Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Nagyszabású pályázat elegendő forrás nélkül? / Korai volt az öröm

2008. szeptember 24. 9:08
A Nemzeti Iskolafelújítási Program az elmúlt 50 év legnagyobb közoktatás-fejlesztési programja. Összesen 80 milliárd forintból az ország 253 intézménye jutott támogatáshoz teljes rekonstrukcióra. Veszprém megyéből mindössze két pályázat nyert el forrást, egy ajkai, illetve egy pápai iskola. Bár több tervezett projekt elérte a szükséges pontszámot, forráshiány miatt mégis elutasították az igénylést. Így járt nem csak a veszprémi Dózsa iskola, hanem Várpalota két régi, patinás intézménye is. A Bán Aladár Általános Iskola és a Dúdoló Óvoda felújítására 730 millió forintra nyújtott be pályázatot az önkormányzat a Regionális Operatív Program keretében.

Mivel sok volt a valóban értékelhető, sőt támogatandó fejlesztési elképzelés a kormány úgy döntött, hogy a regionális fejlesztési tanácsok kérésének megfelelően lehetővé teszi a 2007-13 közötti keret egy részének korábbi megnyitását, hogy még az idén, további legalább félszáz közoktatás-fejlesztési projekt valósulhasson meg. Az a cél, hogy hazánkban modern és színvonalas közoktatási rendszer alakuljon ki, amely segíti a hátrányos helyzetű térségekben élő gyermekek életesélyeinek javulását, és valóban fenntarthatóvá is válik. A szakmailag magas színvonalú pályázatok és az ötszörös túljelentkezés miatt 40 százalékkal megemelték az eredetileg meghatározott forrás keretet, 58,89 milliárd helyett 80 milliárdot osztottak el azon intézmények között, akiknek a felülbírálatot követően megítélték a támogatást terveik megvalósítására.

Ez sem segített a Veszprém megyei, így a várpalotai álmoknak sem. Mivel a pályázati anyagot befogadták és a szükséges pontszámot is elérte, mind a Bán Aladár Általános Iskola, mind a Dúdoló Óvoda anyaga, az elutasítás oka máshol keresendő. Mindig több szempont alapján választjuk ki  a hasonló beruházásokat. Figyelembe vesszük az épületek állapotát, a városon belüli elhelyezkedését és jellegét. Jelen esetben a város legnagyobb általános iskolájára esett a választás, mely megépülése óta nem volt még felújítva. A másik kiválasztott intézmény a Kálvária városrész óvodája lett, hasonló szempontok alapján – mondta a Palotai Hírnöknek Németh Árpád polgármester. A két pályázat összesen mintegy 730 millió forintot jelölt meg, 550 millióból az iskola esetében megtöürtént volna a teljes építészeti és funkcionális felújítás, míg az ovodánál 180 millió forintra lenne szükség a rekonstrukciós munkálatokhoz. A polgármestertől megtudtuk, hogy a város büdzséje nem teszi lehetővé önerőből ezen felújítások elvégzését, így abban bíznak, hogy következő alkalommal eredményes lesz a pályázat. Továbbá arra is kérték a kormányt, hogy a város úgynevezett japán hitelét engedjék el, s akkor ezt a pénzt kötelezően közintézmények felújítására fordítanák az önkormányzat.

 

Németh Árpád elmondta, hogy ebben az évben 60 millió forintot irányoztak elő a költségvetésben oktatási intézmények karbantartására, részleges felújítrására. Úgy használjuk fel ezeket, hogy minél több épület részesülhessen belőle, így hol vizesblokkot újítottunk fel, hol villamos rendszert korszerűsítettünk, hol pedig gyermekeknek való napozóteraszt
építettünk. Ezen túl pedig a Thury György gimnázium nyílászáróinak korszerűsítésére nyertünk pályázaton 16 millió forintot – mondta lapunknak a polgármester. A Bán Aladár és a Dúdoló esetében szinte biztosak voltak a forrás elnyerésében, így ott a munkák váratnak magukra, de amint újból megjelenik a kiírás, Várpalota mindkét intézményével újra pályázni fog.

 

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.