Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Elbúcsúzhat a közszféra a 13. havi bérektől / „Az ígéret szép szó…!” – és ha nem tartják meg?

2008. október 30. 1:31
Jövőre várhatóan nem kapnak 13. havi bért a közszféra dolgozói, 13. havi nyugdíj is csak azoknak jár majd, akik betöltötték 62. életévüket, és a plusz juttatás mértéke nem haladhatja meg a 80 ezer forintot. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezt kedden délután jelentette be az általa összehívott ötpárti egyeztetésen, azt követően, hogy a hétfői plenáris ülésen, majd a keddi bizottsági ülésen is azt a választ kapta kérdésére Bernáth Ildikó, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke Veres Jánostól, hogy erre céltartalékban megvan a fedezet. A közalkalmazottak esetében a megszorítások 725 ezer embert érintenek. Ennyien kapnak majd havi 10 ezer forinttal kevesebb fizetést, miközben a bérek inflációt követő fejlesztését sem hajtják végre.
A Gyurcsány-kabinet két forrásból csökkentené az állami kiadásokat: a közszféra dolgozóinak 13. havi bérének visszatartása 180 milliárdos kiadás megtakarítást jelentene az államnak, a 13. havi nyugdíjak lefaragása pedig további 210-220 milliárd forint plusz a büdzsének.

A tervek szerint csökkentik az állami vállalatok igazgatósági, felügyelőbizottság tagjainak tiszteletdíját, valamint állami vállalatok vezetői nem kapnak jutalmat, prémiumot, 13. havi juttatást. A nyugdíjasok kétharmadát nem, mintegy kilencszázezer nyugdíjast viszont hátrányosan érinthet a 13. havi nyugdíj 80 ezer forinton való maximálása. Az már kiderült, hogy nem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kikötése ezen juttatások visszatartása, ugyanis ők nem szabtak részletes feltételeket. Az ötlet Gyurcsány Ferencnek és frakciójának fejéből pattant ki – amit maga a miniszterelnök is hangoztatott.

 

Bernáth Ildikó a Vehírnek elmondta, a kormány megint azokkal akarja megfizettetni a hatévi elhibázott kormányzati politika árát, akik a legrosszabb anyagi helyzetben vannak, s akiktől már nincs mit elvenni. Az immáron 3-as számú költségvetési tervezetből az is kiderül, hogy reálbér csökkenéssel is számolni kell, vagyis a 2003-as szintre süllyednek vissza a bérek. 2006 óta nem volt emelés a közszférában, amit a tavalyi évben úgy próbáltak eltakarni, hogy a 13. havi juttatást havi részletekben fizették ki. A 13. havi bérek visszatartása így most havi 10 ezer forint mínuszt jelent személyenként – jelentette ki a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke. A képviselőasszony szerint lehetetlen helyzetbe kerülnek azok a családok, ahol mindkét szülő közalkalmazott, hiszen az családonként két kereset megkurtítása, ráadásul a családi pótlékot sem emelik, így elviselhetetlen lesz az infláció. Bernáth Ildikó úgy fogalmazott, hiába mondták a szocialisták lassan, hogy mindenki megértse: nem lesz gázáremelés, hiszen annak árát idén már negyedik alkalommal emelték, ami hosszútávon a szolgáltatások árában, az élelmiszerek árában is jelentkezni fog.

 

Fehéroroszországgal, Ukrajnával, Izlanddal és Pakisztánnal vagyunk ma egy szinten. Az unióban az élről nemhogy sereghajtóvá váltunk, hanem most már hátul, jócskán lemaradva kullogunk – mondta a fideszes politikus, majd hozzátette, hogy amit most tapasztalunk még nem a legmélyebb pont. A gazdasági növekedésünk lassan mínuszba lendül, s ha nem indítjuk be a gazdaságot, nem fogunk kiutat találni a válságból. Az már most világosan látszik, erre a kormányzatnak abszolút nincs alternatívája, javaslata. Még nem látjuk pontosan, hány ember fog az utcára kerülni, de jelentős munkahelycsökkenéssel is számolni kell – hangsúlyozta Bernáth Ildikó. Emlékeztetett, hogy Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter most 40-50 ezer új munkanélküliről beszél, miközben Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter pár hete még azt mondta, örülne, ha nem érné el a százezret azok száma, akik a közeljövőben el fogják veszíteni munkahelyüket. A szakemberek ugyanakkor ezt a számot 100 és 300 ezer közé helyezik.

Az újabb megszorítási alternatívákra egyébként sem az MDF, sem az SZDSZ nem mondott nemet. A Magyar Demokrata Fórum is hasonlító kezdeményezésekkel állt elő a Nemzeti Csúcson, a szabad demokraták pedig mindig is az olcsóbb állam, illetve a költségvetési takarékosság fontosságát hangsúlyozták. A költségvetésnek tehát elvileg megvan a többsége a parlamentben. 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.