Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C

Nemzetközi logisztikai konferencia Veszprémben / – kiválósági központ a megyeszékhelyen? –

2008. október 8. 13:57
Az európaiak és a hazaiak mellett amerikai, valamint kanadai katonai és civil logisztikai szakemberek tanácskoznak két napon át a megyeszékhelyen. A konferencia tematikája a NATO logisztikai rendszerének transzformációja, illetve egy veszprémi logisztikai „kiválósági központ” létesítésének lehetősége.

A Villa Mediciben mintegy nyolcvan szakember hallgatta végig Debreczenyi János polgármester, majd Rédey Ákos rektor köszöntőjét, utána pedig megkezdődtek a szakmai előadások, melyek angol nyelven folynak.

               

Debreczenyi János a vendéglátó város katonai-történelmi-védelmi szerepéről beszélt. Veszprém mindig büszke volt arra – mondotta –, hogy területén katonai alakulatok tevékenykednek, állomásoznak. Itt volt a magyar légierő parancsnoksága is, egy olyan légtérellenőrző rendszer, amely egész Európa számára jelentőséggel bír.

                 

Hozzátette: a városi önkormányzat megtesz annak érdekében mindent, hogy a katonák érezzék azt a megbecsülést, amit méltán kell minden nemzetnek biztosítania katonái számára. A polgármester hangsúlyozta, hogy a katonai logisztika mellett nagyon fontos a polgárság számára is annak alkalmazása. Ennek jó példája, hogy számos hazai és külföldi cég települt a városba és környékére, s ezek logisztikai tevékenysége már kitapintható, érzékelhető. A folytatásban a szentkirályszabadjai repülőtér polgári hasznosítását hozta fel példaként. A négyszáz hektáros terület fele logisztikai célú felhasználásra alkalmas.

Rédey Ákos rektor az egyetem logisztikai lehetőségeiről, a már létező kapcsolatokról szólt, kiemelve az informatikai és az üzleti-gazdasági karokon folyó képzést.

                

Megemlítette, hogy két éve folyik egy együttműködési szerződés keretein belül a honvédség és az egyetem közötti munka.

A rektor véleménye szerint a megyeszékhely alkalmas a kiválósági központ szerepkörre. Az egyetem több kutatási területen is képes szerepkörét betölteni.

Friedler Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja előadáson ismertette a kiválósági központok új generációjának tapasztalatait, több olyan újszerű megoldásról, fejlesztési eredményről is beszámolt, amely hozzájárulhat a NATO kiválósági központok hálózatának továbbfejlesztéséhez.

              

Bemutatta a hatékony és egyben minden biztonsági követelménynek eleget civil-katonai együttműködés modelljét, amely a logisztika szakterületén túl számos egyéb relációban is alkalmazható. A kar operációkutatás, optimalizálás terén elért eredményei, nemzetközi tudományos kapcsolatrendszere megfelelő elméleti-módszertani hátteret biztosít a központ feladatainak megoldásához.

 

A konferencia céljáról a Vehír Mikita János altábornagyot, a HM Honvéd Vezérkar főnök helyettesét kérdezte.

               

– Egy olyan NATO kiválósági központot szeretnénk létrehozni, amelynek fő területe a logisztika, s ezen belül is egy, a logisztikát támogató informatikai háttér. A NATO átalakítási folyamatában nagyon fontos feladat a transzformáció, vagyis hogy tudjunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ennek fontos területe a logisztika, s Magyarország ezen a téren rendelkezik olyan tudással, melynek felhasználásával érdemben tudunk hozzájárulni a szövetséghez, és egyben Magyarországon is lehetőséget teremtünk ahhoz, hogy ezen s szakterületen továbbléphessünk, s fel tudjuk használni a szakterületen szerzett tapasztalatokat. Ez mind katonai, mind civil területen előnyt jelent. Visszatérve a célhoz: az első lépés az, hogy a NATO transzformációs parancsnokságon keresztül bemutatni azt, hogy mi képesek vagyunk ennek a feladatnak a végrehajtására, rendelkezünk olyan háttérrel, hogy ezt meg tudjuk valósítani. Az itt megjelent szakemberek láthatják, tudhatják azt, amit mi idáig elvégeztünk, megvan a költségvetésünk, kialakítjuk a szervezeti formát. Ennek alapján tudjuk meghatározni a további irányt a kiválósági központ létesítéséhez.  

– Kik szervezték a konferenciát?    

– A többi tárca.

– Magyarországon azonos időben három, a NATO-val kapcsolatos rendezvény tanúi lehetünk: Budapesten a találkozónak, Várpalotán a hadgyakorlatnak, Veszprémben pedig a konferenciának. Ha nem tévedek, ennek is logisztikai feladat a koordinálása…

– Természetesen logisztikai feladattal. Egyrészt a Miniszterelnöki Hivatal, másrészt a honvédelmi tárca, illetve a társminisztériumok bevonásával.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.