Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Suchman Tamás: békét kellett kötni a Balatonnál / - idén nem alszik téli álmot a Balaton -

2008. október 1. 10:01 // Forrás: MTI - STOP
Az idén nem fog téli álmot aludni a "magyar tenger" és vidéke. Indulhat több óriás-projekt engedélyeztetési hajrája a módosított Balaton-törvény napokon belül várható hatályba lépésével. Az üdülőrégióban fejlesztési övezetté minősítettek 5200 hektárnyi területet, szigorodtak a szennyvízkezelési elvárások és csökkent a belterületbe vonható területek aránya. A máris több mint 900 kisebb-nagyobb fejlesztésen munkálkodók és a környezetvédők gyakran ellentétes érdekeit azonban nem könnyű egyeztetni.

Rövid kitérővel ért révbe a nyolc éve megszületett, majd az új igényeknek, elvárásoknak megfelelően módosított Balaton-törvény. Előbb a környezetvédelemre közismerten érzékeny köztársasági elnök, Sólyom László - vétójogával élve - visszaküldte az országgyűlésnek megfontolásra a nyár elején elfogadott változatot. A kormány által kidolgozott újabb javaslat figyelembe vette az államfő észrevételeit, így a belterületek növelését megnehezítette és mértékét is jobban korlátozta, az építési engedélyek kiadásához szükséges szennyvízkezelési követelményeket pedig megszigorította. Az újabb verzióból aztán erős törvény született a napokban, ami azt jelenti, hogy nem csak a kormányzati oldal, hanem az ellenzék jelentős része is megszavazta. A köztársasági elnök másodszor nem élhet vétójoggal, így napok kérdése, hogy a törvény hatályossá váljon, és beindulhasson több balatoni nagyprojekt tervezése, engedélyeztetése.


A Balaton-törvénynek egyszerre kellett szolgálnia a települések fejlesztési igényeit, és az épített, illetve a természeti értékek fokozott védelmét. A beruházási vágyakat jól jelzi, hogy közel ezer kisebb-nagyobb, a következő hat évben megvalósítani tervezett fejlesztés szerepel már a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által készített fejlesztési térképen. Részben ezeket a törekvéseket elégíti ki, hogy a módosult törvény értelmében 3300 hektárral bővült az üdülőövezet településeinek területe, 1100 hektárt új gazdasági, 790 hektárt pedig turisztikai fejlesztési területté minősítettek át. Komoly beruházásokra lehet számítani többek között Sávolyon, Balatonkeresztúron, Balatonszemesen, Balatonberényben, Örvényesen, Alsópáhokon vagy Balatongyörökön.


Suchman Tamás, a törvény előkészítésében jelentős szerepet vállaló BFT elnöke a legnagyobb nehézségként említette, hogy békét kellett kötni a fejleszteni szándékozók és a minden áron környezetet védeni akarók között. Hozzátette, ha a Balaton természeti értékei nincsenek megóvva, nincs mit eladni a jövőben, de be kell tartania az ésszerűség határait is a környezetvédelemben. Az elnök nem titkolja: továbbra is kényes az egyensúly a két tábor között. Olyannyira, hogy nyolc projekt esetében, mint a balatoni régió "gondnoka" jelenleg is békebíróként közvetít a fejleszteni akarók és az azt ellenzők között.


Suchman Tamás miniszteri felkérésre mentori szerepet vállalt a kormány által támogatott, nemzetgazdaságilag kiemelt programnak számító sávolyi MotoGP-pálya beruházásának hatósági előkészítésében. A kiemelt figyelem nem jelent felmentést a környezetvédelmi követelmények betartása és egyéb törvényi kötelezettségek alól, csupán azt jelenti, hogy a beruházás gyorsított elbírálást élvez majd a közigazgatási hatósági eljárásokban.


A nagy fejlesztési terültek kijelölése mellett az új jogszabály alacsonyabbra tette a jövőbeni belterületbe vonható területek nagyságának limitjét. Míg a törvény korábbi változata a parti településeknél 10, a háttértelepüléseknél 15 százaléknyi terület belterületbe vonását tette lehetővé, a módosult jogszabály már csak 5 százalékot enged, ami előbb-utóbb kihat majd az ingatlanárakra.


Lényeges változásnak számít az a környezetvédelmi szempontból fontos szigorítás, miszerint a jövőben nem elegendő zárt rendszerű szennyvíztározóval rendelkeznie annak, aki valami miatt nem tud rákapcsolódni közcsatorna-hálózatra. Ez sok - a tóparttól távolabb eső - háttértelepülést érint érzékenyen, ahol még nem épült ki csatornahálózat, a törvény szigora pedig a fejlődés gátjává vált. Molnár Csabának, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára szerint azonban nem kell sokat várni a megoldásra. Egyrészt a mai technológiai fejlettség mellett nem szükségszerű, hogy csatornahálózat épüljön a megfelelő szennyvízkezeléshez. Léteznek ugyanis egyedi, néhány ingatlan vagy utca problémáját önállóan is megoldó kisberendezések, amelyekkel teljesíteni lehet a törvényi elvárásokat. Másrészt a Balaton törvény azt is rögzíti, hogy az állam köteles segítséget nyújtani az érintett balatoni kistelepülések szennyvízkezelési gondjának 2012-ig történő megoldásához. Az államtitkár bejelentése szerint erre - az uniós támogatások mellett - mintegy 5 milliárd forint állami forrást szán a kormány.

 

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.