Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém: a holtak földje

2008. október 31. 10:35
Ha pár ezer évet visszautazhatnánk, a Megyeháza - Rendőrség - Jutasi út - Kossuth utca négyszögben egy hatalmas, egybefüggő urnatemetőben tehetnénk sétát. Veszprém és környéke évezredek óta lakott hely, így a föld alatt éppoly gazdag és történelmében "élő", mint fölötte. A legkorábbi leletek a Kr.e. 4. évezredből származnak.
Sok érdekességet rejtenek a veszprémi temetők - meséli Hogya György helytörténeti kutató, akinek 1997-ben jelentek meg helyi temetőkkel kapcsolatos kutatásainak eredményei könyv alakban - A legrégebbi, a Vár körüli városrész első temetője volt a Felsővárosi, vagy más néven dózsavárosi temető, a Temetőhegy. A Szt. László templom helyén álló kápolna köré temetkeztek már a 11. században, és a domboldalból ma is kerülnek elő sírok.

Az Alsóvárosi temető létrehozását a 18. század végén a lakosság növekedése tette szükségessé, de pár évtizeden belül bővíteni kellett, ugyanis fertőző betegség ütötte fel a fejét a városban, és hamar megtelt. A napóleoni háborúk, a katonakórházban elhunytak szabálytalan eltemetése és ebből fakadó egészségügyi kockázat is sürgette újabb földek kijelölését. A 19. század első felében visszatérő probléma volt az is, hogy marhák tévedtek a kertbe és kárt tettek benne. A legeltetést büntették, a pénzt pedig a temetőalapba forgatták vissza. A terület köré ásott árkokkal ezt később már megakadályozták.


1904-ben a kórház sebészetének építésekor többek között előkerült egy urna, amely a hamvak mellett egy gyermek bal kézcsontját is őrizte. Az akkori igazgató, dr. Csolnoky Ferenc és utódai nagy becsben tartották, ám a második világháború bombázásaiban sajnos megsemmisült. Később többek között éppen Csolnoky édesapját kellett a Vámosi úti temetőbe áthelyezni a kórház portájának, raktárainak építésekor.


A 18. század elején a várból kitelepített Református Egyház nevezte el "kijelölt" helyét Jeruzsálemhegynek. Mikor II. József lehetővé tette a szabad vallásgyakorlást, Veszprém püspöke telket adományozott a reformátusoknak köztemető céljára. Kezdetben a veszprémi zsidó telepesek ennek közvetlen közelébe, a Szél utcába, később a Mártírok útja mentén temetkeztek. Az előbbi már gondozatlan terület, az utóbbiban még van néhány hely. A vegyes házasságok miatt sok zsidót a Vámosi úti köztemetőben helyeztek el, de itt rabbi és kántor szertartást nem végzett, a temetés polgári szokás szerint zajlott. Eleinte csak gyermekeket és csecsemőket temettek ide, számuk a  gyermekkórház működésével tovább nőtt, mivel a siófoki járásból, Pápa és Keszthely környékéről is a kórház koraszülött osztályára hozták a kicsiket, az életképteleneket pedig helyben temették el.

Örvendetes lenne, ha a város kiemelt figyelmet fordítana ezen helytörténeti jelentőségű és a világháborús sírhelyek megtartására - teszi hozzá Hogya György -, az utóbbi időben ugyanis egyre több sír tűnik el, mivel nem gondozzák őket, és gazdasági megfontolásból újra eladják a területüket.
vehir.hu
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.