Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C

Az I épület titkai / Informatikusok éjszakája

2008. október 19. 15:28
A város jellegzetes épülete. Olyan, mint a Hamupipőke vagy a rút kiskacsa. Kívül csúnyácska, de belül hihetetlen értékeket tartalmaz. Ezen értékek megismerésére nyílt most lehetőség, a pénteken megrendezett Informatikusok Éjszakáján.
 A Műszaki Informatikai Kar idén először rendezte meg az Informatikusok Éjszakája névre keresztelt programját mely során megismertették a nagyközönséggel a kar által használt laborokat, az ott folytatott kutatásokat, projekteket. Az ötletgazda Mészáros Péter tanulmányi referens, aki jelenleg második diplomájáért „küzd” a karon. Az ötlet alapja, mint elmondta, a Múzeumok Éjszakája illetve a szeptember 26-án megrendezett Kutatók Éjszakája. A program terve is készen volt már nagyrészt, hiszen minden év első hetében végig vezetik az elsősöket az épületen. Meghívott célközönség nem volt, az esemény mindenkinek szólt, direkt laikus nyelven. Egyedül a középiskolai igazgatók kaptak külön meghívót. Mint a főszervező elmondta: ez nem egy beiskolázási kampány, hiszen messze vagyunk még a decembertől, amikor összeülnek a családi kupaktanácsok és eldöntik hova tovább. A hivatalos egyetemi nyíltnap során pedig nem lenne idő egy ilyen részletes bemutatóra. Mind emellett este 8 óráig, a résztvevők körülbelül 80%-a középiskolás volt, zömében 12. osztályosok, de voltak fiatalabbak is. Ez jól mutatja, hogy már most nagy az érdeklődés az egyetem iránt.

Délután 4 órától várták az érdeklődőket és nem sokkal később már el is indultak az első csoportok. A kilencedik emeleten a Logisztikai rendszerek labor ismertetésével kezdődött a kalauzolás. A laborban olyan szoftvereket gyártanak, melyek segítségével optimalizálni lehet a szállítmányozás területének legtöbb szegmensét. Ez az optimalizálás irányulhat a gyorsaságra, az alacsonyabb költségekre vagy a kisebb kockázatra is. A legfontosabb projekteket a Pannon Lapok nyomdának, a Bakonyi Erőműnek, a MOL-nak és a Magyar Posta Logisztikai üzletágának logisztikai fejlesztéseihez végzik. Ezután az Informatikai Kutató és Fejlesztő Központ jött, ahol védelmi rendszerek integrálásával foglalkoznak, azaz egy egységes rendszerben fejlesztik a szervezeti-, fizikai- és logikai-biztonságot. A rendszert egy szemléltető videóban is bemutatták. Ezután „más vizekre eveztünk” a 8. emeletei Biomolekuláris nanotechnológia laborban. A látványos videókkal is illusztrált, könnyen érthető tudományos előadás során megismerhettük ezen kutatások fontosságát. Ennek a technológiának a fejlesztésével tökéletesen ki lehet elemezni egy vérmintát és már akkor ki lehet benne mutatni az AIDS vírust, mikor még csak egy-két vírustest található meg benne. Emellett akár egy darab! baktérium tömegét is ki lehet számolni. Végül egy fénymikroszkópban szalmonella baktériumokat is megnézhettünk. Általánosabb, az egész Műszaki Informatikai Kart jellemző előadást tartott Dr. Friedler Ferenc dékán. Elmondása szerint a karon nem tömegképzés folyik. Kevesebb, de sokkal magasabban képzett szakembereket képeznek, akik már az egyetem során olyan projektekben vehetnek részt, amely megfelelő munkatapasztalatot ad a munkaerőpiacra való kilépéskor. Ez az oka, hogy az egyetemen ennek a karnak a legjobbak az anyagi forrásai, amely alapja és garanciája is egyben a minőségi képzésnek. Mindenesetre az itt dolgozó 19 a „tudomány doktora” fokozatú professzor meggyőző érv.

A tájékoztató után a Képfeldolgozó labort látogatása következett. Itt a tervezett könnyen-érthetőség némileg megbukott, főként az előadás második felében. De a terület óriási gyakorlati haszna itt is kiviláglott, hiszen itt fejlesztik azokat a szoftvereket, amelyek a biztonsági és térfigyelő kamerákat működtetik. De folynak kutatások az objektum-felismerés, a digitális filmarchiválás területén is. Emellett cunami előrejelzőt és olyan implantátum szoftver-fejlesztését is végzik, amellyel a vakok láthatnak. A Fénytan labor bemutatása szintén tudományosabbra sikerült a várhatónál, itt a fényképzésről és a LED-ekről tudhattunk meg információkat. Megbízásokat az autógyártó és „fényforrás-gyártó” cégektől kapnak, főként tesztelésre. A túra következő állomása az Egészségügyi Informatika labor. Ismét színes videókkal és prezentációkkal tarkított előadást hallhatunk végig. Elsőként egy mobil EKG-ról, amely tünet esetén egy gombnyomásra felméri és a kórházba küldi az adatokat a páciens állapotáról a mobil telefonok által is használt rendszeren keresztül. Fejlesztenek egy olyan mellényt is, amely figyeli a viselője életfolyamatait, amiből képet alkothatnak az állapotáról. Ezt a katonaságnál lehet kiválóan alkalmazni. Szintén az egyetemen dolgozták ki a nemrég a sajtóban is szóba került 64 érzékelős kardiológiai eszközt, illetve az agykutatás területén egy 3D-s modellező programot. A tanszék legfontosabb partnere a megyei kórház. Végül, de nem utolsósorban, a földszinten ismerhettünk meg még néhány nagyon jelentős technológiát. Készítettek egy olyan rendszert, amelyben akár több ezer számítógépet is össze tudnak kötni és a feladatokat megosztva, azokat hihetetlen sebességgel megoldani. Emellett kidolgoztak egy olyan programot, amely egy teljesen normál PDA-t alkalmassá tesz, hogy vakok is használhassák. A szoftver nyílt forráskódú, így bárki írhat hozzá programot vagy akár sakk-játékot is. Az eszköz ára tizede a jelenleg kapható hasonló célú eszközökének.


A laborlátogatásokkal párhuzamosan filmvetítés is zajlott, ahol professzorok tartottak előadást különböző tudományos kérdésekről, kutatásokról. A túra teljesen kötetlen volt, bárki bármikor csatlakozhatott, visszatérhetett az érdeklődését felkeltő helyekre. A látogatók véleménye megoszlott az eseményről. Volt olyan fiatal, aki egyből nano-technológus akart lenni, és már határozott elképzelésekkel rendelkezett a felvételijéről, de voltak olyanok is, akik hosszúnak és fárasztónak találták a bemutatókat.
Mészáros Péter szerint sikeres volt az első Informatikusok Éjszakája, reményei szerint a jövőben akár évente több alkalommal is megrendezik. Azért is hasznos ez, mert egy-egy ilyen estén bárki megismerheti, hogy mit rejtenek a tízemeletnyi szürke falak.
Tiger Szabolcs
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.