Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Veszprém testvérvárosában járt az államfő / „A magyaroknak kötelessége elmenni szavazni”

2008. október 24. 22:41 // Forrás: MTI
A romániai választások kérdésébe egy magyar államfő nem avatkozhat be, csak egy tanácsot adhat: a romániai magyarság minél nagyobb számban menjen el szavazni – mondta Sólyom László, utalva a romániai választásokra. A köztársasági elnök pénteken tett látogatást az erdélyi Sepsiszentgyörgyön és Csíszeredán, ahol többek közt az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének vezetőivel, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai karán az államfő a diákokkal és az egyetem vezetőivel, a Székelyföldi Városok Szövetségének tagjaival, öt polgármesterrel és két megyei tanácselnökkel, valamint Tőkés Lászlóval is találkozott.

A köztársasági elnök külön megbeszélést folytatott a Székelyföldi Városok Szövetségének tagjaival, öt polgármesterrel és két megyei tanácselnökkel. Megvitatták a székelyföldi egységes fejlesztési régió jövőbeni kialakításának lehetőségét, akárcsak a székely megyék összehangolt fejlesztését is. Szó esett továbbá a romániai magyar politikai helyzetről, az európai parlamenti képviseletről, a romániai magyar oktatásról.

Tőkés László püspök beszámolt Sólyom Lászlónak a politikai megosztottságról, melynek okát abban látja az  Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, hogy Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke nem találta meg a közös hangot. A nap második felében a köztársasági elnök Baróton a Szabó Dávid iskolában megkoszorúzta a Moyses Márton emlékére állított domborművet, azok egyikének emlékművét, akik rokonszenveztek az 56-os forradalommal. Tizenöt éves korában átszökött a román-magyar határon, de nem sikerült csatlakoznia a magyar forradalmárokhoz. Romániában később többször is bíróság elé került, elítélték. 1970-ben önkezével vetett véget életének. Az államfő az esti órákban érkezett meg Sepsiszentgyörgyre. Megtekintette a Székely Nemzeti Múzeumot, a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központját, majd részt vett a az értelmiségi fórumon.

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.