Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

"Védjük meg közösségi értékeinket" / Konferencia: vallásról, erkölcsről és kultúráról

2008. szeptember 22. 14:28
Újabb fejezetéhez érkezett a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány programja. Dr. Horváth Zsolt, 2007 januárjában azzal a céllal kezdeményezte az Alapítvány létrehozását, hogy elinduljon egy fajta közös gondolkodás, összefogás, s annak erejével a hagyományok és értékek megőrzése a Veszprém környéki kistelepüléseken. Abszolút sikeresnek mondható az elmúlt több mint másfél év: Horváth Balázs országgyűlési képviselő emlékére kiadták a politikus életrajzát, beszédeit gyűjtő kötetet, hogy legyen, ami irányt mutat, majd díjat alapítottak a kistelepülések pedagógusai számára, akikről oly gyakran megfeledkeznek, Térségi Tavaszi fesztivált tartottak párhuzamosan a Gizella napokkal, ahol a vidéki művészek is megmutathatták tudásukat. Egy sikeres kezdet után elérkezettnek látták az időt, hogy értékeljenek és irányt, utat keressenek a jövőre nézve, melyben nagy segítségére lesz, mind az Alapítványnak, mind a résztvevő vendégeknek, a „Védjük meg közös értékeinket” címet viselő konferencián, Szentgálon, szeptember 26.-án pénteken.

A konferencia fővédnökségét Lezsák Sándor , a Nemzeti Fórum elnöke vállalta. Ezen feladat mellett az Országgyűlés alelnöke egy jelentős kérdést hoz magával: mikor válnak törvény által elfogadottá a hungarikumok, s egyáltalán miért fontos a hazai védjegy kiharcolása. Pitti Katalin operaénekes sem kevésbé fontos kérdést feszeget majd előadásában. Vajon hátrány-e a tehetség, tudással karöltve? Hámori József akadémikus az oktatás és az iskolák jelen helyzetéről, illetve a Magyar Örökség-díjról beszél majd, míg Dobos Krisztina oktatáspolitikus kimondottan a vidéki kisiskolák működésének fontosságát veszi górcső alá.

Szintén egy olyan értékünk, melyet a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány a zászlajára tűzött a vallás és az erkölcs, így a konferencia meghívott előadója lesz Márfi Gyula érsekatya is. A konferenciára a Pannon-térség minden polgármesterét, intézményvezetőjét meghívták, továbbá azon egyesületek és civil szervezetek vezetőit, akik befolyással vannak a térség, illetve a települések életében. Horváth Zsolttól megtudtuk, hogy összesen 300 vendéget vártak, ezért is kellett olyan helyszínt választani, ahol kényelmesen elférnek. Nem ez az egyetlen oka, hogy Szentgálra esett a választás, mondta a Vehírnek a Pannon Térség fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke. A szentgáli általános iskola, modern, felújított épülete a példa arra, hogy egy kis településen is tud jól, hatékonyan, sőt példamutatóan működni egy oktatási intézmény. A konferenciát természetesen dokumentálni fogják, s egy emlékfüzet is megörökíti majd az előadásokat. A jövő év első hónapjaiban a Parlament Felsőházában rendezendő konferenciára is meghívást kapnak. Horváth Zsolt elmondta, hogy politikai utóélete is lesz a rendezvénynek, hiszen a Parlamenten napirend előtt ezen témákban többször felszólalnak majd a honatyák, így határozati javaslatok is születhetnek. Arra a kérdésre, hogy mikor ítélné sikeresnek a konferenciát a képviselő úgy felelt: Ha csak újra napirendre kerülnek a félig feledett, elhallgatott problémák, az már siker.

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.