Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

A 13. havi juttatásokkal trükközik a kormány? / "Gazdasági növekedés helyett újabb megszorítások"

2008. október 20. 22:21
A közszférában dolgozó 700 ezer embert érintenek közvetlenül a kormány által előkészített újabb megszorítások. A miniszterelnök folyamatosan áldozatvállalásra szólítja fel az embereket, de látni kell, hogy a legnagyobb áldozatot azoktól várja, akiknek átlagkeresete jó ha eléri a 80-90 ezer forintot – mondta a napirend előtti felszólalásában Bernáth Ildikó, a Parlament hétfői ülésén. A képviselő szerint kérdéses van-e a forrás, illetve szándék a 13. havi bérek kifizetésére.

A Fidesz országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy azt a társadalmi réteget sújtja leginkább az újabb takarékoskodási kísérlet, ahol már eddig is 120 ezer munkahely szűnt meg, és mintegy 90 ezer embert bocsátottak el állásból. Az ápolónőktől, szociális gondozóktól, és a tűzoltóktól is egyszer már elvették 13. havi járandóságukat, s azt csak öt évvel később, két részletben fizették ki – mondta Bernáth Ildikó. Majd hozzátette, hogy két éve már befagyasztották a béreket, s azzal a trükkel leplezték az elmaradt béremelést, hogy részletekben fizették ki a 13. havi bért. A képviselő kijelentette, hogy ezek az emberek nem tehetik meg, hogy éveken át hitelezzék, az állítólag szociálisan érzékeny kormány működését. Külön kiemelte, hogy erre a juttatásra nem jár pótlék, így a közszférában dolgozók kétszer lettek megkárosítva. Emlékeztetett, hogy 2007 februárjában a kormány megállapodást kötött a szakszervezettel, mi szerint 2009 decemberében egy összegben fizetik ki a dolgozóknak a 13. havi bérüket. Ez viszont annyit jelent, hogy mivel a juttatás ezen formáját beépítették a fizetésükbe, januárban mintegy 10 ezer forinttal kevesebbet fognak kézhez kapni. Nem emelik továbbá a családi pótlékot, ami a képviselő meglátása szerint még tovább fogja nehezíteni a családok anyagi helyzetét.

 

Bernáth Ildikó szerint az a legaggasztóbb, hogy a költségvetésben nyoma sincs annak a megtakarításnak, amit a 90 ezer közszférában dolgozó ember elbocsátása eredményezett. Aggodalmának adott hangot, amiért a költségvetésben nem látszik a 13. havi juttatások fedezetét jelentő összeg. Úgy látja napról-napra változik a kormánypárt álláspontja, egyszer azt mondja a szakszervezetnek, nincs miért aggódnia, majd arról nyilatkoznak a szocialista politikusok, hogy a 13. havi bérek puszta léte is kérdésessé vált.

 

Veres János azonnali válaszában a gazdasági világválságra hívta fel a figyelmet. A pénzügyminiszter kijelentette, hogy a szakszervezettel kötött megállapodás szerint fognak eljárni, s arra a forrás is jelölve van a 2008-as költségvetésben, s ugyan így szerepelni fog az a 2009-es büdzsében is. Állítása szerint épp a közszférában dolgozók létbiztonsága a legstabilabb. Ha valahol lehet beszélni bizonytalanságról, akkor teljesen nyilvánvaló az, hogy a pénzügyi szektorban kialakult helyzet, és ennek a hatására a reálszférában esetleg bekövetkező változás az, ami valóságos bizonytalanságot eredményezhet a következő időszakban – mondta Veres János. A miniszter szerint nem felelős politizálásra utal, ha valaki a jelenlegi gazdasági helyzetben még követelésekkel áll elő. Úgy látja, a napirend előtti hozzászólás a költségvetést jelentősen terhelő, nem reálisan teljesíthető kiadásokat szed csokorba. S az nem logikus, ha további kiadásnöveléssel terheljük az államot. Hozzátette, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, továbbá a VOSZ elnöke egyértelműen tudtára adták, a közszférában a kiadások visszafogását, és nem azok növelését várják a kormánytól.

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.