Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Józanul elfogadott egység kell / – kevesen, de méltósággal ünnepeltek a fürediek –

2008. október 23. 22:15
Balatonfüreden a Kovászna park adott otthont a nemzeti ünnep műsorának. A szónok Simon Károly díszpolgár volt, aki a rendszerváltás utáni első polgármestere volt a városnak.

A bevezetőben a Brillant Éneklő Egyesületet, majd Zayzon Csaba színművészt hallhatta a kisszámú közönség.

Simon Károly bevezetőjében utalt Széchenyire, aki szerint a szabadságot akkor értékeljük, amikor már nem lehet. A szabadság pedig 1848-49-től folyamatos vágya a magyarságnak. Ötvenhatban, amikor azt hittük – folytatta Simon Károly –, kivonulnak a szovjet csapatok, naivak voltunk. Perek sora – Mindszenty, Rajk stb. – válaszolt erre.

                

A folytatásban a szónok az október 23-i események előzményeiről, a diákok mozgalmairól, az Írószövetségen belül történtekre utalt. Kiemelte a diákság által pontba szedett követeléseket, s azok magyarázatával bizonyította, hogy forradalmunk nem egy szűk csoport megmozdulása, nem ellenforradalom volt.

                

Ma pedig ne politológusok értelmezzék ’56 eseményeit pártállásuk és hangulatuk szerint, kerüljön a tankönyvekbe az igazság – követelte Simon Károly.

Ezután szólt az 1957. január 10-én felállított ENSZ-bizottság munkájára, amely megállapította, hogy 1956. október 23-án Magyarországon „ösztönös nemzeti felkelés” volt. Ezt pedig elejétől a végéig diákok, értelmiségiek, katonák vezették, s a november 4-ig tartó időszakot a szabad sajtó jellemezte.

Beszédének befejező részében Simon Károly a konszolidálódni látszó Kádár-rezsim hibáiról, a felhalmozott államadósságról, a hiteltelenné válásról szólt. 1989-re megroppant az államszocializmus, s eljött az ideje a rendszerváltásnak, mely cseppet sem jelentett problémamentes átmenetet.

Ötvenhat tanulságát ekképp fogalmazta meg a volt polgármester: „Soha nem szabad elfelejteni, hogyan akarták eltiporni szabadságunkat. Jövőnkhöz pedig józanul elfogadott egység kell. Az igazi út a szabadságban, magyarságtudatunkban van.”

                

Az ünnepség végeztével a résztvevők fáklyákkal átvonultak a köztemetőbe, ahol az ötvenhatos emlékkeresztnél a történelmi egyházak képviselői mondtak ökumenikus imát, majd a város vezetői és a társadalmi szervezetek, magánszemélyek helyezték el a megemlékezés virágait.  

                

                 

                                  

Zatkalik András
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.