Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Egy évig biztosított a Balaton Uszoda működése / – készül az új koncepció is –

2008. október 1. 14:46
A fennállásának 26. évében járó balatonfűzfői Balaton Uszoda idén nagyon közel került a leálláshoz. Ha a segíteni akaró és tudó vállalkozások, azok vezetői nem fognak össze, akkor veszendőbe mehetett volna diákok úszásoktatása, sportolók felkészülése. Szerencsére nem így történt. Mi több: a település lakossága is gazdagodott…

Az események tavasszal, április 16-án kezdődtek, amikor az uszoda számára is hőt előállító Fűzfői Erőmű Kft. megszüntette a hőszolgáltatást. Az olimpiai központ (hivatalos nevén: Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet – NUSI – Balaton Általános Olimpiai Központ) vezetője, Erős József elsők között Pál Béla országgyűlési képviselőhöz fordult segítségért, ám akkor – tőle független okok miatt – nem jártak sikerrel, jóllehet valamennyi lehetséges fórumot megjártak. Tárgyalások is kezdődtek, de az Fűzfői Erőmű Kft. képviselői asztalhoz sem ültek, így az E.On elzárta a gázcsapot. A fűzfőiek nem adták fel: először tartályos gázzal próbálkoztak, majd az egyik ugyancsak helybéli vállalkozás, a Rexplo 21 Kft. nyújtott baráti jobbot, s biztosította a szükséges hőmennyiséget. Persze ehhez ekkor a már régóta használaton kívüli gőzvezetékeket is meg kellett „szerezni”, nem beszélve a kapcsolódó föld- és egyéb munkákról.

                            

Mindvégig alkotó partner volt az önkormányzat, melynek élén Majorné Kiss Zsuzsanna polgármester kereste az együttműködési lehetőségeket. Így kerülhetett – az E.Onnal folytatott tárgyalások eredményeként – a gázvezeték augusztus végére (szeptemberre ígérték!) az uszoda kerítéséig.

                           

Mindez azonban mit sem ért volna kellő kapacitású és minőségű fűtőmű nélkül. Kecső Zoltán, a Nikecell Kft. ügyvezetője lépett a segítők sorába, s ajánlotta fel minimum egyéves (!) időtartamra ingyen (!) a vállalkozás egyik átmenetileg nélkülözhető kazánját. (A segítő kezek továbbra is ott voltak, s a szállítás, alapozás, telepítés, bekötés, próbaüzem stb. mesebeli gyorsasággal lezajlott.) Innentől gyakorlatilag minden akadály elhárult az uszoda energia-ellátása elől – mondta Erős József a szerdán tartott ünnepélyes üzemindításon, aki hangsúlyozta, hogy a számukra talán legfontosabbak, a gyerekek (s természetesen a sportegyesületek és a turisták is) már vízben vannak…

A jövőképről a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Pál Béla beszélt. Az uszoda – mondotta – fontos feladatokat lát el, hiszen kiváló sportolóink, a vízilabdacsapat valamint profi úszók felkészülését segíti. Az uszodában éves szinten mintegy 150 ezren fordulnak meg, köztük 20-30 ezer gyermek. A költségekről szólva kiemelte, hogy az elmúlt időszakban 18 millió forintot fordítottak az energiakorszerűsítésre.

Pál Béla elmondta, hogy az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottság minapi ülésén is szóba került az uszoda elsősorban az utánpótlás-nevelés témakörben, illetve a NUSI fejlesztési lehetőségeivel. Rámutatott, hogy a tulajdonviszonyok rendezését követően lehetőség nyílik pályázati források felhasználására. Ezek közé sorolható az energiakorszerűsítés.

Az elnök befejezésül arról szólt, hogy a kelet-balatoni kistérséghez tartozó Balatonfűzfő a Fejlesztési Tanács egyik turisztikai pályázatán 242 millió forintot nyert el „Lurkoland” néven egy gyermekparadicsom és szabadidős szórakoztató központ kialakítására.

                

Majorné Kiss Zsuzsanna polgármester örömmel közölte, hogy az E.Onnal folytatott tárgyalások eredményeként Fűzfőn immáron a gáz a fogyasztók rendelkezésére áll.

Újságírói kérdésre Erős József elmondta, hogy igen jelentős energia-megtakarítási lehetőség áll előttük. A korszerű technológiának köszönhetően teljesen megújul belülről az Ybl-díjas épület. A tetőre például olyan berendezések kerülnek, amelyek a melegvizet szolgáltatják majd, de a medence és a légtér fűtése is teljesen átalakul. A költségek jócskán meghaladják a félmilliárdot, de (mint azt Pál Béla is megerősítette) pályázati lehetőségek igénybevételével talán már a jövő év azonos szakaszára áttérhetnek egy költségkímélő, környezetbarátabb hőfelhasználásra. 

 

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.