Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Y42, TKM, 8200 VP

2008. szeptember 18. 16:24
Veszprémben sok helyen találni falfirkát és ábrákat. A graffitizés illegális tevékenység, hiszen köz- és magántulajdonok felületére festenek az elkövetők. Rosszabb formája már rongálás, és gyakran nagyobb kárt is okoznak. Városunkban nem jellemző, de előfordulnak komolyabb esetek - tudtuk meg a rendőrség vizsgálati osztályának munkatársaitól, Huszár László zászlóstól és Hebling Ernő alezredestől.
- Van graffiti-probléma Veszprémben?
Huszár László: Általánosságban nem jellemző, de az utóbbi években volt egy nagyobb ügy. 2006 nyarán a Középfokú Nevelési Központ autóbuszát rongálták meg: a szélvédőbe karcoltak, a karosszériára pedig festettek, ezzel 800.000 forintos kárt okozva az intézménynek. Később ez újra megismétlődött, bár akkor a szélvédőt kihagyták. A magát Y42-nek nevező csapat (a szlengben crew illetve team) aztán a város több pontján is felbukkant, 2007-ben már egyre sűrűbben. Ekkor megindult a nyomozás grafológus szakértő bevonásával. Érdekes, hogy egy kisebb csapat, a TKM tagjainak vallomásai alapján jutottunk el az Y42 két legaktívabb tagjához. Az ügyben aztán öt elkövetőt azonosítottunk, közülük hárman fiatal-, ketten pedig felnőtt korúak. A házkutatás során megtaláltuk a korábban készített skicceket és mintákat. A jegyzőkönyvben szereplő írásminták alapján azonosítani tudtuk, hogy melyik művet melyikük készítette, és a vallomásaikkal is elég pontosan feltárták a tényeket. Külön-külön végiglátogattuk velük a helyszíneket, volt olyan, hogy valamelyikre egyikük emlékezett, a másik nem, de egymásra nem próbálták meg áthárítani a felelősséget. A műveiket általában aláírják, ún. taggel jelzik, hogy melyikük készítette, ez hozzátartozik a graffitis felfogáshoz.

- Tetten lehet érni az elkövetőket?
HL: A legkisebb graffitis csapat is legalább 2 emberből áll, az egyik figyeli, hogy nem jön-e valaki, amíg a másik felfújja a rajzot. A tettenérés tehát ritka, de a nyomozást éppen a graffitis szellemiség egyes elemei segítik, az említett aláírás, és hogy bizonyos értelemben versengenek egymással a csapatok, akik általában pontosan tudják egymásról, hogy ki-kicsoda.

- Mennyibe kerül a graffiti művelőinek?

HL: Két-három ezer forintba kerül egy flakon festék, és egy közepes nagyságú kép felfestéséhez legalább háromra van szükség, tehát a pénzt valahonnan elő kell teremteni rá. Az említett TKM csapatról tudjuk is, hogy belekezdtek, de emiatt hamar abba is hagyták a műfajt.

- Az eltávolítás mennyibe kerül? Érnek valamit az anti-graffiti falak?
HL: A nyomozásba bevont ingatlanszakértő elmondta nekünk, hogy a legolcsóbb eltávolítási eljárás is 10.000 forint/négyzetméter áron kezdődik. Az anti-graffiti bevonat is csak annyiban nehezíti meg a dolgot, hogy utána könnyebben eltávolítható a festék, de nem akadályozza meg, hogy fújjanak rá.
Az ügyben 3 millió forintos összkárról beszélhetünk, de lehetséges a megegyezés a sértett és az elkövető között, ezzel élnek is, elsődleges érdekük ugyanis nem a büntetés, hanem a felületek helyreállíttatása.

- Mennyi időbe telik a nyomozás? Látszólag egyszerű az ügy, mégis tart még.
HL: A szakértők bevonása miatt vesz igénybe több időt, és a kihallgatás során is vannak eltérések az egyes vallomásokban, ezeket pedig tisztáznunk kell teljesen. Általában abból fakadtak ezek, hogy eltérő módon emlékeztek dolgokra, de amikor az egyes helyszíneket bejártuk, végül összeállt a kép.
Az öt közül egy teljesen megtagadta az együttműködést, jelenleg Ausztriában él, de ezzel nem kerül el semmit, az Európai Unión belül ez nem okoz problémát.

- Hány helyszínt érintett összességében a tevékenységük?
HL: 41 helyszínt érintettek. Van, ahol még mindig nem volt pénz az eltávolításra, így újabb ügyek esetén ezt is számon kell tartanunk. Továbbá előfordul, hogy az újabb graffitisek régebbi mintákat vesznek át, de ezt egy szakértő el tudja különíteni.


A leghosszabb magyar szó Balatonlellén (wikipédia)

Igazából az az érdekes számunkra, hogy ennek az ügynek a segítségével belelátunk abba, hogy hogyan működik a graffitis közösség, ami további ügyeknél fontos számunkra - teszi hozzá a Vizsgálati Osztály vezetője, Hebling Ernő alezredes - Előfordult az is, hogy miután lebuktak, az elkövetők lemosták az összes feliratot, amit készítettek. A hozzáállás is teljesen más és más, tapasztaltuk, hogy valamelyik őszinte megbánást tanúsított, de ötük közül az egyik -az egyetlen lány egyébként- nevetgélt még a jegyzőkönyv ismertetésén is.
Sokak számára ez szinte extrémsport, adrenalinbomba, sokuknak közülük pedig az az utolsó adrenalin adag, amikor elkapjuk őket, így abba is hagyják aztán. A legális fal tehát nem feltétlenül megoldás, mivel nem fér össze a szellemiséggel, amit képviselnek ezek a fiatalok, sőt azt is hallottuk már, hogy azért nem festenek oda, mert akkor az alapján azonosítjuk be máshol felfestett rajzaikat.
vehir.hu
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.