Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

médiatörvény VS sajtószabadság ?

2008. október 29. 8:49 // Forrás: index.hu
Még ebben az évben a parlament elé kerülhet az új, egyeseket az orwelli utópiára emlékeztető médiatörvény. A piaci szereplők elégedettek(?) a tervezettel, és ha a pártok is megegyeznek, akkor az eddigi ORTT helyett létrehozandó új testület az eddiginél nagyobb hatáskörrel járhat majd el. Rettegjünk picit.
A kétharmados törvényen a Fidesz és MSZP szakpolitikusai közösen dolgoznak. Az úgynevezett Nemzeti Médiahatóság, mely a jelenlegi Országos Rádió és Televízió Testület szerepét venné át, szélesebb jogkörökkel rendelkezne: adott esetben például bármikor lefoglalhatná vagy lemásolhatná a vizsgálat alá vont médium szervereit, az alkalmazottak számítógépeit, a megfelelő jogosítványok birtokában pedig házkutatást is tarthatna.
A kereskedelmi televíziók azért üdvözlik az új szabályozást, mert az 1997-ben elfogadott és azóta érvényben lévő változat már nem teszi lehetővé számukra új csatornák indítását, pedig mindkét cég bővítené kínálatát. Több rádiónak pedig jövő év végén lejár a sugárzási engedélye, amely azt jelenti, hogy a frekvenciákra új pályázatot írhatnak ki. Számukra az új törvény lehetőséget teremthet arra, hogy a digitális átállásban való szerepvállalásért cserébe rendelkezhetnek továbbra is az analóg frekvenciákkal.

Érdemes?

A hatóság többek között jogosult lesz "bármely személy birtokában lévő adathordozóról tükörmásolatot készíteni", továbbá "a hatáskörébe tartozó ügyben eljárva bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos, illetve az ott tartózkodó személyek akarata ellenére beléphet, e célból lezárt területet, épületet, helyiséget felnyithat". Ha a vizsgált média nem működik együtt a médiahatósággal, a rendőri kényszerítés mellett még egy százezer forinttól ötvenmillió forintig terjedő bírságra is számíthat. Az NMH a tartalomszabályozásban is kérheti majd a rendőrség segítségét, és mivel az országgyűlés által választott tagok alkotnák a testületet, végeredményben a politikusok cenzúrázhatnak.

A piaci szereplők szerint még biztosan finomodik a megfogalmazás, másrészt már ez is előrelépés, hiszen a korábbi változatban az állt, hogy a pártok akár felügyelőt is küldhetnek a meghatározó erővel rendelkező médiaszolgáltatókhoz, és akár a konkrét műsortervekbe és a forgatókönyvekbe is beleszólhatnak.
vehir.hu
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.