Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Balatoni fiúk: A halál árnyékában (hanganyaggal)

2008. október 24. 19:14
Bata Ferenc, Ungár József, Turi István, Tolner István, Hatvári Hugó, Kuti Gábor mind balatoni fiúk. Akik még élnek persze már meglett férfiak. Ők voltak a „balatoni fiúk”. Veszprém megyében, itt a Balaton partján volt néhány fiatal, aki hitt abban, hogy a rendszer megváltoztatható. Hittek, mert a felmentő amerikai sereget várták már 1952-ben. Lázadásukat megtorlás követte. Batára és Ungárra akasztófa várt. 18 éves korukban végezték ki őket. Ők a mi Mansfeld Pétereink…


A Bata Emlékliget Arácson

Akik túlélték az ötvenes éveket, hosszú éveket töltöttek börtönben, és a forradalom bukása után csak úgy menekülhettek meg a kivégzéstől, hogy emigrációba menekültek. Persze a honvágy előbb vagy utóbb mindenkit hazahoz. Ilyenkor októberben nem csak a 23.-i eseményekre, nem csak a pesti srácokra, nem csak a Széna tériekre, hanem saját hősi halottainkra is emlékezünk. A balatoni fiúkra is. Sarusi Mihály író maga is részese volt a forradalomnak, igaz akkor még az Alföldön élt. 2000-ben döntött úgy, kutatásokat végez, mi is történt az ötvenes években ezen a vidéken. Rátalált a balatoni fiúk történetére, melyet egyedül ő örökített meg az utókornak.

 

- Mit talált a kutatásai során? Mi történt az ötvenes években a Balatonnál?- kérdeztem Sarusi Mihályt.

- Érdekes és szomorú történet. Az ötvenes évek legelején 8-10 veszprémi középiskolás fiú, a Lovassyból és a Vegyipariból, mind balatoni gyerek, fűzfőiek, vörösberényiek, balatonalmádiak, a fejükbe vették, hogy megdöntik a rendszert, és világgá zavarják a szovjet megszállókat. Első hallásra ez elég nagy őrültségnek tűnik. Ebből 1953-ban négy halálos ítélet született. Abban a korhangulatban úgy érezték, hogy küszöbön van a harmadik világháború. A megszállt Kelet-Európában nagyon sokan abban bíztak, hogy a szovjet megszállásnak vége lesz, mert az amerikaiak kiverik az oroszokat. Ezek a fiúk is már lázasan várták az amerikai felszabadító sereget. A maguk módján szerették volna őket segíteni. A háború végén itt vonult a Balaton-parton a Margit-vonal. Akkor ezek a fiúk még csak 10-12 évesek voltak. A kertekben, a pincék környékén, a szőlőkben, az erdőkben elszórt fegyverekre ráakadva, azok egy részét eltették. A kisvonaton utazgatva Alsóörsről Veszprémbe, baráti társaságban szervezkedni kezdtek. Arról kezdtek beszélgetni, hogy mit is lehetne tenni. Akkor kerültek szóba az őrizgetett fegyverek, hogy ezeket esetleg használhatnák. Bele sem gondoltak, mire mennének néhány karabéllyal, pisztollyal az orosz tankok ellen…

- Eljutottak a tettekig, vagy szavaik súlyáért kellett meghalniuk?

- Volt egy kemény kapcsolatuk, ami így utólag is elég veszélyesnek tűnik. Talán ez okozta a vesztüket. Úgy gondolták, fel kell venniük a kapcsolatot a nyugattal. Egyikük, Bata Ferenc, aki akkor 18 éves volt, kiszökött Ausztriába, egy társukkal, aki viszont sosem jött vissza. Kapcsolatba léptek egy ottani titkos szolgálattal, akik konkrét feladatokkal küldték vissza Batát Magyarországra. Hogy mik voltak ezek a feladatok, és mit teljesített máig nem tudjuk. Mindez 1952 szeptemberében történt, hónap végén már vissza akart szökni Ausztriába, de a határon elfogták. Már várták, tehát pontosan tudták, merre mozog… Nem sokkal később a többi fiút is elvitték. A börtönben, és hát azóta is folyt a vita a túlélők között, hogy áruló, vagy provokátor lehetett-e köztük.

- Annyira nem volt feltűnő és látványos, amit csináltak… valóban lehetett köztük egy áruló?

- Voltak tippek, hogy melyikük lehetett… kérdőre is vonták, de letagadta. A könyvemben, a Balatoni fiúkban megszólaltatok egy embert, Horváth Richárdot. Ő ebből a körből ugyan kimaradt, de egy másik szálon súlyos börtönbüntetést kapott. Na sokáig őt gyanúsították az árulással. Én is rákérdeztem, hátha ennyi év távlatából beszélni akar. De továbbra is tagad. Mindenesetre elgondolkoztató, miért ítélték volna el közel 20 évre ha spicli… A közelmúltban kerültek elő adatok, mi szerint Grazban, ahol a nyugati titkosszolgálat Batát beszervezte, dolgozott egy volt Horthy tiszt, aki az AVO beépített embere volt. Úgy tűnik tehát, hogy megvan a tettes.

- Mi történt később a balatoni fiúkkal, akiket elítéltek, és milyen ítéletek születtek?

- 1953 februárjában a hadbíróságon megszületett az első ítélet. Négyükre kötél várt. Bata Ferencre, Ungár Józsefre, Turi Istvánra, és Hatvári Hugóra. Kuti Gáborra 15 év, Tolner Istvánra 12 év… Ők ketten azonnal elfogadták az ítéletüket, így nem került sor a súlyosbításra. Tollner 1956-ig volt börtönben. Ma is Balatonalmádiban is, és a történelmi szellemiséget őrző csoport irányítója. Bata Ferencet másod fokon is halálra ítélték és kivégezték 1953 augusztusában a főutcán, Ungár Józseffel együtt. Turi Istvánnak és Hatvári Hugónak büntetését életfogytig tartó elzárásra változtatták. Amikor 56-ban szabadultak, a forradalom bukása után azonnal nyugatra szöktek, mert tudták, hogy a megtorlásokat nem kerülhetnék el. Turi Ausztráliába menekült, építészmérnök lett. A rendszerváltás után hozta haza a honvágy. Most Zircen él. Hatvári Hugó Hollandiában kötött ki. Ma is ott él családjával, de minden nyarat Balatonalmádiban tölt.


Ungár József emléktáblája Vörösberényben


- Volt a fiúk közül valaki, aki 56-ban beállt a forradalmárok közé?

- Nem nagyon mertek. Hatvári azt mondja, ő Pesten beállt a Széna tériek közé. A Rákosi villánál ő találta meg Rákosi pártkönyvét. Turi István 56-ban már itthon volt Balatonfűzfőn. A forradalom idején teljesen háttérbe vonult, nyilván volt félnivalója… Amikor jött a november 4-ei visszacsapás, csak akkor lépett fel, mert segítségül hívták a gyáriak, tolmács kellett, aki tárgyalni tud az oroszokkal. Elmondása szerint, az ő közreműködésével sikerült a szovjeteket lecsillapítani. Sikerült megértetni velük, hogy a fűzfői gyárban a fegyveres emberek nem ellenforradalmárok, hanem gyári őrök. Egyébként Turi István életútja a legérdekesebb. Először itt járt egyetemre, majd kikerült Leningrádba. Hajómérnöknek készült. Egy alkalommal a villamos síneket építő rab munkások beszélgetését meghallva döbbent meg. Magyarul beszéltek. Magyar honvédek voltak, akik a második világháborúban kerültek fogságba. Turi azt mondja, akkor értette meg, hogy neki ehhez az országhoz, ehhez a világhoz semmi köze. Épp hogy nem köpték le a gyártelepi munkások, amikor megtudták, hogy ő ott tanul, Moszkvában. Amikor Ausztráliába került, hogy minél messzebb legyen az ÁVÓ-s gyilkosoktól, eszébe nem jutott, hogy valaha is visszajöjjön. Még nem érezte, mi az a honvágy. Nem értette az édesapja és testvérei hívását. Vénségére tudta meg, mi a haza, és mi a honvágy. Egy nap a feleségével, családjával együtt felült egy repülőgépre, hazajött és azóta nem is ment vissza Ausztráliába.

- Ön hogyan találkozott a balatoni fiúk történetével, és miért döntött úgy, hogy megírja?

- 2002-ben Balatonalmádiban a hősök emlékművénél volt egy megemlékezés. Tolner, Turi és Hatvári voltak a szónokok. Hatvári Hugót akkor hallottam először erről beszélni. Rájöttem, hogy ez nem egy hétköznapi történet, ráadásul még soha senki nem dolgozta fel. Hálát adok a Jóistennek, hogy rájuk bukkantam. Minden időmet a kutatásnak szenteltem. Amikor az Alföldön éltem, ott is feltártam 56-os történeteket. Az egész országra igaz, hogy 45 és 56 között szinte minden faluban és városban történt valami, amire azt mondjuk, hogy nemzeti ellenállás. Szinte mindenütt vannak olyan mártírok, mint Mansfeld Péter. Nevük és történetük, mégse vált oly ismertté. Találjuk meg a saját hőseinket – ezt szerettem volna.

- Gondolom nem véletlen, hogy ennyire szívén viseli a forradalom történetét…

- Én akkor hetedikes kisdiák voltam Békéscsabán. Szinte az összes tüntetésen ott voltam. Csodáltam a forradalmárok hősiességét, tisztaságát. Az a gyanúm, hogy még a mai fiatal generáció sem látja át tisztán, mi történt akkor, mert sok mindent elhallgatnak a történelemkönyvek. Ugyan azok írják ezeket a tankönyveket, mint akik 20 vagy 30 éve… És mi a helyzet a családokban? Annyi mindent nem merünk még mindig elmondani… A félelem kora nem tűnt el nyom nélkül. Mindenki azt magyarázta nekem, hogy Almádiban semmi sem történt 1956-ban. Tavaly egy fiatalember a szakdolgozatásban tette le az asztalra ennek cáfolatát. Az emberek azt hiszik, amiről nem beszélünk, az meg sem történt. Hiába vannak komoly feltáró munkák, ha nincsenek kellőképp előtérbe állítva. A történelemtanároknak ezeket a most megjelenő könyveket kellene, hogy a kezükbe vegyék, mielőtt 56-ról tanítanak.

- Mi a forradalom üzenete ma? Milyennek látja a megemlékezéseket?

- Nekem az egység hiányzik. A forradalom nem a jobb és nem a baloldalé. Akkor, 1956-ban nem volt két oldal. Egységes volt a nemzet. Egyik oldalon a magyarok álltak, másik oldalon a szovjet megszállók és annak kiszolgálói, akik csak nemzetiségükben voltak magyarok.

 

Egy túlélő emlékei


"12 év börtönre ítéltek, rögtön elfogadtam az ítéletet"

 

Tolner Istvánt 1953-ban 12 év börtönre ítélték, melyből hármat le is töltött. Kihallgatások, kínzások sora, sötét cellák, és kényszermunka várt, az akkor mindössze 18 éves fiúra. Az egykori „balatoni fiú”, ma is Almádiban él – kérésünkre részletesen mesélt az akkor történtekről:


- Az ötvenes években Veszprémbe jártunk gimnáziumba. Előtte is ismertük egymást, mert már az elemi iskola padjait is együtt koptattuk. Mind olyan fiatalok voltunk, akiknek a foga hát nem fűlt a kommunizmushoz. A sors összehozott bennünket. Ungár Ferenc ált az élünkre és irányított bennünket. Vártuk a harmadik világháborút és a felszabadító amerikai sereget, hogy felszabadítanak bennünket. Saját erőből nevetséges lett volna, ha csak el is hisszük, hogy kiűzhetjük a szovjeteket. De segíteni akartunk. Sok mindent nem tehettünk. Röpcédulákat készítettünk, felvilágosító tevékenységet folytattunk, jelszavakat festettünk fel a falakra… a legfőbb „bűnünk” az volt, hogy összegyűjtöttük a háború idején elhagyott fegyvereket. Alig volt néhány, ami működött. De ezeket csak akkor használtuk volna, ha valóban bekövetkezik a világháború.

- Sor került bármilyen tettlegességre?

- Semmilyen formában nem történt fegyveres konfliktus. Nyolcan voltunk a körben. Négy fiút ítéltek halálra, akik közül kettőt, Bata Ferencet és Ungár Józsefet ki is végezték. Mi többiek, 15, 12 vagy akár életfogytig tartó börtönbüntetést kaptunk. Ungár ekkor 20 éves volt, Hatvári Hugó és Turi István 18, én 17. De már 15-16 évesen lekezdtünk szervezkedni.

- Ennyi év távlatából mit gondol, hogyan tudódott ki a tevékenységük?

- Bata F. Molnárral Ausztriába szöktek 52 húsvétján, ahol beszervezték őket. Vagyis kapcsolatba kerültek az MHBK-val. Kémtevékenységet kellett folytatnia, s ezzel megteremtettük az összeköttetést a nyugattal. Már figyelt az elhárítás. Így kerültünk képbe, és lenyomoztak bennünket. Amikor Bata Ferenc vissza akart menni, Jáknál elfogták a határon. Lebukott az egész társaság. Október 4-én letartóztattak bennünket. Vallatások sora következett. Nem valami úriember módjára viselkedtek velünk…

- Ez konkrétan mit jelent?

- Tettlegesen bántalmaztak, vertek bennünket. Éheztettek…Csak egy példát említek: pokrócot tettek az ember fejére, hátul megfogták, nekivezették a lépcsőnek, hogy hasra essen. Aki nem ismerte el, amit ők akartak, azt súlyos fenyítésben részesítették. Azt akarták, hogy egymás ellen valljunk. Ungár egy hétig bírta a kínzásokat, aztán mindent elmondott. A kihallgatások után visszavittek minket a zárkába, sem inni, sem enni nem adtak. Üvöltöztek velünk és nem hagytak aludni. Én 12 évet kaptam. Először a Fő utcában voltunk Budapesten, onnan Vácra vittek, majd augusztus 19-én a tatabányai 14-es Szent István Akna Munkatáborba, a szénbányába körülbelül 1200 elítélttel együtt. Ott dolgoztam 3 évet. 1956 július 4-én a felülvizsgálatok során 3 hónapra szabadon engedtek. Felügyelet alatt voltam, rendszeresen jelentkezni kellett a rendőrségen.


"pokrócot tettek a fejünkre, hátul megfogták és nekivezettek a falnak"

- A nyolc fiúból végül kettőt végeztek ki. Mikor?

- Igen, ketten kegyelmet kaptak. 1953 augusztus 18-án este 21 óra 18 perckor a katonai börtön udvarán, Budapesten felakasztották két barátunkat, Bata Ferencet és Ungár Jóskát. Bata 19, Ungár 20 éves volt. Fegyveres összeesküvés volt a vád, hisz tulajdonképpen így utólag is…mi előkészítői voltunk az 56-os forradalomnak.

- Ön 1956-ban szabadult, mi történt ez után, hiszen hamarosan kitört a forradalom.

- Harcokban nem vettem részt, de segítettem, amiben tudtam. Sokszor be is vittek… Sokan közülünk akkor mentek ki nyugatra. Én hazajöttem Almádiba és itt próbáltam elhelyezkedni a szabadulás után. Mindannyian harmad vagy másodrendű állampolgárok lettünk. Az iskolát nem folytathattam. Lakatos szakmát szereztem, és csak jóval később, amikor felülvizsgáltattam az ítéletemet, hiszen mint kiskorút ítéltek el, akkor mentesítettek a büntetett előélet hátrányos következményei alól. Akkor végezhettem el a Körmendi Mezőgazdasági Technikumot. A gabonaiparban dolgoztam le az életem, onnan is mentem el nyugdíjba. Sosem politizáltam. Elég volt. Évente egyszer azért bevittek, kihallgattak, de mindig kiengedtek. Jelentéseket egészen 1985-ig küldtek rólam. Ezt onnan tudom, hogy kikértem a papírokat a Levéltárból. Nevek persze nincsenek benne, mármint, hogy kik adták rólam a jelentéseket. Később engem is be akartak szervezni, de nem hagytam.

- A szörnyű események után, akik túlélték és nem emigráltak, együtt maradtak?

- Sajnos már csak hárman élünk a nyolcból. A két halálraítélt, Turi, Hatvári és én. Tartjuk a kapcsolatot. Turi István Zircen él, gyakran beszélünk telefonon, októberben együtt koszorúzunk. Hatvári Hugó Hollandiában él, de minden nyarat itthon tölt Almádiban.

- Miként pecsételte meg a sorsát mindaz, ami akkor történt?

- Úgy alakult az életem, ahogy engedték. Dolgoztam. Leérettségiztem, és főiskolai végzettséget is szereztem. De még a vállalatnál, ahol dolgoztam, ott is örökkön másodrendűként kezeltek. 1989-ben, akkor már nyugdíjas voltam, az elsők között léptem be a POFOSZ-ba. Mindenféle szövetségekben vezető tisztséget töltök be. Emlékszünk, és nem engedjük elfelejteni a múltat.



Bata Ferencnek emlékligetet állítottak Arácson

- Álmodik még olykor a borzalmakról?

- Persze. Gyakran álmodom, hogy visznek… vagy a bányáról, hogy zuhanok…

- Jóvá tehető az 50-es évek bűne? Ön meg tud bocsátani?

- Bocsánatkérés tudtommal egyetlen politikai okok miatt szenvedett egyéntől nem történt. Ezt a múlt nomenklatúrája sem tette meg, akik most is hatalmon vannak. Ami az 50-es években történt jóvá nem tehető, elfelejteni sem lehet. Őrizni kell és megtartani emlékeink közt minden formában, hogy soha, de soha többé ilyen ne történhessen meg. A Holokausztra emlékezünk, a kommunista diktatúrának több áldozata volt, még sem akarunk úgy emlékezni… mindkettő totalitárius rendszer volt, aminek nem szabad újra bekövetkeznie.

- Milyen érzés az egy volt 56-osnak, amikor akad olyan felelős politikus ma is, aki megkérdőjelezi a forradalmat?

- Vannak most is olyan politikusok, akik ezt megteszik. És különböző hazugságokban élnek, s azt folytatják ma is...a hazugságot...



"Ma is vannak politikusok akik folytatják a hazugságot"

- Mit üzenne annak a parlamenti képviselőnek (név nélkül), aki egy évvel ezelőtt ilyenkor a forradalmárokat csőcseléknek nevezte, akik az utcára vonultak randalírozni?

- Azt üzenném neki, és mindenkinek, aki ezt gondolja, hogy nagyon lelki szegény, tájékozatlan és sajnálom, hogy ilyen felkészültséggel, így tud gondolkodni. Sajnálom. Mást mondani sem tudok… Az egy olyan tiszta forradalom volt, ahol a jóért küzdöttek. Soha nem szabad ezt megkérdőjeleznünk, akár csak 1848 március 15-ét. Legyünk büszkék arra, hogy mi magyarok, a világhatalom legnagyobb hadseregét egy pillanatra térdere kényszerítettük és megmutattuk, mire képes egy szabadságáért és jogaiért küzdő nép, aki összefog.


A 301-es parcella

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.