Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

150 éves a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet / A veszprémi volt hazánk egyik legszigorúbb, egyben utolsó várbörtöne

2008. szeptember 12. 14:36
A kormány és a rendészeti szaktárca is elkötelezett a büntetés-végrehajtás körülményeinek fejlesztése mellett, melynek ma elsődleges célja, hogy a bűnelkövetőket visszaillesszék a társadalomba, s azok becsület életre képesek legyenek – mondta Juhász Gábor rendészeti államtitkát Szent Arnold napjához közeledően, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 150. évfordulóján. Börtönünk története túlmutat ezen a százötven éven, hiszen előző helyén, a veszprémi várban több száz évvel korábban is már, mint várbörtön működött. A büntetés-végrehajtás 5 évvel ezelőtt került a kádártai új épületbe, ahol a korábbiaknál messzemenően jobb életkörülményeket tudnak biztosítani a fogvatartottaknak.

Már csak egyeztetésre és elfogadásra vár a büntetés-végrehajtási szervezet Felelősen, felkészülten című komplex modernizációs programja – áll Draskovics Tibor igazságügyi és rendészet miniszter ünnepi parancsában, mellyel a fennállásának 150 évfordulóját ünneplő helyi börtön személyi állományának kívánt további kitartást áldozatkész munkájukhoz. Nem csak a biztonságtechnikát, hanem az elhelyezési körülményeket is érdemben kell változtatni. Ezt Juhász Gábor rendészeti államtitkár is hangsúlyozta, majd megjegyezte, hogy ma a veszprémi, az új építésű börtönöket leszámítva a legszínvonalasabb az országban. Gizella királyné városa komoly büntetés-végrehajtási tradíciókkal rendelkezik, itt működött az egyik legszigorúbb várbörtön, melynek története évszázadokat ölelt át. Egy ilyen helyen jól esik a közös ünneplés – mondta Juhász Gábor. Az államtitkár a fizetésekről is szólt, mint mondta a büntetés-végrehajtásban dolgozók bérének felzárkóztatása a többi fegyveres testületekben dolgozókéhoz képest már folyamatban van és a jövő évben is folytatódni fog. A cél pedig nem csak a kiszabott büntetés letöltetése, hanem egy valós rehabilitáció, a normális becsületes életre való nevelés, és a társadalomba való visszaillesztés. Ehhez kell ma megteremteni a feltételeket 15 ezer fogvatartottnak, jelentette ki a politikus. Majd azon már nyugállományba vonult volt itt dolgozók sok éves szolgálatát is megköszönte, akik bizonyították, hogy ebben a szakmában is van érzés, lélek és tradíció, így példaképei lehetnek a most szolgálatot tevőknek.


Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a jubileum alkalmából soron kívül nyugalmazott ezredessé léptette elő, Tóth József ny. bv alezredest, az intézmény volt parancsnokát, valamint pénzjutalmat adott át a börtön jelenlegi parancsnokának, Németh Éva bv ezredesnek. Kökényesi Antal altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka további jutalmakat adott át a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet több dolgozójának. Németh Éva ezredes a már nyugállományba vonultaknak díjazta sok éves munkáját. Szijjártó József főelőadó főtanácsosi, Szaudi György energetikai munkatárs, tanácsosi címet kaptak.

 

Az ünnepi beszédet követően a börtön épületében az intézet 150 éves múltját felidéző fotókból, tablókból, illetve a fogvatartottak által fabrikált tiltott tárgyakból (kése, szúrók, házi tetováló eszköz), valamint a rabok által készített kerámiákból, rajzokból és festményekből nyitottak meg kiállítást, melyen két fogvatartott zenés produkcióval közreműködött.

Egyes források szerint a veszprémi várban 1653 előtt már létezett börtön, amely valószínűleg egyetlen cellából állt. Két színt a felszín felett, három az udvar alatt, a sziklába vájva létesült. Az 1753-ból származó dokumentumok az intézményt, már mint megyei börtönt említik. Az ötszintes börtön kialakítása 1847-ben kezdődött. Ebben a fogvatartotti körletek a várbéli bejárati szinttől mélységben tagozódva, egymás alatt helyezkedtek el. A fogvatartottak elhelyezésére 2, 4, 8, 12 személyes zárkák szolgáltak. Hazánk utolsó várbörtönének felszámolásáról 1998-ban kormányhatározatban döntöttek, majd közel két és fél milliárd forintos beruházással 5 évvel ezelőtt megépült a mai Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Kádárta határában. A mai napon 197 elítéltet tartanak fogva a falakon belül.

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.