Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Csontvázak a szekrényben / Kinek is van rejtegetnivalója?

2008. szeptember 30. 16:39
Czaun János alpolgármester maga adott választ azon kérdésekre, melyeket a szocialisták hétfői sajtótájékoztatója és az átadott, egyébként rendkívül rossz minőségű hangfelvétel felvetett. A kistérségi társulás alelnöki posztján Debreczenyi Jánost helyettesítő Czaun Jánosnak először volt alkalma reagálni az elhangzottakra, a felvételen szereplő pénzügyi bizottsági ülésen ugyanis nem volt jelen. Így tulajdonképpen a szocialisták által felvetett aggályokat egy olyan felvétel okozta, melyen túlnyomó részt két ember beszélget egy harmadikról, aki erre nem tud reagálni. A kistérségi társulás ügyeivel kapcsolatosan több személy érintettségére is fény derült. Az alpolgármester ezen ügyekben kívánt rendet tenni, mert mint fogalmazott, bizony több csontváz is lapult a szekrényben.
Sajnálom, hogy Veszprémben a politikai közélet olyan mélyre süllyedt, hogy olyan hanganyaggal próbáltak lejáratni, amelyben én meg sem szólalok, sőt jelen se voltam a beszélgetésen – mondta Czaun János. Majd hozzátette, csak félve meri megkérdezni, mire számíthat még a 2006 óta választási vereségüket feldolgozni képtelen szocialistáktól. Mikor rejtenek a kocsimba kábítószert, vagy a számítógépemre mikor töltenek pornográf képeket?– tette fel a kérdést az alpolgármester.

A kistérségi társulással kapcsolatosan jó néhány dologra most derült fény, avagy bizonyos kérdések most ütnek szöget sokak fejébe. A 2006-os választási győzelem után a Veszprém Kistérség Többcélú Társulás vezetésében is váltás történt, Köbli Miklós elnök mellé, az egyik alelnöki székbe Debreczenyi János, Veszprém polgármestere került, aki ezen feladatot Czaun Jánosra, a gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterre ruházta – eseti megbízással őt küldte az ülésekre. Annak ellenére történt így, hogy Czaun maga is úgy látta, sokkal inkább Porga Gyulának kellene helyettesítenie a polgármestert, hiszen főként kulturális, oktatási mintsem gazdasági ügyekben kell állást foglalni, döntéseket hozni. Ugyanakkor szolgáltatót kívántak váltani a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban, s amíg ez terítéken volt, mindenképp Czaun Jánosnak kellett az alelnöki teendőket ellátnia. Célom az első pillanattól fogva az volt, hogy rendet tegyek a Társulás működésében, hisz az addigi – Asztalos István volt MSZP-s veszprémi alpolgármester nevével fémjelzett – működés sok kívánnivalót hagyott maga után. Mondhatnám úgy is, hogy sok csontváz lapult a szekrényben – fogalmazott Czaun János.

De milyen is volt a működés, amiben rendet kellett tenni?

Folyamatos volt a pénzügyi fegyelem hiánya, továbbá átláthatatlan volt a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Az utóbbinak köszönhetően jogosulatlanul sikerült 14 milliós normatívát felvenni, amit az adófizetők pénzéből kellett visszafizetni 2007-ben. Az ügyben Akopjánné Csepeli Kornélia ellen fegyelmi eljárás is indult – tudtuk meg az alpolgármestertől. De nem ez volt Akopjánnénak, vagyis a munkaszervezet volt vezetőjének egyetlen sara, szemére vethető hibája.  Ahogy Czaun fogalmazott, folyamatosan falakba ütközött Akopjánné Csepeli Kornéliánál, amikor a jelenleg is működő rendszer átalakításán fáradozott. Vajon miért?

Felmerül a kérdés: kinek, kiknek az érdekeltségeibe tartoznak azok a cégek, amelyek végzik a jelzőrendszeres segítségnyújtást a kistérségben?

Összesen három cég érintett, melyek közül kettőnél érdekes összefonódásokat fedezett fel az alpolgármester. A két szóban forgó cég a HB Security Biztonságtechnikai és Vagyonvédelmi Kft, illetve a Resznek 2006 Szociálisgondozó Közhasznú Társaság. Czaun János azt mondja megdöbbent, amikor megtudta, hogy Akopjánné Csepeli Kornélia férje Akopján Nikogosz az egyik cégnél alkalmazásban áll, addig a másikban Mazák György önkormányzati képviselőnek, volt szocialista alpolgármesternek van érdekeltsége. A kistérségben ilyen jellegű feladatokat elvégző cégek nevét nem nehéz kideríteni, viszont hogy az érintettek pontosan milyen jogi viszonyban, vagy kapcsolatban állnak ezen cégekkel, egyelőre biztosan nem tudható.

És ez még nem minden. Akopján Nikogosz, aki egyébként az Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a kisebbség ügyeit rendszerint a kistérségi társulás irodájában, annak eszközeivel végezte. Az örmény kisebbség levelezése is az iroda címére érkezett, továbbá Nikogosz a felesége nevében alá is írt kistérségi okiratot. Bízom benne, hogy egy esetleges nyomozás pontosan bizonyítani fogja mindezt – mondta sajtótájékoztatóján az alpolgármester.

Majd arra kérte Mazák Györgyöt, nyilatkozzon arról, milyen érdekeltsége van a Veszprém városának dolgozó cégeknél, beleértve a Kistérségi Társulást épp úgy, mint az elnöksége alatt működő szennyvíztársulást is.

Az elmondottak alapján világos, hogy Hartmann Ferenc és Mazák György miért a polgármestert kérték intézkedésre, a helyett, hogy rendőrségi feljelentést tettek volna. Czaun János viszont arra kérte Hatmannt, tegye meg a feljelentést, hogy a rendőrség vizsgálatba kezdhessen, és fény derüljön a nem tiszta ügyekre, melyeket sajtótájékoztatóján felvázolt. Tisztelt Hartmann Ferenc! Most legyen nagylegény, és ne a Kacsa Magazin volt főszerkesztőjét kérje meg az újabb feljelentésre, hanem tegye meg ön! – fogalmazott a városvezető, majd hozzátette, Hartmann Ferenc ezt meg is tenné, ha igazi demokrata lenne, de fél az igazságtól. Ha valakinek vaj van a fején, ne menjen a napra, mert nagyon ronda látvány lesz! – zárta gondolatait az alpolgármester.

Egyébként az sem elhanyagolható információ hangfelvétel ügyben, hogy mi után Köbli Miklós, a kistérségi társulás elnöke tudomást szerzett Akopjánné bizonyos ügyeiről, nyilvánosan bocsánatot kért Czaun Jánostól a hangfelvételen elhangzottak miatt, egy későbbi pénzügyi bizottsági ülésen.

 

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.