Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Balaton régió: kevesebb bűncselekmény és baleset / – már készülnek a jövő évi tervek –

2008. szeptember 18. 15:40
Összességében a nyári szezonban az idegenforgalommal érintett területeken a lakosság és az üdülők nyugalmát súlyosan megzavaró, erőszakos, garázda jellegű bűncselekmény nem volt – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója, Samu István Balatonfüreden. A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság csütörtöki ülésén az összegzés és az értékelés kapott főszerepet.

A koordinációs bizottság létrehozását a társadalom közbiztonság iránti igénye követelte ki. A három parti megye (Somogy, Veszprém és Zala) rendészeti szervei évtizedek óta ugyanazokkal a gondokkal küzdenek: a szezonra a megnövekedett forgalom a jellemző, több nemkívánatos elem érkezik a tóhoz. A biztonságot fenntartani azonban csak szervezetten, s megfelelő létszámmal lehetséges.


Ebben a szezonban június 1. és szeptember 15. között ismét működött a koordinációs bizottság, s idén a Velencei-tóval Fejér megye is bekapcsolódott a munkába. A rendőrségen kívül a közben integrálódott határőrség, a Vám- és Pénzügyőrség, az APEH, az önkormányzatok, a fogyasztóvédelem, a munkaügyi felügyelőség, a munkaügyi központok, a polgárőrség is részt vett a bűn- vagy baleset-megelőzésben.

A beszámolóban elhangzott, hogy a rendőrség belső átcsoportosítással, tanintézetek hallgatóinak bevonásával stb. erősítette jelenlétét. Samu István vezérőrnagy kiemelte a Vas megyeiek segítségét, akik 40 fővel, valamint a technikával a Veszprém megyeieket erősítették.

A tábornok elmondta, hogy rendőri szempontból (hasonlóan a 2007-es szezonhoz) az idei nyár is nehéz volt, ám azt többnyire siker koronázta, mert szélsőségektől mentesen alakult, s a lakosság és a nyaralók életét lényegesen zavaró bűncselekmény nem történt. Sőt: nem tört meg az évek óta tartó kedvező folyamat. Csökkent például (13.8%-kal) az ismertté vált bűncselekmények száma. Örvendetes, hogy 26%-kal kevesebb volt a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmény.

Mint az előző években, úgy idén is a vagyon elleni bűnelkövetések domináltak.


Volt esztendő, amikor a Balatonnál szinte naponta kötöttek el autót. Mára ez már a múlté, sőt: a főkapitányságok területén összességében 11.4%-os csökkenés mutatható ki. A gépkocsi-feltörések száma azonban stagnált.

A hatékony felderítésnek köszönhetően nem alakult ki egyik érintett területen sem meghatározó kábítószer-kereskedelem, s csökkent a prostitúción rajtakapott hölgyek száma is.

A rend őrei minden jelentős eseményen, rendezvényen (motoros fesztivál, Balaton-átúszás stb.) ott voltak, s nagyon sokat köszönhetnek az őket segítő polgárőröknek is.

Az elért eredményeket – folytatta Samu István – sajnálatos módon beárnyékolják a közlekedési helyzet adatai. Ugyan a balesetek száma némileg csökkent, de a könnyű és a halálos kimenetelűeké nőtt. Az okok között a gyorshajtás, a szabálytalan kanyarodás és az ittas vezetés egyaránt megtalálható.

A tábornok befejezésül már a következő szezonról is szólt: megnövekedett az ún. „buli”-turisták (elsősorban német, holland, ukrán) száma, akik sokszor törtek kirívó viselkedésükkel borsot a siófokiak (de egyebütt élők) orra alá. Rájuk jobban odafigyelnek majd 2009-ben, csakúgy, mint a forgalom biztonságát súlyosan megzavarókra.  

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.