Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C

Szakmai napon mutatkoztak be a legújabb képességek / A vezérkar előtt jól vizsgázott a Bevetési Irány

2008. október 7. 16:53
Egy hónapos együttes gyakorlás után kedden, szakmai napon, a vezérkar előtt vizsgázott a Bevetési Irány teljes állománya. Az utolsó összevont gyakorlaton minden katona részt vett, akinek valamilyen feladata volt az elmúlt hetekben, így egyszerre 1900 egyenruhás mozdult meg valamilyen kötelékben. A gyakorlat szakmai napját Havril András vezérezredes, a magyar Honvédség vezérkari főnöke nyitotta meg – majd a bemutatót követően úgy értékelte a látottakat: szembetűnően jó a különböző fegyvernemek összehangoltsága, profi módon megkomponált volt a feladatok végrehajtása, melyben tapasztalható a haditechnikai eszközök egymásra épülése.

BTR-80 típusú páncélozott harcjárművek

A gyakorlat története

Negyedik alkalommal rendezték meg a Várpalota melletti lőtéren, az úgynevezett „0” ponton a Bevetési Irány elnevezésű gyakorlatot. 2005-ben az alapokat térképezték fel, majd mutatták be a katonai és politikai elitnek. Egy évvel később, 2006-ban az Afganisztánba készülő katonáink képességeire koncentráltak. Tavaly az új vezetési kultúra, az átszervezett haderő, s benne a létrehozott közös vezetés, az Összhaderőnemi Parancsnokság mutatkozott be. Az idei évben a gyakorlatot egy gépesített lövész zászlóaljra építették fel. A feladat tulajdonképpen a tavalyi folytatása, ahol a szimulált harci helyzetben csak feltartóztatni sikerült az ellenséget, visszaverni nem. Több mint 150 harcjárművet és 300 haditechnikai eszközt vetettek be, Gripeneket, Míg-29 vadászgépeket, Mi-24 harci helikoptereket, D-20 tarackágyúkat, STURM aknavetőt, gépágyúkat, KONKURSZ, valamint FAGOT páncéltörő rakétákat, illetve kézi fegyvereket.

 

Mi-24 harcihelikopterek bevetésen

Harci helyzet

A kiadott parancs: ki kell szorítani az ellenséges csapatokat az adott terepszakaszról, vagyis az ország területéről. Ehhez egy lövész zászlóalj áll rendelkezésre, támogatva egy harckocsi üteggel, aknavetőkkel, páncéltörőkkel továbbá Gripen vadászgépekkel és harci helikopterekkel. A légi biztosítást, illetve légtérfigyelést egy Mistral egység végzi. A harcászati feladat végrehajtása a Gripenek bevetésével veszi kezdetét, őrjáratba kezdenek. El kell fogniuk az ellenséges repülőgépeket, majd jelentést kell adniuk a légi helyzetről – hol, milyen irányban, s milyen helyzetben foglalnak helyet az ellenséges erők.


Az ellenség Míg-29 vadászgépekkel próbálja célba venni őket, elsősorban el kell kerülniük, hogy lőtávolságukba kerüljenek, majd kicselezve őket, minden gépet meg kell semmisíteni. A D-20 tarackágyúk kezelői is megkapják a parancsot, hogy felszámolják az ellenséges tüzér ütegeket. A feladat végrehajtásához magas szintű légi és szárazföldi együttműködés szükséges. A rádiós rávezetést követően a Gripen vadászgépek rácsapást és bombavetést hajtanak végre. Cél az ellenség szétbontása. Úgynevezett halogató harc folyik. A páncélozott erők, azaz BTR-80-asok megtisztítják, majd elfoglalják a területet – végül ennek eredményeként az ellenség megkezdi a visszavonulást.

  

A gyakorlatot a szerdai VIP napon a politikai vezetőknek, többek közt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is bemutatják. A hivatalos kiértékelést a zárónapi végrehajtást követően fogják csak kiadni. Bár a főpróbán a katonai vezetők elégedettek voltak, az már biztos, hogy holnap több lőszert fognak használni. Összességében Havril András úgy értékelte a látottakat, hogy a legfontosabb feladatokban profik vagyunk, s a gyakorlat bizonyította: tökéletesen szervezett a személyi és technikai struktúra. A feladat végrehajtása során a légi, légvédelmi és szárazföldi erők összehangolására, egymásra építésére fektették a hangsúlyt, mely jól vizsgázott.

 

A Magyar Honvédség jövője

Havril András vezérkari főnök a Vehír kérdésére elmondta, elsődleges cél az ország védelme szempontjából való teljes felkészültség, s csak ezt követi a szövetségesek elvárása. Ugyanakkor kiemelt figyelmet kell fordítani azon haditechnikai eszközökre, valamint egységekre, melyeket felajánlottunk a NATO-nak. A KUB rakétakomplexumok jövője például régóta kérdéses, hiszen a Mistrallal ellentétben nem NATO-nak felajánlott erő. Ennek ellenére minden megmérettetésen kiválóan teljesít. Havril András kérdésünkre annyit mondott, nem tervezik a KUB rakéták kivonását. Egyes meg nem erősített információnk szerint szóba került, hogy létjogosultságát 2019-ig meghosszabbítják. A vezérezredes úgy fogalmazott, nem áll szándékukban megszüntetni, vagy szétbontani a légvédelmi alakulatot.

A vezérkari főnök bár senkiben nem kívánja a létbizonytalanság érzését kelteni, a struktúrát illetően azt mondta, nem biztos, hogy a jelenleg kialakított képességekhez a jövőben nem kell majd hozzányúlni, viszont a közeljövőben strukturális változást, alakulatok összevonását, megszüntetését vagy átköltöztetését nem tervezik. A statikai bemutatón több olyan eszközt is láthattunk, például egy hídépítő gépet, mely régebben ugyan hadrendben volt nálunk, feledésbe merült, majd a NATO kívánságára vettük újra elő, újítottuk fel, s alkalmazzuk a kiképzési feladatok során. Havril András erről szólva azt mondta, vannak olyan technikai eszközei a Magyar Honvédségnek melyeket ritkán alkalmaznak, de mivel működtethetőek és akár szükség is lehet majd rájuk, hadrendben tartanak, s igény szerint akár fejlesztenek is.

 

Statikus bemutató – akik nem harcoltak, de ott voltak

A Bevetési Irány utolsó két napján a harctéren túl egy statikus bemutatón a magyar Honvédség legjelentősebb, s egyben legérdekesebb technikai eszközeit is felvonultatják. Azokat a gépeket, amelyek ugyan a gyakorlatban szervesen nem biztos, hogy részt vesznek, de képességeink szempontjából figyelemre méltóak. Összesen 11 helyen állították fel az eszközöket, a Mobil Biológiai labort, az új fejlesztésű eszközöket, a hídépítő vagy épp víztisztító berendezéseket, az egységes digitális rádiórendszert, más néven EDR-t, az Üzemanyag Kiszolgáló Pontot, a mobil lokátor állomást, a kalibráló- és vizsgáló laboratóriumot, a MAN elnevezésű nehéz tűzoltóautót, a sugárfelderítő konténert egy Mi-24 harci helikopteren, K1P tűzvezető állomást, Mistral rakétakompexumot – de bemutatták a terepen történő anyagmozgatást és a vezetési komplexumot is.

 

Csak néhány érdekesség:


 

USZM-2 hídépítő készlet

Kiállítva látható többek közt egy úgynevezett USZM-2 gépkocsira szerelt hídépítő készlet. Ez az a bizonyos technika, melyről korábban azt hittük szükségtelen és megszabadultunk tőle, de a NATO másképp gondolta, ezért most újra figyelem irányult rá a Magyar Honvédségen belül is.

A volt Haditechnikai Intézet által kifejlesztett légtérellenőrző berendezést, mely tulajdonképpen egy kisebb bőröndben elférne, egy Mobil IFF kabinban láthatjuk. Íly módon a technikai eszköz jóval kötöttebb, nehezebben mozgatható, tehát nehezebben bevethető. A cél ugyanakkor az lenne, hogy az RT-sek kitelepülése alkalmával minden eszközre jusson egy-egy.

Elől a mobil IFF kabin, mögötte balról SZT-68U felderítő lokátor Veszprémből

Az anyagmozgatóknál látható járművek szinte mindegyike prototípus, maximum 1-2 darabot gyártottak belőlük a Magyar Honvédség számára. Az osztrák gyártmányú CRAYLER FLG 140 típusú összecsukható terepjáró rakodót Ausztriától kértük kölcsön, a gyakorlat után vissza is kell szolgáltatnunk szomszédainknak.

Biológiai Laborunk, melyből egyet a Bevetési Irányon is kiállítottak, a Balkánon tesz szolgálatot. Korábban a Honvéd Egészségügyi Központhoz, ma már közvetlenül az ÖHP-hez tartozik. Feladata a biológiai fegyverként alkalmazható mikroorganizmusok, toxinok nagy pontosságú kimutatása.

Sajnos szintén mindössze egy-egy darab PK-2, PK-3, illetve PK-4 vezetési rádiós autója van hadseregünknek. Ezeknek az autóknak a központja egy úgynevezett HIK, vagyis Híradó és Informatikai Állomás. A kabin kezelőszemélyzete egy rádiós és egy informatikus, a berendezés nagy hatótávolságban képes kiváló kommunikációra., Ebből a technikai eszközből is csak kettővel rendelkezünk, bár egyes ígéretek szerint 2011-ig kapunk belőle további 8-at, ami még mindigkevés ahhoz képest, hogy legalább 40-re lenne szükség.

 

 

 

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.