Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Helyben is bevásárolhatnak majd a dózsavárosiak / A Dózsa téren bevásárlóközpont épül

2008. október 8. 21:41
Régóta probléma Dózsavárosban, hogy a városrészben nincs nagyobb közért, ABC, így az itt élőknek egy kisebb bevásárláshoz is messzebbre kell menniük. Ahogy Hudvágner Tamás önkormányzati képviselő fogalmazott, most a kapuban állunk, de még mindig pengeélen táncolunk. Másfél éves egyeztetés, tervezés után már csak a szükséges engedélyekre kell várni és megépülhet a Dózsa téren egy nagy szolgáltató, avagy bevásárlóközpont. A beruházás több mint félmilliárd forintba kerül, és jelen állás szerint megvan a bérlő is. Először talán 2009 végén, 2010-ben vásárolhatnak be helyben a városrészben élők. A terveket lakossági fórumon mutatták be a képviselők, a városi főépítész, illetve a tervező.

Az elképzelések szerint a Dózsa téren álló régi, üresen álló Dózsa Áruházat lebontanák. Rendeznék a terepet és a közlekedési viszonyokat is. Horváth Gábor főépítész elmondta, hogy tér egészét rendezni kívánják. Azt szeretnék, hogy egy nagyobb zöld felület is megmaradjon, valamint a 48-as emlékművet sem kívánják a helyéről elmozdítani. A területet egyébként eladná az önkormányzat a beruházónak, aki felépíti majd az üzletházat, kialakítja az üzlethelyiségeket, melyeket vállalkozóknak, üzletláncoknak ad majd bérbe. A városvezetés egyébként a lakók igényeinek figyelembevételével egyeztet a beruházóval.

A Dózsa tér tervezője a részletes elképzeléseket is ismertette, mely több kérdést is felvetett a fórum résztvevőiben.

 

A közlekedésben jelenleg is vannak problémák, főként a Táncsics és a Szent István út találkozásánál. A tereprendezés után ez is megoldódnak. A tervek szerint korrigálnák a déli átkötő utat és egy eltolt csomópontot alakítanának ki, ahonnan az út továbbvezetne a Csalogány utca felé. A gyalogosoknak a Táncsics utcáról biztosítanának átkelőt az üzletházhoz.

A bevásárlóközpont az elképzelések szerint kétszintes lesz, süllyesztett parkolóval. Az alsó szinten lenne az élelmiszerüzlet és egy nagyobb drogéria, gazdasági udvarral, ahonnan megoldható az árufeltöltés. Az emeleten pedig kisebb üzleteket alakítanának ki. Ezekben lehetne megkapni mindazt, ami esetleg az élelmiszerüzletben nem kapható.

 

Hudvágner Tamás elmondta, hogy több multinacionális céggel is tárgyaltak, mint potenciális bérlőkkel. Míg az osztrák tulajdonú SPAR a tavalyi évben 223 üzletet vásárolt, így 2 éven belül nem tervez újabbat nyitni, a CBA hálózat három magyar tulajdonos kezében van, és nem számítanak száz százalékig megbízható ügyfélnek. Így esett a választás a Penny Marketre. A dózsavárosiak közül többek adtak hangot aggodalmuknak, mivel úgy látják ez az üzletlánc nem a teljes árukészletről ismert, nem lehet például boltjaikban húst és friss pékárut kapni. Takács Magdolna úgy fogalmazott, hogy a Penny véleménye szerint nem fog megfelelni az igényeknek, így főleg az idősebbek problémáira nem jelent megoldást.

Úgy látja, hogy Dózsaváros még mindig el van szakítva a pezsgőbb belvárostól. A képviselőktől az idős hölgy azt a választ kapta, hogy lesznek kisebb üzletek is az épületben, így akár külön hentes és pékség is, tehát minden alapvető élelmiszert meg lehet majd helyben vásárolni. A Dózsa iskola igazgatója az irányban fejtette ki aggályait, hogy túl közel lesz a parkoló, illetve a gépkocsiforgalom az iskola udvarához, ezért aggódik a gyerekek egészségéért. Válaszul Mihalovics Péter, a Dózsaváros egyik képviselője elmondta, hogy a legoptimálisabb megoldást keresik, s mivel a nagyobb dömping munkaidő után, vagyis délután 4 órát követően várható, addigra vége van a tanóráknak. A továbbiakban felmerült kérdésekre a városatya összefoglalta azon tényeket, melyek az elkészült terveket alátámasztják. Mint mondta, a Dózsa tér esetében egy 6000 négyzetméteres területről beszélünk, mely csak 30 százalékban beépíthető, így nagyobb élelmiszerüzlet számára nincs hely. Hozzátette, hogy a Penny nagy előnye, hogy alacsonyak az árai, ami nem elhanyagolható a mai gazdasági helyzetben.

Azzal is meg tudta nyugtatni a fórum résztvevőit, hogy folyamatosan keresik őket a vállalkozók, akik szeretnének az épülő üzletházban boltot nyitni, tehát termékben biztos, hogy nem lesz hiány.

 

Péterné Rózsa Mária úgy látja, hosszú idő kellett, mire elindult a fejlődés a városrészben, mely sosem élvezett kiemelt figyelmet. Alapvetően a szemléletben is változás történt – mondta. Az üzletház tervei jelenleg engedélyezésre várnak, ami 4-5 hónapot vesz igénybe, ezt követően indulhat el a beruházás. Az építési munkálatok legalább 10 hónapot igényelnek, ami annyit jelent, hogy legkorábban 2009 végén nyithatnak meg Dózsavárosban az új üzletek.

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.