Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

A haza minden előtt / -Brusznyai szobránál emlékezett Veszprém a forradalomra-

2008. október 24. 1:15
Szép számú tömeg gyűlt össze csütörtök este a veszprémi Megyeház téren, ahol az önkormányzat tartotta központi megemlékezését az 56-os forradalom és szabadságharc nemzeti ünnepén. Az 52 évvel ezelőtt történteket és annak üzenetét Dr. Papp Lajos szívsebész professzor és a Petőfi Színház művészei hozták el az ünneplő tömegnek.
Úgy tűnik, a magyar nemzet végre megtanul ünnepelni, pedig sokáig le akartak szoktatni róla bennünket. Itt az ideje dolgozni és megtanulni egymást becsülni, mert csak így lehetünk méltók hőseink véráldozatára - mondta Debreczenyi János polgármester, mielőtt színpadra szólította az est szónokát, dr. Papp Lajost. A professzor nem első alkalommal vállalta magára a forradalom napján az ünnepi beszédet. S ahogy már tőle megszokhattuk, nem a megszokott panelekből állította össze üzenetét. A doktor úgy látja, még mindig van min dolgoznunk, mert még mindig nem tiszta és világos mindaz, ami 52 évvel ezelőtt történt. Vagyis nem fehér a fehér és nem fekete a fekete. A történelemkutatók azt mondják, bizonyos időtávlatból lehet csak megítélni a történelmet, de azt gondolnánk, több mint fél évszázad elég erre - fogalmazott dr. Papp Lajos. Mint mondta, piszkosszürkére festették ami fehér volt, s ami fekete volt, azt rózsaszínre. Ezt tették az elmúlt évtizedek. Azok, akik 1956-ot korábban ellenforradalomnak, Mansfeld Pétert és társait terrorista huligánokat nevezték, ott állnak a síroknál és koszorúznak, és nem igaz, hogy egyaránt lett volna gyilkos és meggyilkolt - jelentette ki az ünnepi szónok. Akik egykor egy szál puskával vagy épp benzines üvegekkel szálltak szembe a tankokkal, úgy buktak el, hogy esélyük sem volt a győzelemre, de vállalták a halált anélkül, hogy papjaik dicső paradicsomot ígértek volna tetteikért.


Mi 1956 mérlege? - kérdezte a professzor. 2500 halott, 20000 sebesült, és több ezer család, aki az akasztófa árnyékában élt és rettegett a haláltól. Dr. Papp Lajos úgy véli, megbocsátani krisztusi feladat, a felejtés viszont a nemzet halála. Mi a jövő feladata? Tisztán látni, és láttatni a múltat. A fehér legyen újra fehér, a fekete pedig újra fekete. A szónok példaként említette Nagy Imre miniszterelnököt, akiről mindannyian tudjuk, nem volt forradalmár. Ahogy a professzor fogalmazott: bizonytalan múltú bolsevik volt, aki korábban sorra söpörte le a gazdák padlását. Nagy Imre tehát nem forradalmár, de tiszta múltú magyar ember, miniszterelnök, aki, amint önállóan dönthetett, nem árulta el hazáját, sőt életét adta érte - mondta a szívsebész doktor. Ezt követően felidézte a forradalom miniszterelnökének perében az utolsó szó jogán megfogalmazott gondolatait, melyek váteszi képességekre utalnak, hiszen Nagy Imre akkor úgy fogalmazott: tudom, hogy rehabilitálni fognak, csak attól félek, azok rehabilitálnak majd, akik kivégeznek. Nagy Imre elfogadhatatlannak és jogtalannak tartotta a rá kimondott halálos ítéletet, de kegyelmet nem kért.

Kié is volt az 1956-os forradalom? Ezt a kérdést sokan feltették országszerte a megemlékezéseken. Dr. Papp Lajos szerint a tiszta szívű gyermekeké, az ifjúságé, a munkásoké és a szellem napszámosaié, akiket nem kötött pénz, karrier, hatalom, mert tudták, hogy a legszentebb közös vagyonunk a haza. A szabadságvágyat egyetlen idegen hatalom sem tudta kioltani a magyarságból, viszont ma egy arctalan ellenség fenyegeti nemzettudatunkat, ez pedig a pénz. Vissza kell állnunk 56 útjára, csillagra, példaképekre van szükségünk, olyan példaképekre, mint a forradalom hősei voltak. Valamint felnyitni gyermekeink szemét, fehérre mosni a piszkosszürkét és tisztán fogalmazni. Akkor majd nem lesz más, mint egy gondolat, egy szó és egyetlen tett: a haza minden előtt - zárta szavait professzor Papp Lajos.

 

Az ünnepi beszédet követően a veszprémi Petőfi Színház színészei emlékeztek a forradalomra. Megidézték a Veszprémben lezajlott eseményeket és a veszprémi forradalom mártír hősét, dr. Brusznyai Árpádot. Az önkormányzat, a jobb oldali pártok, egyesületek és civil szervezetek a Brusznyai-emlékműnél, Melocco Miklós szobránál helyezték el koszorúikat. Az MSZP és az SZDSZ korábban úgy döntött, nem vesznek részt a közös ünnepségen, ők délután fél háromkor a színházkertben a kopjafánál néma főhajtással emlékeztek 56 hőseire.
Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.