Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Diktatúra Ajkán 19 évvel a rendszerváltás után / Kiárusítás és eladósítás, elnyomott ellenvélemény, cenzúra Schwartz módra

2008. október 29. 14:49
Schwartz Béla, Ajka polgármestere úgy tűnik bekeményített. Miközben a Fidesz helyi szervezete aktívan gyűjti az aláírásokat az önkormányzati tulajdonú közszolgáltatók eladása ellen, a város első, szocialista embere önkormányzati kiadványban kampányol a NEM-ek mellett, ellehetetleníti a Fidesz plakátjainak kihelyezését, megfélemlíti, illetve el is távolíttatja a helyi újságírókat, amennyiben neki nem tetsző módon írnak. Az elmúlt időszakban 3 milliárd forintra nőtt a város adósságállománya, további fél milliárddal tartoznak vállalkozóknak, akiknek nem fizettek elvégzett munkák után, és sorakoznak a kifizetetlen számlák. Ebben a gazdasági helyzetben, a közelmúltban döntött úgy a szocialista városvezetés eladja a közszolgáltatókat, az Avar, illetve a Primer Kft-t. A Fidesz szerint, ha ez megtörténik, visszafordíthatatlan lesz a folyamat, és menthetetlenül kiszolgáltatott helyzetbe kerül a város.

 

Ajkán ma is jelen van a diktatúra, s a szocialisták nem értik meg, e felett a stílus felett rég eljárt az idő – fogalmazott Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, Ékes József országgyűlési képviselővel, a város volt polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatón. A Fidesz ajkai szervezete mindent bevetve próbálja megakadályozni, hogy a városvezetés teljesen ellehetetlenítse a várost azzal, hogy miközben már szinte teljesen eladósodott a település, most a maradék családi ezüstöt is kiárusítanák. A jobboldali párt vezetői szerint ennek ugyanis végzetes következményei lesznek. Ékes József még polgármestersége idején, 16 település vezetőivel együtt döntött arról a pályázatról, melyen 390 millió forintot nyertek el egy korszerű depóniára. Az akkori fejlesztéseknek köszönhetően 16 évig alacsonyan tudják tartani a szemétdíjat. Ha most magánkézbe kerül a hulladékgazdálkodás az továbbá kihathat a környező települések hulladékgazdálkodási projektjére is. Az Észak-Balatoni Hulladéktársulás programja ugyanis 158 település közös gazdálkodását jelenti. Ha itt Ajkán egy magán szolgáltató megjelenik, az erre a projektre is kihathat. Az ügyben egyébként Schwartz Béla és Bóka István, Balatonfüred város polgármestere között is történt levélváltás. Bóka István válaszlevelében is kifejtette, véleménye szerint nem szabad kiadnia kezéből az önkormányzatnak ezeket a szolgáltató cégeket. A jól működő, saját tulajdonú közszolgáltató cég ugyanis érték, tulajdonképpen ez a családi ezüst – fogalmazott írásában a Balaton-parti város polgármestere.



Az Avar Kft 16 évig tartani tudná az alacsony árakat

Veszélyes lehet a Primer Kft eladása is, melynek a 60 éve működő Bakonyi Erőmű Rt. biztosítja a melegvizet, így tud versenyképes áron szolgáltatni. 2007-ben javaslatot tettek egy költség típusú árképzésre, melyről a Primer Kft. és tulajdonosa, Ajka város Önkormányzata tárgyalni sem voltak hajlandóak. Ezért úgy döntöttek, olyan árképzést alkalmaznak, amely megfelel azon, érdekcsoport átlag árának, amely ajánlatot tett a Primer Kft. megvásárlására. Ezzel kapcsolatosan a Bakonyi Erőmű Rt. egy közleményt is kiadott, amiben Németh Frigyes vezérigazgató úgy fogalmazott, számításaik szerint a hőár 3.400-3.500 Ft/GJ lenne, de nem kívánnak vitatkozni a Polgármester úr tanácsadójával, hiszen Ő sokkal jobban ismeri saját cégei árait, így valószínű a 3.800-3.900 Ft/GJ ár valós. A Bakonyi Erőmű Zrt. továbbra is érdekelt a tárgyalások folytatásában, amennyiben megfelelő felhatalmazással rendelkező személyek képviselik a Primer Kft-t. De elvárják, hogy a tárgyaló fél a szerződés pontjait ismerve és betartva érkezzen a tárgyalásokra – áll a közleményben.

Az ajkai Bakonyi Erőmű

Amennyiben az itt leírt állítások igazak, úgy felmerül a kérdés, lehetnek-e előtérbe helyezett pályázók, és adottak-e a törvényben előírt egyenlő feltételek? Avagy az önkormányzat előre pontosan tudja, kivel is kíván szerződést kötni, s a Bakonyi Erőmű Rt.-t előre kizárta a potenciális pályázók köréből?

A Fidesz azt szeretné, ha az ajkaiak dönthetnének arról, mi legyen ezekkel a cégekkel. Ezért is kezdeményezték a népszavazást és kezdtek aláírásgyűjtésbe. Mivel a város jegyzője három alkalommal is megtagadta az említett cégek önkormányzati tulajdonban tartására irányuló népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek hitelesítését a Fidesz frakció tagjai bírósághoz fordultak. A jegyzőt a bíróság kötelezte az ívek hitelesítésére. Összesen 6500 aláírásra van szükség, hogy kiírják a népszavazást az ügyben, s már eddig négyezer támogatót tudnak tiltakozásuk mellett. A népszavazás elősegítése érdekében plakátokat is készítettek, de az önkormányzat nem biztosított helyet, hogy ezeket a Fidesz ki is helyezhesse.

Plakát a Fidesz iroda ablakán - máshová nem tehették ki

Ellenben a Polgármesteri Hivatalban, a hivatal által terjesztik azt az egyébként két éves önkormányzati beszámoló címet viselő brosúrát, melynek hátlapján Ajka Kéviselő-Testületének Baloldali Koalíciója az aláírások ellen agitál. A képviselőcsoport munkája körül sem lehet rendben minden – vélik Polrády Imre és Ékes József – ugyanis az előterjesztéseket közvetlenül a testületi ülések előtt kapják csak kézhez az ellenzéki képviselők. A soron következő testületit ülést pedig csütörtökről, indoklás nélkül két hétre elhalasztották.


Úgy tűnik tehát, erőteljesen működik a diktatúra a városban. Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a Fidesz egy korábbi sajtótájékoztatója nem a megszokott napon, hanem csak pár nappal később kerülhetett adásba, mert a polgármester úr, csak az nap tudott élőben reagálni az elhangzottakra. Akkor információink szerint meg is fenyegette Schwartz Béla a televízió igazgatóját, ha nem úgy tesz, ahogy ő mondja, elbúcsúzhatnak az önkormányzattól kapott sokmilliós támogatástól. Ezt azóta sem erősítette meg a médium vezetője. Polgárdy Imre azt mondja, Ajka város szocialista vezetése minden eszközzel igyekszik elterelni a figyelmet sunyi szándékáról, s miközben demokráciáról beszél, a diktatúra eszközeitől sem riad vissza. Peterdics Mihányt például azért távolították el munkahelyéről, mert le merte írni Ékes József nevét – mondta a megyei önkormányzat alelnöke.


 

MSZP propaganda - brosúrák városi logóval a polgármester titkárnőjének asztalán


Kíváncsiak voltunk, valóban félnek-e a helyi újságírók a polgármestertől és kényszerből pihentetik-e tollukat…

Nevüket érthető módon elhallgatni kérő kollégák elmondták Ajkán Schwartz Béla diktál.

Napi kontaktusban van a szerkesztőkkel, megmondja, mit lehet leírni és mit nem. Ezért a zsurnaliszták nem is merik felfedni az egyébként nyilvánvaló dolgokat, mert azzal megélhetésüket veszítenék el. Ez a helyzet a költségvetéssel is, melynek helyzetéről máig nem tiszta a kép a nagynyilvánosság előtt. Az ajkaiak annyit látnak, a város épül, s hogy milyen áron, arról mindenki hallgat. Ékes József parlamenti képviselő az ajkai helyzetet megelőzően az ország gazdasági állapotára is kitért. Elmondta, hogy az a 20 milliárd eurós IMF segítségcsomag, melyet kapunk, a világ egyik legeladósodottabb országává tesz bennünket. Előttünk olyan államok kértek csak ilyen mentőövet, mint Argentína. Ugyan az megy nagyban, amit az ajkai példa mutat. A vagyon kiárusítása. Hazánk ásványvízből, termálvízből, a világ egyik leggazdagabb országa, s már szemmel láthatóak a kísérletek teljes vízkészletünk privatizálására – mondta a honatya.

 

De mi a helyzet Ajkán?

Ékes József pontos számokkal szolgált. Felvázolta, hogy jelenleg a város adósságállománya eléri a 3 milliárd forintot, melyet még további kamatok terhelnek. 500 millió forinttal tartozik az önkormányzat olyan vállalkozásoknak, melyek bizonyos munkákat végeztek el a városnak, de a pénzüket máig nem kapták meg. Csak az Avar Kft-nek tartoznak 200 millió forinttal, s akkor a sorakozó kifizetetlen számlákról még nem beszéltünk – tette hozzá a képviselő.

 
A Fidesz irodából utunk természetesen a Polgármesteri Hivatalba vezetett, ahol Schwartz Béla polgármesternek is szerettük volna feltenni kérdéseinket. Nem tudott fogadni bennünket, ezért titkárságán hagytuk a kérdéseinket, melyeket azóta e-mailben is továbbítottunk. Válasz mostanáig nem érkezett. Tehát nem tudjuk, hogy polgármester úr hajlandó-e reagálni a felvetésekre. Szeretnénk tőle személyesen megtudni, belegondoltak-e, milyen következményei lehetnek a környező településekkel való kapcsolatukban annak, ha privát kézbe kerül a hulladékgazdálkodás Ajkán? Közel 10 éves munka eredménye ugyanis a 158 település által kidolgozott Észak-balatoni hulladékgazdálkodási projekt. Ha a versenyszféra egy szereplője itt megjelenik, az kihathat-e ennek a társulásnak a programjára? Kíváncsiak vagyunk továbbá arra, mikor kapják meg az önkormányzati képviselők az előterjesztéseket és miért halasztották el két héttel az esedékes testületi ülést? A Polgármesteri Hivatalban is terjesztett, városi címerrel ellátott kiadvány hátlapja a Fidesz által kezdeményezett aláírásgyűjtés ellen emeli fel szavát, és a képviselőtestület baloldali koalíciója jegyzi. Önkormányzati, avagy szocialista kiadványról van szó? Ha önkormányzati, miért használják az MSZP álláspontjának közvetítésére? Milyen forrásból fizették a nyomdai költségeket?

Választ várunk arra kérdésre, igaz-e, hogy polgármester személyesen befolyásolja, cenzúrázza, mi jelenhet meg az ajkai sajtóban, médiában? Beleszól-e az önkormányzat által is támogatott városi televízió műsorrendjébe? - Kilátásba helyezte-e az önkormányzati támogatás megszüntetését a televíziónak?  Mikor fizetett utoljára ilyen támogatási forrást a város a televíziónak? Mit tud Peterdics Mihály kollégánk eltávolításáról? És hogy a gazdasági kérdéseket is végre tisztába tegyük, kíváncsian várjuk értékelését az ajkai költségvetés valódi helyzetéről. Vagyis, mekkora az adósságállománya, és mennyi kifizetetlen számlája van a városnak?


Természetesen amint Schwartz Bélától bármilyen formában reagálás érkezik szerkesztőségünk felé, megadjuk a lehetőséget véleménye, álláspontja kifejtésére. Ha e-mailben ad választ feltett kérdéseinkre, azt szó szerint fogjuk közzé tenni.

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.