Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tabuk mögött: búcsú az élettől

2008. szeptember 22. 10:08
Annyi szörnyűség van a világban. Háborúk dúlnak, árvizek pusztítanak, éhínség szedi áldozatait. Sajnos kicsiny hazánk sem tartozik minden tekintetben a szerencsés országok közé, de természetesen nem a politikai és gazdasági helyzet az, ami a katasztrófák által sújtott államok közé belépni enged minket. Magyarország valami másban élenjáró. Valamiben, amitől nam hangos a világsajtó és amiről még az itt élők is csak csendben beszélnek: Magyarország az öngyilkosok hazája.
Saját akaratból és saját kezűleg véget vetni az életnek. Talán meglepő, talán elszomorító és talán felháborító is, hiszen ez tabutéma a keresztény országokban élők számára. Ezért lehet, hogy megannyi félreértés övezi ezt a területet, hiszen keveset beszél róla az, aki hallja, és még jobban elrejti, akinek szerettei vagy baráti körében történt már öngyilkosság. Az útóbbi hetek egy szomorú halálesete után lapunk úgy döntött, utánajár annak, miért mondanak le életükről sokszor lehetőségekkel teli, ambiciózus, sokak által kedvelt fiatalok. Szakértőként Szilágyi Judit pszichológust kerestük, aki meglepő válaszokkal szolgált kérdéseinkre.

× - × - ×

Mi lehet azt oka annak, hogy Magyarország vezeti az öngyilkossági statisztikákat?

Erre csak egy nagyon alapos, az élet több területére is kiterjedő kutatás adhatna csak választ. Tény viszont hogy öngyilkos nemzet vagyunk, több neves professzor is foglalkozott már a problémakörrel. Már a nyelvünkben is kódolva van az ilyen jellegű hajlam. Egyszerű példa, ha azt mondom, "sikeres öngyilkosság", amit elég gyakran hallani. Egy nemzet nyelvében sem szerepel ilyen szóösszetétel, csak a mienkben. Külföldön ennek a "befejezett" szó a megfelelője. Ha statisztikákról beszélünk, 1988 óta némi csökkenést tapasztalni, ettől függetlenül azonban még mindig a világ élvonalába tartozunk.

Gyakran hallani arról, hogy fiatal, 20 év körüli felnőttek közt a leggyakoribb az öngyilkosság. Melyik korosztály az igazán veszélyeztetett?

Tévhit, hogy csak a fiatalok követnek el öngyilkosságot, de mivel ők sokszor teátrális módszerekkel vetnek véget életüknek, felkavarják a környezetük indulatait. Ezért hallani a leggyakrabban róluk, nameg szinte csak ők gyarapítják a statisztikákat. Az idősebb, nyugdíjas korúak közt is szép számmal találni eseteket, azonban tőlük sokan kerülnek át akár a szívelégtelenségben és időskori betegségekben elhunytak csoportjába. Pedig lehet, hogy valaki épp azt a gyógyszert adagolta túl magának, amit az orvos írt fel számára. Szomorú tény, hogy egyre gyakoribb a gyermekek öngyilkossága is, ezekről azonban még nem készülnek számadatok, így nincs lehetőség összehasonlításra.

Magyarország területileg azonban megosztottabb, igaz ez?

Így van, hazánk keleti részén, főleg az Alföldön igen gyakoriak az öngyilkosságok, nyugaton Pécs és Veszprém környéke a frekventált terület.

Sokszor halljuk, hogy az elhunyt életében depressziós volt. Ez milyen szerepet játszik?

Misztikum és gyakori félreértések tárgya ez a terület is. Sokan gondolják, hogy a depresszió öngyilkossághoz vezet, azonban ez félreértés. Közülük természetesen több vetnek véget életüknek, de ez vica versa nem így van. Aki igazán depressziós, az lábra sem tud állni. Sokan a terápia során kapnak csak erőre és egy érzelmi hullámvölgybe kerülve döntenek úgy, hogy legyen mindennek vége.

Mégis miért és hogyan lesz sokszor egészséges, életerős emberekből öngyilkos?

A legtöbb befejezetlen öngyilkossági kísérlet segélykiáltásként fogható fel. Az érzelmileg egyedül maradt személy, aki úgy érzi, nincs körülötte közeg, akire támaszkodhat, megpróbálja felhívni magára a figyelmet. Ennek köszönhető a kísérletek teátrális jellege is. Emberek sok esetben nyilvánosan, látványos módon kísérlik meg vagy hajtják végre az öngyilkosságot. Sokszor még azok is, akik egyedül, egy csendes szobában túladagolják magukat valamivel, felhívják szeretteiket, hogy elbúcsúzzanak. Aki viszont meg akar halni, az kerít rá alkalmat. Lehet, hogy ez durván hangzik, de így van.

Gyakoriak a zsarolásos esetek, amikor az önygilkossági kísérlet, vagy csak annak gondolata azért merül fel, hogy mások döntéseibe beleszólásunk lehessen. Sokszor ilyen esetekben személyiségzavarral is számolni kell, a fenyegetőző illető egy korábbi trauma miatt lehet, hogy nem tanulta meg elfogadni a társadalmi normákat és ilyen modon próbálja újraírni a szabályokat.

Egészséges emberek esetében az önygilkosság mindig hosszantartó megpróbáltatások, kudarcok sorozata és erre hajlamos személyiség is szükséges ahhoz, hogy valaki eldobja magától az életet. Egy ok nem ok, ezt szem előtt kell tartani, mielőtt például a szerelmi bánatot vagy egyéb, egyedülálló traumát kiáltanánk ki bűnösnek.

Eszközök tekintetében mi a különbség idős és fiatal, nő és férfi közt?

Korban nem meghatározó, inkább a nemek módszerei különböznek. A nők hiúbbak, ők nagyon ritkán választanak radikális módszereket, sokszor az életben maradás lehetőségét is bíztosítva maguknak ezzel. A férfiak viszont nem válogatnak. A legmegdöbbentőbb azonban, hogy gyakran a segítő szándékkal létrehozott szervezetek adnak akaratlanul tippeket. Aki végigsétál a Viadukton megnézheti, az egyik irányba magas fák és bokrok sorakoznak. Ha azon az oldalon ugrik valaki, jó eséllyel életben marad. A másik oldal szinte üres, nincs mi tompítson egy esést. Ami groteszk, hogy ezen az oldalon találni egy felhívást és egy ingyenesen hívható lelkisegély telefonszámot is. Ez egy öngyilkosságra készülőnek egyértelmű útmutató, hogy melyik oldal veszélyesebb.

A társadalom minden problémára megoldási lehetőséget biztosít, így a halálra is. Érdemes megemlíteni az öngyilkossági hullámokat. A szakma "Werther-effektus" néven számol be az utánzásról. A történelemben számos ilyenre találunk példát az országhatáron belül is. Ilyen volt például Molnár Csilla, a 80-as években élt magyar szépségkirálynő esete is, akinek módszerét a következő években többen is átvették.

"Mutass egy példát és követni fogják?" - így működik?

Az öngyilkosságra hajlamosak nagyon érzékeny emberek, a sorstársaik nagy vihart kavaró tragédiái öngyilkossági hullámot indíthatnak. A pszichológusok ezért nem szeretik például, ha a sajtó hosszabb ideig foglalkozik egy-egy esettel, ilyenkor mindig megszaporodnak a hasonló esetek.

× - × - ×

Mi, magyarok, évek óta a statisztikák élén, kódolva az önpusztításra. Azonban a remény él, a tabukkal való szakítás és a nyílt, sablonos mondatokat kerülő beszéd, a bajba jutottakra való odafigyelés talán egyszer segíthet. Azonban odáig, hogy ne számítsanak kirekesztettnek azok, akik lelki problémáikkal szakembereket keresnek fel és a depreszzió a köz számára ne legyen egyenlő értékű a kórós elmezavarral, még sok változásra kell sort keríteni a társadalomban.

Kocsis Sándor
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.