Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Bújdosó László vizsgálja a HospInvest-listát / Össze is omolhat az egészségügyi ellátás Heves megyében?

2008. október 25. 0:08 // Forrás: MTI, Zóna, Origo, Világggazdaság
Tucatnyi gyanakvó orvos kereste fel a közép-dunántúli regionális tisztifőorvost, Bújdosó Lászlót, vizsgálja meg: szerepel-e a neve azoké között, akiket a HospInvest Zrt. november elsejével az egri Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet szerződött munkavállalóiként és közreműködőiként tart számon. A doktorok attól tartanak a HospInvest Zrt. a nevükkel visszaélve szerzett működési engedélyt az egri kórházban. Továbbra sincs elegendő orvos. Az egri önkormányzat szerint veszélybe került az ellátás.


A panaszos orvosok állítják, hogy soha nem írtak alá semmilyen szerződést, sem munkavállalásról, sem együttműködésről a szóban forgó céggel. Eszük ágában sincs Egerben dolgozni, sőt többek esetében erre lehetőség sincs, hiszen kórházuk helyhez köti a munkavégzésüket. Hogy történt-e, és ha igen, milyen visszaélés történt az adatokkal, akkor derül ki, ha az ÁNTSZ végére ér a listának.

Bujdosó László elmondta, hogy még nem végeztek az összes névvel, de egyelőre nem találtak példát arra, hogy megalapozottnak bizonyult volna az aggódó orvosok gyanúja. Amióta zajlik ez az ügy, folyamatosan érkeztek be hasonló kérdések. Mindre igyekszünk minél hamarabb válaszolni. Eddig azért nem tudtunk reagálni, mert arra vártunk, hogy a működési engedély megfellebbezése ügyében megszülessen a másodfokú határozat – jelentette ki a tisztifőorvos.

Eger város megfellebbezte a cégnek kiadott működési engedélyt, amelyet Országos Tisztifőorvosi Hivatal elutasított. Az akta azért került a az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézetébe, Veszprémbe, mert a Heves megyei ÁNTSZ elfogultságot jelentette be. Bujdosó László szerint arra viszont több példa is volt, hogy egy orvos neve úgy került rá a listára, hogy munkahelye közreműködő szervezetként vállalta az együttműködést a HospInvesttel. A tisztifőorvos azt mondja, ez csak akkor jogszerűtlen, ha a megkötött szerződésben nem szerepel, hogy a cég felajánlhatja munkavállalóját. Eddig viszont ilyen szerződést nem találtak. Míg az ÁNTSZ vizsgálja a HospInvest munkavállalói listáját – több mint 700 szerződésről van szó - a cég folytatja a finanszírozási szerződés megkötésének első fázisát az OEP-pel.

 

Mi is történt eddig az egri kórház körül?

 

Az egri kórház az idei évre annyira eladósodott, hogy több osztály bezárásának lehetősége is felmerült. A legtöbb osztályon október 31-én lejárt volna az ideiglenes engedély, amely nem hosszabbítható meg, így ezeken a helyeken megszűnt volna az ellátás. Az országos tiszti főorvos azt is megerősítette, hogy jelentős fejlesztés nélkül Egernek nem maradna kórháza.

A szocialista vezetésű Heves megyei önkormányzat még március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc kórházat. A közgyűlés 21 igen és 19 nem szavazattal döntött a négy és félórás vita végén a két pályázó, a Debreceni Egyetem és a Hospinvest Zrt között. A kórházra egyébként benyújtotta igényét Eger város önkormányzata is. Az ülés alatt az épület előtt több mint 100 ember demonstrált.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot, s tulajdonképpen ez a döntés a kórházprivatizáció első nagy komoly lépése. Civil szervezetek és kórházi érdekképviseletek több alkalommal is tiltakoztak a HospInvest ellen, továbbá több orvos, kórházi dolgozó jelezte, hogy nem kíván a HospInvesttel együttműködni. Szeptember végén kapta meg a cég az ÁNTSZ-től a működési engedélyt az intézményre, így azt már az OEP-nek is benyújtották, annak ellenére, hogy Eger önkormányzata megfellebbezte azt. A finanszírozási szerződés értelmében a Markhot Ferenc Kórház továbbra is a Heves Megyei Önkormányzat tulajdonában marad, működtetését pedig hazánk vezető egészségügyi magánszolgáltatója, a HospInvest Zrt. biztosítja november elsejétől. Ha a most kibukott botrány miatt elveszítik a működési engedélyt az osztályok nem menekülhetnek meg a bezárástól. A személyi feltételek viszont még így is kérdésesek. Úgy tudjuk sokan a mai napig nem írták alá a jelenlegi dogozók közül új munkaszerződésüket. E közben Eger önkormányzata továbbra sem fogadja el a döntést, mert attól tartanak, hogy a cég kezelésében nem lesznek meg a betegellátás feltételei. Az intézményben működő érdekképviseletek figyelmeztető sztrájkot tartottak szeptember 26-án. Azt állítják, hogy a szükséges ezerrel szemben csupán 400 szakdolgozó csatlakozott a céghez, ezért akár össze is omolhat az egészségügyi ellátás a megyében. Általános és határozatlan idejű sztrájkot helyeztek kilátásba.

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.