Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Válaszúton / Országgyűlési képviselők válaszolnak

2008. október 26. 10:07
A nemzeti csúcs után, az elmúlt hónapok politikai viszályai után, az egyesek szerint kormányválságnak tartott helyzetben, kíváncsiak voltunk, hogy országgyűlési képviselőink hogy látják az elmúlt két év történéseit, az ország helyzetét és lehetőségeit. Kérdéseinkre dr. Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője válaszolt.

Röviden az elmúlt két évről:

Az öszödi beszédet követően az eddiginél is jobban kiéleződtek a politikai ellentétek jobb és baloldal között. A tandíj, a kórházi napidíj, valamint a vizitdíj bevezetését hosszas harcok után népszavazás követte, melynek eredményét követően eltörölte azokat a kormányzat. Részben az egészségügyi reformok, részben az adóreform kapcsán kialakult nézet különbséget követően szakadt a koalíció. Az MSZP kitart a mellett, működik a kisebbségi kormányzás. Gyurcsány Ferenc egy Megegyezés elnevezésű programmal állt elő, mely nem nyert öt párti, széleskörű támogatottságot. Az elmúlt hónap során az SZDSZ először világossá tette, a miniszterelnök távozását óhajtják, majd finomítottak az elképzelésen.  Túl vagyunk a nemzeti csúcson ahol a parlamenti pártok vezetői, gazdasági szakemberekkel, a pénzügyi szféra vezetőivel közösen egyeztettek az ország jövőjét illető alapvető kérdésekről.


- Gazdasági és morális eredmények tekintetében milyennek látja az országos politika alakulását, a kormány munkáját most, hogyan változott ez az elmúlt két év során?

- Magyarország 2002-ben a térség éllovasa volt, ma az Európai Unió sereghajtója. Sajnos hazánk az elmúlt hat évben folyamatosan veszített az erejéből és ebben a legyengült helyzetben ért bennünket a világgazdasági válság. A mai magyarországi helyzet nem egyik napról a másikra alakult ki, az elmúlt hónapokban azonban kiderült, hogy most, amikor minden eddiginél nagyobb szükség lenne egy cselekvőképes kormányra, Gyurcsány Ferenc ilyenkor is csak a saját túlélésével van elfoglalva. Sajnos ő már akkor is képtelen lenne kezelni a válságot, ha lennének jó válaszlépései a kialakult helyzetre, hiszen sem itthon, sem külföldön nincs senki, aki bízna a szavahihetőségében.

- A kormányválságnak is nevezett elmúlt másfél hónap, mennyiben változtatta reményeit, elképzeléseit a jövőre nézve?

- A kormány a társadalmi támogatottsága után a parlamenti többségét is elvesztette, már több mint fél éve nincs valós kormányzás. Tőlünk keletre és nyugatra egyaránt tudják, hogy erre a helyzetre az előrehozott választás a megoldás, Ausztriában pár hete került erre sor, Ukrajnában másfél hónap múlva lesz.

- Megviselték az elmúlt hónapok viharai?

- Az általunk képviselt növekedési csomag, jelentős adócsökkentés meggyőződésem szerint kivezeti az országot a válságból. Mi a Fideszben a jövőre koncentrálunk, az ország újjáépítésére készülünk.

- Meglátása szerint volt értelme, lehet eredménye a nemzeti csúcsnak?

- A nemzeti csúcs alapvetően Gyurcsány Ferenc kommunikációs trükkje volt. Nehezen feltételezhető, hogy valós megegyezési szándék munkálna az MSZP-ben, hiszen nem elég, hogy 59-szer szavazták le például a kisebb parlamentre vonatkozó napirendi javaslatunkat, most, amikor hatvanadikra végre napirendre vették, akkor is kihátráltak mögüle néhány nap alatt. Szó sincs tehát közös cselekvési szándékról. A nemzeti csúcs célja Gyurcsány Ferenc részéről csupán az volt, hogy az elmúlt hat év kormányzati kudarcsorozatának felelősségét megpróbálja szétteríteni. A válságra most ismét rossz választ terveznek adni, ugyanazzal a megszorító politikával folytatnák, ami ebbe a zsákutcába vezetett. Mi ebben nem vagyunk partnerek, azért mentünk el a csúcsra, hogy elmondjuk, milyen alternatívát kínálunk Magyarország számára.

- Összesítve a választások óta eltelt több mint két évet: Mennyire tudunk élni az unió adta lehetőségekkel?

- 2004 óta a velünk együtt csatlakozó országok GDP-je 10-20 százalékponttal került közelebb az EU átlagához, tehát nagyon látványos fejlődés történt. Egyedül Magyarország nem tudta kihasználni az EU-tagság előnyeit, mi semmivel sem kerültünk közelebb az EU átlagához. Történelmi lehetőséget szalasztott el Magyarország, közel 20 évet vártunk az EU-csatlakozásra, majd amikor beléptünk, a magyar kormány gyakorlatilag semmit nem tudott kezdeni a lehetőségekkel.

- Veszprém és környékének, képviselőinknek a célkitűzései, az ön személyes lobbija a választókerületéért milyen mértékben lett eredményes?

- Sajnos ugyanazt mondhatom el, amit pártom javaslatairól: annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban tíz indítvánnyal is éltem, ezek közül csupán egyet támogattak kormánypárti képviselőtársaim. Indítványaim keretében többek között a Veszprémi Állatkert támogatásának növelését, a mindennapi életveszélyt jelentő litéri és hajmáskéri kereszteződések biztonságossá tételét, valamint a 8-as út gyorsforgalmi úttá fejlesztését szerettem volna elérni. Igazán sajnálom, hogy indítványaim nem élvezték a szocialisták és a szabad demokraták támogatását. Meggyőződésem, hogy elfogadásuk pártállásra való tekintet nélkül minden veszprémi életét könnyebbé és biztonságosabbá tehette volna.


Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.