Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Gyalogosok, kerékpárosok: itt a zéró tolerancia / – láthatósági mellényt a biciklisekre! –

2008. október 6. 11:31
Az elkövetkező két hónapban a gyalogosok és a kerékpárosok kerülnek reflektorfénybe. Az október elsejétől november végéig tartó közlekedésbiztonsági akció során az ő biztonságuk érdekében találkozhatunk ellenőrzésekkel lakott területen belül és kívül egyaránt. A Vehír a Veszprémi Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetőjét, Volf Péter őrnagyot kérdezte.

– Mi a céljuk az akcióval?

– Ez egy évente periodikusan ismétlődő országos akció, amelybe a veszprémi egyenruhások is bekapcsolódnak. Korábban sötétedik, később világosodik. Nehezebben vesszük tehát észre egymást. Ehhez járulhat még az időjárás kellemetlensége is. Szembefújó szél, eső, hó, a mélyen a fejünkbe húzott fejfedő mind-mind csökkentheti figyelmünket. A baleseteket szeretnénk tehát ezzel az akcióval megelőzni.

­– A présházakban már forr a must. Gondolom, tudja, mire célzok…

– Teljesen egyértelmű a válaszom: nem, kerékpáros sem fogyaszthat alkoholt, mert az alkohol fogyasztását követően a bicikli vezetése is ittas vezetésnek minősül.

– Látni és látszani. Valahogy így hangzott egy pár évtizeddel ezelőtt a szlogen. Ez ma is érvényes.

­– Sőt: bővült is a kör. Nem elég a kerékpár kellő kivilágítása, ugyanis korlátozott látási viszonyok közepette (estétől hajnalig, ködben, sűrű hóesésben stb.) lakott területen kívül kötelező a jól ismert sárga mellény. Megjegyzem, ez a gyalogosokra és az autóból kiszálló gépjárművezetőkre is vonatkozik.

– Hol fognak ellenőrizni?

– A lakott területen belül a gyalogátkelőknél, veszélyesebb útkereszteződésekben, lakott területen kívül a veszélyesebb pontokon.

– Számíthatnak-e a gyalogosok és a kerékpárosok a büntetésre?

– Igen, de sokszor hangsúlyoztuk már: nem a büntetés, hanem a megelőzés a célunk. Ennek ellenére egy tételt hadd említsek: ha a gyalogos a tilosban megy át az úton, húszezer forintos büntetésre számíthat, de szabálysértési eljárás keretében az összeg már 30 ezer Ft lehet. Az ittas kerékpáros is számíthat százezer forintos csekkre. A szigorúság mindannyiunkra vonatkozik mindannyiunk érdekében. 

– A kerékpár nem éppen egy bonyolult szerkezet, mégis előfordul, hogy például fékhibás. Ellenőrzik-e a műszaki állapotot is?

– Az akció keretén belül mindenre ki fog terjedni a rendőrség figyelme.  

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.