Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Újabb felújítási lehetőség előtt a veszprémi vár / – sikeres volt a pályázat –

2008. szeptember 17. 16:54
A „Régió arculatát meghatározni képes turisztikai vonzerők támogatása” elnevezésű pályázat 6,7 milliárd forintot biztosított a pályázóknak, ám csak közel ötmilliárdnyit sikerült „szétosztani”, mert akadtak pontatlan pályázatok is. A maradék nem vész el, jövőre ismét lehet próbálkozni. Sikeres volt viszont a veszprémi főegyházmegye pályázata, melynek eredményeként különleges rendeltetésű látogatói központ valósulhat meg a várban.

A pályázat, mely önkormányzatok, egyházak és civil szervezetek számára volt elérhető – mint azt a Közép Dunántúli Fejlesztési Tanács elnöke, Pál Béla is megerősítette –, nem tartozott a „könnyű” pályázatok sorába. Igen aprólékosan kellett kidolgozni, hiszen azt az elnyerhető támogatás mértéke is indokolja (minimum 400, maximum 800 millió Ft volt, a támogatás mértéke pedig 40% és 85% között változott).

A veszprémi püspöki palotában tartott szerdai sajtótájékoztatón Pál Béla elmondta, hogy a januárban meghirdetett pályázat keretében többek között kastélyok, várak, egyházi létesítmények, műemlékek, műemléki értékek és helyi védelem alatt álló épületek, építmények turisztikai bemutatási célú, értéknövelő megújítására, elsősorban turisztikai funkciókkal való bővítésére; múzeumok és régészeti lelőhelyek látogatóbarát szolgáltatásainak fejlesztésére; a régió kulturális, természeti és helytörténeti értékeihez, emlékeihez kapcsolódó turisztikai célú témaparkok fejlesztésére, továbbá termál- és gyógyfürdők fejlesztésére, illetve nemzeti parkok, natúrparkok és más védett természeti területek turisztikai hasznosításához szükséges látogatóbarát infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztésére lehetett pályázni.


Az elnök bejelentette, hogy a pályázaton három Veszprém megyei, kettő Fejér, illetve három Komárom-Esztergom megyei projekt nyert el támogatást több mint 4,8 milliárd forint összértékben. A kiírásra huszonketten jelentkeztek, s mindössze nyolc kapott pozitív elbírálást.

Veszprém megyében a várpalotai Thury vár építészeti felújítására nyert el a pályázó több 624 millió forint összegű támogatást, valamint a sümegi vár integrált turisztikai felújítására kapott az önkormányzat több mint 682 millió forintot.


A pályázó Veszprémi Főegyházmegye részéről dr. Márfi Gyula érsek örömét fejezte ki, hogy pályázatuk támogatást nyert a több mint 881 millió összértékű beruházás, a Szalézi Szent Ferenc Kommunikációs Központ megvalósításához (az épület éppen az érseki palotával szemben található). Veszprém érseke szerint 2010 év végére megvalósuló létesítményben nemcsak szakrális, hanem a régióhoz kötődő kulturális, történelmi és műemléki értékekről is tájékozódhatnak a jövő látogatói.

A pályázatot író cég képviselője, Szíjjártó Orsolya elmondta, már 2005-ben felmerült az igény (több település részéről is) egy ún. tematikus egyházi út kialakítása. A pályázat tartalma ezen elképzelésre épült, így a megvalósuló központ a tematikus út, továbbá a „Kolostorok és kertek” című kiemelt projekt látogatóközpontja is lesz egyben. A beruházás célja elsősorban az, hogy a turisták itt tartózkodását növeljék a megyeszékhelyen, hisz Veszprém látogatószámában elmaradt az ország hasonló jelentőségű városaitól, Egertől, Soprontól vagy Pécstől (előbbiek százezer felettiek, Veszprém 30 ezer körüli).


Az Érseki Hivatal gazdasági helynöke, dr. Mail József a projekt kapcsán elmondta, a beruházás helyszínéül szolgáló Bíró-Giczey házat állami kárpótlásból kapták vissza 3 évvel ezelőtt. Az ezer négyzetméteren megvalósuló információs központtól azt várják, hogy nemcsak a régióban, a megyében illetve a városban lesz fontos szerepe, de elképzeléseik szerint társadalmi hatása is mérhető lesz. Dr. Mail József kiemelte, a központban helyet kap majd könyvtárszoba, vetítőterem, gyermekfoglalkoztató, de a felújított várbéli épületben barokk- illetve a Gizella-királyné Múzeum anyagából egy állandó kiállítást is rendeznek majd.

A gazdasági helynök hozzátette, a szintén egyházi tulajdonba került volt Pedagógiai Intézet épületét is hasonló, kulturális célokra szeretnék hasznosítani a későbbiekben.


Érdekes szerepet szánnak a kertnek, ahol gyógynövényekkel ismerkedhetnének a vendégek, s az azokból készült teákat is megkóstolhatnák, csakúgy, mint az érsekség miseborait. A tervek között szerepel még egy gyermekek számára kialakítandó helyiség is.


A sikeres pályázat eredményeként már idén megkezdődik a szükséges szakhatósági és egyéb engedélyek kikérését, s a munkálatok már jövőre elkezdődnek. Az avatásra 2010-ben kerülhet sor.

 

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.