Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Mi van a panel mögött? / – a szocialisták másképp látják –

2008. szeptember 22. 11:44
Örülünk, hogy nyilvános a panelpályázat, de a szempontokat helyenként felülírták, s ezzel nem tudunk egyetérteni – mondta a pénzügyi bizottság elnöke, Mazák György az MSZP hétfői sajtótájékoztatóján, melynek az „Ami a panel mögött van” címet adták.

A bevezetőben Hartmann Ferenc frakcióvezető elmondta, hogy a 23 ezer veszprémi lakásból. Ebből 11.900 az iparosított. A népszerű nevén csak „panelprogramnak” nevezetett pályázatra idáig 6124 pályázat érkezett be (valamivel több, mint 50%). Hozzátette, hogy Veszprém a 2008. április 15-i adatok szerint az előkelő harmadik helyen áll a panelrekonstrukció terén. Örömteli az is – folytatta –, hogy a jelenlegi önkormányzat folytatja az általuk (MSZP-vezette önkormányzat. – szerk.) megkezdett programot, s egyharmados anyagi hozzájárulásával is támogatja azt.


A beérkezett pályázatok elbírálásáról a gazdasági bizottság döntött a közelmúltban. Korábban egyébként a testület hatáskörébe tartozott a feladat, most az ún. átruházott hatáskör révén a gazdaságiéba. Az eredetileg jóváhagyott 180 milliós keretet – a szocialisták javaslatára – megemelte a grémium, így most 191 millió 368 ezer forint odaítéléséről született döntés.

Az MSZP a pályázat elbírálásával kapcsolatosan megfogalmazta észrevételeit. Ezekről Mazák György pénzügyi bizottsági elnök számolt be.

Mi örülünk – mondotta –, hogy folytatódik Veszprémben a panelprogram, s annak is, hogy ez változatlanul nyilvános pályázat keretén belül történik, de annak már kevésbé, hogy a pályázati rendszerben megfogalmazott szempontokat helyenként fölülírva, láthatatlan, új szempontok jelentek meg, melyekkel nem tudunk egyetérteni, és el is utasítunk minden ilyenfajta törekvést.

Nagyon sok pályázat végződött 12-11-10 ponttal – folytatta ­–, s ezekben általunk ismeretlen, pontosabban a pályázati kiírásban nem lévő szempontok szerint történt a bírálat. Nevezetesen bizottsági ülésen Baumgartner Lajos mondott ilyet, hogy területi elvet alkalmaztak az elbírálásnál. Ugyanezt a közgyűlésen Vereskuti Béla is megerősítette. A kiírásban nincsen területi elv, és nem is javasolnánk, hogy legyen, hiszen a panelprogramnak éppen az a lényege, hogy nem lehet területi elvet tartani. Így fordulhat elő az, hogy kimaradt magas pontszámú, de bekerültek alacsony pontszámúak is. Ezt a gyakorlatot mi elutasítjuk.  Hozzátenném – mondta Mazák György –, hogy a kiírás nem foglalkozott azzal, hogy az egyes társasházak vezetése milyen módon legitim avagy nem az. Ennek ellenére most először indult el (különösen a Halle u. 5. esetében), hogy meg kell vizsgálni az előkészítők legitimitását. Hogy erre miért volt szükség, nem értjük, s el is utasítjuk ezt a fajta vizsgálati rendet.

Befejezésül elmondta, hogy a következő időszakban szorgalmazni fogják, hogy ismételten a közgyűlés foglalkozzék a pályázatok elbírálásával, mert ahogy ez most történik, az összességében nem szolgálja a panelban élők érdekeit.

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.