Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Várpalota: sok előterjesztés, sok vita / – a kultúra garantálja az identitástudatot –

2008. október 30. 22:04
Vitákkal, olykor személyeskedésekkel hosszabbította meg munkaidejét Várpalota képviselő-testülete. A csütörtöki fórumon már az első napirendi pont megszavazásához is a folyosóról kellett behívni pár képviselőt, különben nem lett volna meg a minősített többség.

A fentebb említett téma ráadásul nem is tartozott a „rázósak” közé, mindössze a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról volt szó. Uniós irányelvek szabályozzák ugyanis a rendeltetéstől eltérő használatot (pl. kereskedők kitelepülése utcafrontra), melyhez nekünk is igazodnunk kell. Összességében elmondható, hogy kedvezőbb, tisztább, kiszámíthatóbb helyzetet teremt a rendelet.


A felsővárosi új építési telkek kialakításához bizonyos területeket meg kellene vásárolnia az önkormányzatnak ahhoz, hogy ott feltáró közút létesülhessen. Bár az előterjesztés Németh Árpád polgármester szerint elvi, hiszen a következő havi ülésre kellene kidolgozni a részleteket, mégis hosszas vita kerekedett belőle. Volt, aki a jegyző által az előterjesztésre írt mondattal („Az anyag tárgyalását nem támogatom…, mivel sem szakmailag sem pénzügyileg nem volt lehetősége a megtárgyalására…”) próbálta meg levetetni napirendről, de olyan is akadt, aki a város egy másik részének (Inotának) az építési telek gondjairól (pontosabban azok hiányáról) szólt. A vita ellenére 10 igen szavazattal elfogadták a javaslatot.

Foglalkozzon a sajtó is a témával – hangzott el a kompetencia alapú oktatás kapcsán beadandó pályázat tárgyalása elején. Katona Csaba alpolgármester szerint katasztrofális következményei lehetnek, ha helyi szinten nem sikerül bevezetni a kompetencia alapú oktatást. A pályázat ennek teremtené meg a feltételeit, ám jó tudni, hogy már a ’30-as években felvetődött ennek a pedagógiai újításnak a szükségessége.

Átmeneti bizonytalanságot okozott a közoktatási közalapítvány alapító okiratának módosítása. Mivel az alapítvány gyakorlatilag egy éve nem működik, új tagok delegálását, régiek visszahívását kezdeményezték. Mivel ennek jogi akadályai vannak, célszerűbbnek látták, ha egy szavazással a teljes kuratóriumot visszahívják, s egy újabb szavazással – immáron jogszerűen – delegálják az új tagokat.

Az ülés további részében (szintén törvényi előírásnak megfelelve) módosították a várpalotai intézményi alapító okiratokat. Felmerült, hogy a Felsővárosi Kvártélyt (bemutató és kézműves ház) költségtakarékosság révén el kellene adni, ám ezt nem fogadta el a testület. A polgármester szerint a kvártély képes arra, hogy költségeit szobakiadásból fedezze.

Személyeskedéseket, titkolódzásokat is sejtetett az aktív kórházi ellátásokat kiváltó szolgáltatások fejlesztéséről szóló pályázat. Ezt ugyanis megelőzte egy sikertelen, amelyet szinte 100%-os „befutóként” könyveltek el. A sikertelenséget, illetve annak okait többen is firtatták, ám a polgármester többször is diplomatikusan kijelentette, hogy annak minden egyes részletéről nyilvános fórumon nem ildomos beszélni. Az, hogy a pályázatot ismét kiírták azon nyeretleneknek, akik az előző körből kiestek, szinte csoda. Ehhez hasonló nem nagyon fordul elő a pályázatok történetében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezzel éljen Várpalota, mert egy XXI. százai színvonalú járóbeteg-ellátó központtal lehet gazdagabb.

Az önkormányzat fennállása óta az egyik legjobb, legalaposabb előkészítésű előterjesztés a Várpalota településrendezési eszközeiről szóló – hangzott el a Mezei László főépítész által prezentált előterjesztés kapcsán. A településfejlesztési koncepció minden tekintetben alkalmazkodik a megyei, regionális és országos elvárásokhoz, s az élhető város (és környékének) minden bizonnyal hasznos, útmutató értékű „forgatókönyve” lehet.

Hosszú vita jellemezte Szindbád kht. két új álláshelyének bér és költségfedezetéről szóló napirendet. Volt, aki „kisgömböcnek” minősítette a kht.-t, amely mindent lenyel, más az elvégzett kulturális munkák színvonalát minősítette alacsonynak, de olyan is akadt, aki szerint az egyes posztok vezetőinek szakmai kvalitásai megkérdőjelezhetők. A kht. vezetője, dr. Szabó Pál Csaba szerint nincs arra vonatkozóan ötlete, honnan gazdálkodja ki az év végéig a szükséges 1.4 millió forintot.

A vitában Katona Csaba alpolgármester leszögezte: jó várpalotai identitástudatot csak akkor lehet kialakítani, ha jó a közművelődési koncepció, amely segíti a közösségek kialakulását.

Zatkalik András
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.