Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Környezetvédelmi pályázat diákoknak / – a génmanipuláció kockázata –

2008. szeptember 11. 9:28 // Forrás: KvVm Sajtóiroda
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a genetikailag módosított szervezetek szabályozásáról szóló Cartagena Jegyzőkönyv hatálybalépésének 5. évfordulója alkalmából „Új világ” címmel plakátkészítő pályázatot hirdet általános és középiskolás tanulók részére. A pályázat célja, hogy a társadalom és különösen a fiatalok odafigyeljenek a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) növekvő jelenlétére és használatuk várható hatásaira.
A Cartagena Jegyzőkönyv hatályba lépésének ötödik évfordulóján – 2008. szeptember 11-én – a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium plakátkészítő pályázatot hirdet általános és középiskolás tanulók részére. A zöldtárca szeretné felhívni a társadalom figyelmét a biológiai biztonság égető kérdéseire, különös tekintettel a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) kockázataira és megismerésük fontosságára a mindennapi élet, a hagyományok, az egészség, a környezet és a gazdaság szempontjából. A diákok a plakátokon grafikai és szöveges eszközökkel mondhatják el gondolataikat a genetikai módosítással kapcsolatban, a pályamunkák 2008. november 11-ig nyújthatók be.

A biológiai biztonság kérdéséről a 2003. szeptember 11-én hatályba lépett Cartagena Jegyzőkönyv rendelkezik. A Jegyzőkönyvet a Biológiai Sokféleség Egyezmény (1992) keretein belül létrehozott munkacsoport dolgozta ki és hatálya minden élő, módosított szervezetre kiterjed (kivéve a humán felhasználású gyógyszerkészítményeket, melyeket más egyezmények szabályoznak). Magyarország 2004-ben csatlakozott a Jegyzőkönyvhöz, melynek fő célja, hogy szabályozza a genetikailag módosított szervezetek forgalmazását, kezelését és felhasználását. Emellett aktívan közreműködik az élővilág és az emberi egészség védelmében, illetve a gazdasági szereplők és a társadalom közötti együtt­működésben.

Az első genetikailag módosított növényt 1983-ban állították elő. Azóta a világ számos országában több mint 100 millió hektáron termesztenek genetikailag módosított növényeket, melyekkel olyan új tulajdonságokkal rendelkező egyedek is környezetünkbe kerülhetnek, amelyek természetes úton nem keletkeztek volna, illetve a hagyományos nemesítés módszereivel nem állíthatók elő (pl.: idegen fajok közötti génátvitel). A genetikailag módosított szervezetek környezetbe bocsátása előtt ezért részletes és átfogó ellenőrzésre és hatásvizsgálatra lenne szükség, hisz e nélkül a genetikai módosítások közvetlen és közvetett hatásukkal veszélyeztethetik az élővilágot, azon keresztül pedig magát az embert. A nemzetközi és nemzeti törvények szigorúan szabályozzák az új szervezetekkel kapcsolatos hatásvizsgálatok elvégzését, azonban egyes országok között óriási különbségek vannak ennek alaposságát és részletességét tekintve.

A pályázattal kapcsolatban további információk találhatók a Biológiai Sokféleség Egyezmény hazai honlapján (http://biodiv.kvvm.hu); érdeklődni pedig a biodiv@mail.kvvm.hu címen vagy a (06-1) 395-68-57 telefonszámon lehet.

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.