Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Alelnökei lesznek a bizottságoknak / A szocialisták szerint pazarlás, a Fidesz szerint egy fillérbe sem fog kerülni

2008. október 29. 17:53
A legutóbbi városi közgyűlésen, Szalay Andrásnak az ügyrendi bizottságból való visszahívása kapcsán úgy döntött a veszprémi képviselő-testület többsége, hogy az SZMSZ módosításával biztosítja a bizottság további működését, ezért Némedi Lajos személyében alelnököt választottak. Az SZMSZ módosítása értelmében a jövőben minden bizottságnak lesz alelnöke, s ezzel biztosítják, hogy az elnökök akadályoztatása esetén is dolgozni tudjanak a bizottságok. A szocialisták ezzel már a közgyűlésen sem értettek egyet. Most azt mondják, lehetetlen a feladat a jelenlegi struktúrában, ahogy pedig megoldható, úgy költséges lesz.

A szerda reggeli frakcióvezetői értekezleten már megvitatták ezt a kérdést. A jobb oldali frakció eldöntötte és kiáll azon álláspontja mellett, hogy az újabb pozíciók nem fognak javadalmazással járni. A jelenlegi bizottsági tagok közül választják majd ki az alelnököket, akiknek csak és kizárólag az elnök távollétében lesz feladatuk. Erre nem csak Szalay András visszahívása miatt van szükség, hiszen már korábban is előfordult, épp az ő esetében, hogy európai parlamenti feladatai miatt nem tudott jelen lenni a bizottsági ülésen. A helyettesítést kell intézményesíteni – mondja a városvezetés.

 

Katanics Sándor és Asztalos István sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az ellenzék soraiból senki sem fog alelnökséget vállalni, hiszen már korábban is jelezték, nem értenek egyet a döntéssel. Véleményük szerint nincs szükség alelnökökre, hiszen két év alatt egyszer sem maradt el bizottsági ülés elnök távollétében. Állítják, hogy ez a döntés megoldhatatlan feladat elé állítja az önkormányzatot, avagy a megoldás költséges lesz, holott a mai gazdasági helyzetben inkább azon kellene gondolkozni, hogyan lehet csökkenteni az önkormányzat kiadásait. Erre a szocialisták javaslatot is tesznek: véleményük szerint ugyanis tanácsnokokra sincs szükség, azoknak összes munkája mindössze évi egy jelentés elkészítése. Ennek ellenére egy tanácsnoki pozíció felér egy frakcióvezetőivel.

 

Asztalos István visszautalt Szalay András eltávolítására is. Mint mondta, ez egy koncepciós eljárás volt, amely során Szalayt nemcsak elnökségétől, hanem tagságától is megfosztották, amire még nem láttak példát. A baloldal továbbra is kiáll Szalay András mellett, mert úgy vélik, addig nem lehet rágalmazásról beszélni, amíg annak a bizonyos levélnek a tartalmi kérdései nem tisztázódnak, erre pedig hiába szólították fel többször is Czaun János alpolgármestert. A MSZP önkormányzati képviselői a közigazgatási hivatalhoz fordultak az ügyben, mert úgy látják, hogy az SZMSZ ily módon való módosítása nem történhetett volna meg. Viszont még mielőtt tudnák a közigazgatási hivatal álláspontját az ügyben, arra kérik a város vezetését, hogy vonják vissza döntésüket, és térjenek jobb belátásra.

 

Mi is a jobb belátás? Katanics Sándor szerint nem tovább növelni, hanem csökkenteni kell a pozíciók számát. Jelenleg 50 önkormányzati tisztségről van szó, melyből 33-at töltenek be a jobboldali többség sorai közt ülő képviselők és 17-et az ellenzék. A városatya számításokat végzett, mi szerint ahhoz, hogy az SZMSZ módosítása szerint járjanak el, szinte minden képviselőnek alelnökké kell válnia valamely bizottságban. Így aztán, miután ők nem vállalnak ilyen feladatot, vagy lesznek olyanok, akik több bizottságnak is alelnökei, vagy új tagokkal kell bővíteni a bizottságokat, mert nem lesz olyan tag, akit megválaszthatnának. Ha újabb tagokkal, netalán újabb külső szakértőkkel bővülnek a bizottságok, az bizony többletkiadással fog járni, hiába mondják most, hogy az alelnökök nem kapnak térítést – a költség máshol fog jelentkezni – tette hozzá Katanics Sándor.

Katanics és Asztalos István kijelentették, hiába akar a jobboldali vezetés velük is egyeztetni, mert szerintük ennek semmi értelme. Inkább vállaljanak szolidabban feladatokat a képviselők, ami kevésbé vonja el őket munkahelyükről, vagy azt is az önkormányzatnak kell majd megtérítenie.

 

A Fidesz-Védegylet-KDNP frakció nevében Némedi Lajos és Strenner Zoltán frakcióvezető adtak tájékoztatást a bizottsági alelnökök körüli egyeztetésekről és döntésekről. Némedi Lajos úgy fogalmazott, neki például úgy kell ez az újabb pozíció, mint púp a hátára, de a bizottságnak működnie kell, ezért az alelnökökre igen is szükség van. Bármikor előfordulhat, hogy az elnök akadályozott, s nélküle még csak össze sem hívható a bizottság, akkor pedig megáll a munka – mondta a képviselő. Újból megerősítették, hogy a bizottságok jelenlegi tagjai közül fogják kiválasztani az alelnököket, s plusz munkájukért nem fognak plusz juttatást kapni. Strenner Zoltán hozzátette, hogy ő maga egy bizottságnak, az egészségügyinek elnöke és tagja. Ő már két évvel ezelőtt meghatározta, ki az, aki helyettesíti távollétében, tehát úgymond választottak alelnököt. Most ennek a feladatnak mindössze intézményesítéséről van szó. Kérdésünkre, hogy megoldható-e strukturálisan a feladat, vagyis van-e elég tag akkor is a jelölésre, ha a szocialisták ilyen feladatot nem vállalnak, úgy feleltek: sajnálják, hogy az ellenzék nem kíván részt venni a közös munkában, és nem tesz ajánlásokat. Meglátásuk szerint a mai gazdasági helyzetben van leginkább szükség az együttműködésre. Amikor a kormányzat olyan megszorításokat eszközöl, hogy az önkormányzatnak is fájdalmas lépéseket kell tennie, ne az országos gazdasági válságról és az elhibázott kormányzati munkáról tereljük el a figyelmet. Most ez a fő kérdés – zárta gondolatait a két városatya.

 

Katanics Sándor és Asztalos István azon aggodalmuknak is hangot adtak, miszerint veszélybe került a sajtó függetlensége a városban. Nem értik, hogy fordulhatott elő, most már nem első alkalommal, hogy egy meghirdetett, de még meg nem tartott sajtótájékoztatóra jelzi előre a Fidesz, hogy reagálni kíván. Független sajtó működése esetén ez nem lehetséges – mondták – s nem szeretnék, ha meghonosodna nálunk ez a furcsa és szokatlan módszer. Hozzátették, hogy sajtótájékoztatóik nyilvánosak, így azon nyugodtan részt vehetnek az ellenoldal képviselői, akkor legalább tudnák, mire kell reagálni. A Fidesz képviselői arra a kérdésre, hogy honnan tudtak a szocialisták sajtótájékoztatójáról, úgy válaszoltak: benne volt a levegőben, hiszen holnap közgyűlés. Ismerték az ellenzék álláspontját, és nem olyan nehéz megtudni, azok mikor, mire is készülnek.

 

 

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.