Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Ötvenöt éves a vízügyi szolgálat

2008. október 1. 20:47 // Forrás: KVM
Új Magyarország Fejlesztési Terv soha nem látott forrásokat biztosít az ár- és belvízvédelmi fejlesztésekre, a hazai vizek ökológiai rehabilitációjára, az ivóvíz minőségének javítására és számos egyéb vízgazdálkodási programra - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az egységes vízügyi szolgálat megalakulásának 55. évfordulóján. Az ünnepségen a miniszter kitüntetésket és elismerő okleveleket adott át. A vízrendezés és vízhasznosítás terén végzett kiemelkedő szakmai munkájáért a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa, Marosi Gertrúd vízrendezési ügyintézője részesült elismerésben.

A két világháború között az állami vízügyi szolgálat a földművelési tárca felügyelete alatt működött, de 1948-ban a vízügyeket több minisztérium és főhatóság között szétosztották. Hamarosan kiderült azonban, hogy a hatékony állami vízgazdálkodást csak egy koncentrált vízügyi igazgatás képes biztosítani. Az első Nagy Imre-kormány 1953. október 1-jei hatállyal megalapította az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, s annak területi szerveit, a tizenkét vízügyi igazgatóságot. Az egységes vízügyi igazgatás körébe tartozott a vizek tervszerű hasznosítása, az árvizek, belvizek, a vízszennyezések elhárítása, valamint a vízimunkák és vízilétesítmények műszaki tervezésének, kivitelezésének, üzemeltetésének szabályozása és ellenőrzése. 1957-től a vízügyi szervezet foglalkozott a települések vízellátásának és csatornázásának műszaki kérdéseivel is. Az 1953-as döntéssel a vizek mennyiségi és minőségi felügyelete egységes állami irányítás alá került, az ezen alapuló szervezeti és igazgatási struktúra mind a mai napig a leghatékonyabb megoldásnak bizonyult.

Az Európa Hajón tartott összejövetelen Kóthay László vízügyi szakállamtitkár összefoglalta a vízügy elmúlt ötvenöt évének legfontosabb eseményeit. Az ünnepségen dr. Vágás István címzetes egyetemi tanár, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott mérnöke beszédében visszaemlékezett a szolgálatban eltöltött közel 40 évről.

Szabó Imre miniszter elmondta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007 és 2013 között 150 milliárd forint áll rendelkezésre árvízvédelmi fejlesztésekre, ebből 110 milliárd a Vásárhelyi Terv továbbfejlesztésére. A 2013-ig elkészülő hullámtéri beavatkozásokkal és az addig megépülő hat tározóval a Tisza teljes hazai hosszán mintegy 50-60 cm-es árvízszint-csökkentést lehet majd elérni. A Tiszán kívül jelentős árvízvédelmi fejlesztések várhatók a Duna, a Dráva és a Mura folyók mentén. A Duna-kanyar településein és a Hernád menti községekben is megépülhetnek a még hiányzó védművek az uniós források támogatásával.

Magyarországon a települések közel 100%-a rendelkezik közüzemi ívóvízellátással. A miniszter ezzel kapcsolatban kiemelte: a jövőbeni fejlesztések elsősorban a mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt biztonságos ivóvíz-szolgáltatást tűzik ki célul. Ennek megvalósítását segíti a KEOP Ivóvízminőség-javító Programja, amely kb. 1000 települést, 2,5 millió embert és 1 millió lakást érint, költségigénye pedig mintegy 250 milliárd forint.

Az uniós elvárásoknak megfelelő Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és –Tisztítási Programról a tárcavezető elmondta: 2015-re a hálózattal összegyűjtött szennyvíz száz százaléka kizárólag biológiai tisztítás után kerül majd a befogadókba, a csatornaellátottság országos szinten pedig a jelenlegi 69%-ról 89 %-ra növekszik.

 

 

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.