Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Ez volt az egyetlen ésszerű döntés – költözött a Közgáz / Átadták a Csap utcai, közel 200 millióból felújított iskolaépületet

2008. október 1. 21:55
Az ember néha olyan döntéseket kell, hogy hozzon, ami nehezen megbocsátható. Ez a döntés is ilyen. Fájdalmas, de szükségszerű. Csak annyit kérhetünk, értsék meg tanárok és diákok egyaránt a kényszerűséget: el kellett költöztetni a Közgazdasági Szakközépiskolát – mondta az avató ünnepségen Debreczenyi János polgármester. A volt Nagy László iskola épületét, a Csap utcában 183 millió forintból, önerőből teljesen felújíttatta az önkormányzat, így a diákok szeptember elején méltó körülmények között, mondhatni egy teljesen újszerű épületben kezdhették meg a tanévet. Az igazgató szerint csak az új környezetet lesz nehéz megszokni, mert a mostani infrastruktúrára, felszereltségre panasz nem lehet.

„Születése” óta ez a negyedik alkalom, hogy az intézményt új épületbe költöztetik, ugyanakkor a mostani alkalom egyben a legindokoltabb is. A közgazdaságiban 450 diák tanul, és 55 felnőtt, pedagógus, alkalmazott dolgozik. Nekik kellett megfelelő körülményeket biztosítani, mert a Vár utcai patinás épület szinte életveszélyessé vált. Nem csak a kimagaslóan magas rekonstrukciós költség indokolta a költözést. Ahogy Debreczenyi János fogalmazott, abban az épületben egyszerűen semmilyen mód nem volt olyan átalakításra, infrastrukturális fejlesztésre, amit a magas színvonalú oktatás ma megkövetel. Ezért még ha az önkormányzatnak lett is volna közel 2 milliárd forintja (egyes számítások szerint ennyibe kerülne a Vár utcai épület teljes felújítása – szerk.) az a problémát messze nem oldaná meg.

 

2007 végén született meg a döntés a Nagy László Általános Iskola Cholnokyba integrálásáról és a Közgazdasági átköltöztetéséről a Csap utcába. A szintén nem túl korszerű épület felújításához szükséges közel 200 millió forintot a 2008-as költségvetésbe már beépítették. A tervezés, illetve a munkálatok során folyamatos volt az egyeztetés az iskola vezetésével, így a tantermek az igényeknek megfelelően lettek kialakítva. A polgármester elmondta, hogy több alkalommal személyesen itt járt az felújítási munkálatok ideje alatt, és meggyőződött arról, hogy a kivitelezők nem csak szakszerűen, hanem felelősségtudóan végezték munkájukat. Ez az épület olyan erőt sugároz magából, hogy itt jó tanulni és tanítani – fogalmazott Debreczenyi János, majd Dobó István szavaival avatta fel az új iskolaépületet: „A vár erőssége nem a falakban, hanem az emberek lelkében van!”

 

Két alap pillére van egy iskolának, az egyik a matéria, maga az épület – ez most adott, a másik a személyi feltétel. A világ folyton változik, míg olyanná nem lesz, amilyen volt – jegyezte meg Kópházi Ferenc igazgató. Majd ígéretet tett, hogy a korábbi szellemet ápolják, viszik majd tovább az új falak között is.

 

Némedi Lajos önkormányzati képviselő, az oktatási bizottság elnöke a Vehírnek elmondta, hogy a nyár folyamán az épület teljes belső infrastruktúráját átépítették. Kicserélték a parkettát, a nyílászárókat, teljesen új felszerelés került a vizes blokkokba, az utolsó négyzetméterig mindent kifestettek, új tantermeket alakítottak ki, megoldották a külső szigetelést. A fejlesztések egyik legnagyobb eredménye, az informatikai rendszer kialakítása. Az iskolaépületben jelenleg összesen 4 informatika terem és külön szerver termek vannak. Az egyik informatika terem 35, a másik három 20-20 férőhelyes, a legmodernebb technikával felszerelve. Az informatika oktatására nagy hangsúlyt fektetnek a közgazdaságiban. Az első két évben alaptárgy, heti két alkalommal, de szakmai képzéseket is tartanak.


A diákok értékeinek megőrzését szolgálja, hogy pontosan annyi szekrényt építettek be a folyosókon, ahány diákot az iskola befogadni képes, vagyis 450-et, így minden tanulónak saját szekrénye van.

Amikor döntöttünk a Nagy László és a Cholnoky általános iskolák összevonásáról, azt az ígéretet tettük, hogy az összeg egy részét, amit ezzel megspórolunk, visszaforgatjuk az oktatásba. Ezzel a 183 millió forinttal eleget tettünk az ígéretünknek, mondta portálunknak Némedi Lajos. Majd rámutatott, már csak egy dolog van hátra, hogy végére érjenek az elképzeléseknek: az iskolához tartozó forfa épületben is van jelenleg tanítás. Az ott lévő tantermeket még át kell költöztetni a már felújított épületbe, mert jelenlegi helyükön nem a legjobb a szigetelés. De ezen munkára is hamarosan sor kerül – mondta a bizottsági elnök, aki szerint a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola ma a város legszebb választókörzetének legszebb iskolája. Az épületet az ünnepségen Borián Tibor piarista atya, a Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium nyugalmazott igazgatója áldotta meg.


Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.