Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Adókedvezmény és támogatás is járhatna a hungarikumok után / Az olaszok már bejegyeztették a szürkemarhát

2008. október 1. 22:19
Közösségi értékeink védelmében szervezett konferenciát a Pannontérség Fejlődéséért Alapítvány a napokban a Veszprémhez közeli Szentgálon. A konferencián olyan neves előadók szólaltak fel a vidéki oktatás, a kisiskolák, hagyományink ápolása, illetve nemzeti értékeink mellett, mint Lezsák Sándor, Pitti Katalin, Dobos Krisztina oktatáspolitikus- matematikus, Hámori József akadémikus és Márfi Gyula érsekatya. A fővédnökséget maga Lezsák Sándor vállalta magára, aki jó ideje vívja harcát azért, hogy Brüsszel is elfogadja és bejegyezze a hunagarikumokat, mint nemzetünk jelképeit, védjegyeit. És, hogy mire jó egy ilyen konferencia? Felgyorsítani a folyamatot, hiszen más nemzetek olyannyira előttünk járnak, hogy az olaszoknak például már sikerült italikumként bejegyeztetnie a szürkemarhát, akár a szlovákoknak a kürtős kalácsot – mondta a Vehírnek az Országgyűlés alelnöke.

- Hogy áll most a hungarikumok ügye?

- Hosszas egyeztetés után sikerült megszerezni az ötpárti támogatottságot, ami annyit jelent, hogy országgyűlési határozat született arról, 2009. december 31-ig egyáltalán vegyük lajstromba, azokat a szellemi és tárgyi értékeinket, melyek hungarikumnak számítanak. Ehhez nem csak a parlamentben ülő politikusok akarata kell. Szükség van a helyi erőkre, akik pontosan látják, melyek azok a dolgok, melyek a magyar örökség részét képezik. Nagy eredménynek tartom, hogy e tekintetben kijutottunk az ország határain túlra, hiszen a lajstromba vétel minden magyarlakta területre érvényes. Még az ősz folyamán születik egy olyan javaslat a parlamentben, mely előírja a technikai forgatókönyvet is. Alapvetően három részre bontanánk a hungarikumokat, mint a helyi örökség részei, a megyei örökség részei és a magyar örökség részei.

- Azon túl, hogy növeli bennünk a nemzeti érzést, miért jó, ha ez a hivatalos bejegyzés megtörténik?

- Az unióban bejegyzett hungarikumok támogatásokat kaphatnak majd, és pályázatokra is lehetőség nyílik. Azt szeretnénk, ha a bizonyos helyi örökség részei kormányzati támogatásban, esetleg adókedvezményben is részesülnének. Egyes termékek egy-egy város, település jelképévé is válhatnak, mint Szegednek vagy Kalocsának a paprika, Makónak a hagyma, ami identitásukat is erősíti. Ezzel erősít bennünket magyarokat és erősíti jelenlétünket a világban.

- Az olyan kezdeményezések, mint ez a konferencia mennyiben segítik az ügyet?

- Minden megmozdulás, javaslat, kezdeményezés, előadás vagy konferencia olyan, mint egy tóba dobott kavics.   Minél többször beszélünk róla, annál nagyobbak a hullámok.

- Több komoly megmozdulás is köthető az ön nevéhez, mint például a lakiteleki Népfőiskola, vagy az Iskolamentő akció, hogyan kapcsolódik ehhez a hungarikumok bejegyzéséért folytatott harc?

- A magyar iskolarendszer is egy hunagrikum. Gondoljuk csak arra, mit értek el tudósaink, hány Nobel-díjast adtunk a világnak, vagy kiváló eredményeinkre a diákolimpiákon. A miénk jóval több, mint egy porosz iskolarendszer. Mivel a politikusok döntöttek szakmai kérdésekben is és végigvittek egy liberális, egyben erőszakos szemléletet, ez most veszélybe került. Ma minden magyar iskola veszélyhelyzetben van. A mi javaslatunk szerint csökkenteni kell a csoportlétszámokat, így az oktatás újra összeölelkezhet a neveléssel és megállíthatja a drámai népességfogyást is. A legnagyobb hiba, hogy ma nincs oktatási koncepció. Hiába voltak az iskolabezárások, az átszervezések és erők átcsoportosítása a szakképzések felé. A költségvetésben mindössze 2 százalékot sikerült megspórolni. A jövő útja a kisiskolák megtartása, ez tartja mega településeken a gyerekeket, az életet. Így maradhat sokszínű társadalmi rendszerünk, felépítésünk.

 

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.