Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

A BFT elnöke megduplázná a Magyar Turizmus Zrt. támogatását / – médiahajón találkoztak a régió politikusai –

2008. szeptember 19. 19:53
A hazai turisták körében idén is a legnépszerűbb úti cél a Balaton volt, ám a klasszikusan ismert „magyar tenger” helyett a „magyarok tengere” kifejezést kellene használni – mondta Gyenesei István önkormányzati miniszter a balatoni médiahajón, pénteken.

A rendezvényt a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, dr. Suchman Tamás és a Somogyi Hírlap főszerkesztője, dr. Árpási Zoltán szervezte a régi politikusai, polgármesterei és újságírói számára. A Siófokról induló médiahajón a vezértéma a 2008-as szezon értékelése volt.


Az önkormányzati miniszter szerint azért lenne helytálló a „magyarok tengere” kifejezés, mert a meghatározó többség a hazai volt a Balatonon. Hosszú évek óta – folytatta – 2007 volt az, amikor a magyarok aránya jelentősen fölébe kerekedett a külföldiekének, s ez nemcsak az arányra, hanem a vendég- és vendégéjszaka számra is vonatkozik. Az első félévi mérleg készítésénél még nem voltak bizonyosak a turizmus szakemberei afelől, hogy 2008 jobb lesz, mint az azt megelőző, ma azonban már ez kijelenthető.

Gyenesei szerint emögött nemcsak a kiváló vízminőség, de a javuló infrastruktúra, a szolgáltatások színvonalának fejlődése is ott van (pár esztendeje még csak hét volt a négycsillagos szállodák száma, ma pedig már 26). A miniszter szerint legalább annyira fontos az is, hogy a tóhoz érkezők milyen hírverést képesek visszatértük után „csinálni”.     

A Balatonon nem idegenforgalomra, hanem vonzó turizmusra van szükség – jelentette ki. Ez pedig azt jelenti, hogy annak még hiányzó feltételeit meg kell teremteni a Balaton régióban.

A miniszter néhány statisztikát is idézett. Addig, míg 1990-1994 között száz vendégéjszakából 80 volt a külföldi, 2007-ben már 56 volt a magyar, s 44 a külföldi. Megváltozott a vendégek összetétele is: csökkent németek és osztrákok száma, nőtt viszont a dánoké, hollandoké, oroszoké, cseheké. A tendenciák között az is megfigyelhető (s ez világtendencia), hogy esett a vendégéjszakák száma. Ez a Balatonnál is megfigyelhető, de némileg kompenzálja a jelenséget a forgalom növekedése.

Gyenesei István a folytatásban utalt a magasabb színvonalú szolgáltatásokra, az egyre eredményesebb marketingtevékenységre, s azokra az attrakciókra, amelyek a nyári szezonon túl is népszerűvé teszik a Balatont.A vendégforgalomban jelentős szerepet játszik az üdülési csekk is. Ezek forgalma 30%-kal nőtt, s ma már 260 szállodában, 40 kempingben, 700 étteremben stb. fogadják el (s a híresztelésekkel ellentétben nem vetnek ki rá adót).A folytatásban Suchman Tamás tájékoztatta a médiahajó közönségét. A turizmus tükre egy-egy ország társadalmának.

A BFT elnöke bejelentette, hogy javasolni fogja a költségvetés elkészítésekor a Magyar Turizmus Zrt. támogatására fordított összeg megduplázását.

                 

A Balatonnál ennek pedig zászlóshajó szerepe van – magyarázta. Az elmúlt 15-20 év kényszerről és paradigmaváltásról szólt. Ma ott tartunk, hogy magához tért az ágazat vezetése, de a helyi önkormányzatokra és a régió vállalkozásaira is ez a jellemző. Fontos – hangsúlyozta –, hogy a három megyének ne legyen három politikája, s ez máris látható: a régiók a saját érdekeik mellett figyelembe veszik a közös érdekeket.

A Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Feigli Ferenc arról adott tájékoztatást, hogy a Balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése című pályázat keretében 19 nyertes pályázat született, a megítélt támogatási összeg 1,6 milliárd forint, melynek segítségével többek között fürdő-, strand-, kikötő-, valamint rendezvényfejlesztéseket hajtanak végre.


Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési tanács elnöke hasonlóan eredményes pályázatokról számolt be. Elmondta, hogy a tanács kiemelten kezeli a Balatont, az ország harmadik leglátogatottabb turisztikai régióját. A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelését célzó pályázati kiírásra 46 projektterv érkezett be, ezek közül 13 nyertest hirdettek a régióban, akik összesen 1,3 milliárd forint értékű uniós támogatást nyertek el.

               

Az így megvalósuló 13 projekt beruházási összértéke meghaladja a hárommilliárd forintot. A nyertesek között találunk borturisztikai, strand- valamint kikötőfejlesztést vagy épp szabadidős szórakoztató központ kialakítását.

A médiahajó Tihanyban kötött ki, ahol a révnél a BFT elnöke Bagyó Sándornak, a Balatoni Vízimentők Szakszolgálata parancsnokának átadta annak a speciális mentőhajónak a kulcsát, amelyet BFT fejlesztési keretből 50 millió forintért vásárolt a szervezet számára. Európa legmodernebb vízimentő hajója 90 km/h sebességgel képes haladni a vízen, speciálisan kialakított orr-része fűthető, valamint a legmodernebb navigációs műszerekkel, radarral valamint szonár berendezéssel is felszerelték, ez utóbbi a vízben eltűnt személyek felkutatásában nyújt majd nagy segítséget a vízimentőknek.


 

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.