2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

De hol a melós? / avagy az evolúció szamárlétráján

2009. augusztus 17. 12:15
pongrác
Ahogy elnézem kihalt a társadalom egy rétege. Vagy több. Először ugye, úgy ötven esztendeje kihalt a proletár.

Utoljára tán József Attila idején volt nekik mit meggondolni. Utána jött a munkásember, egy ideig eltengődött, de ahogy haladtunk a jólétben további társadalmi elismeréseket vívott ki magának és dolgozóvá avanzsált majd fizetés helyett személyi jövedelme lett. Aztán időnként a munkásfajta szerencsésebbikje alkalmazottnak is nevezhette magát, de ez már nagy lépés volt a szamárlétrán.

Ám eljött a rendszerváltás és a dolgozók is kihaltak, sőt az alkalmazottak is. Látszólag. Mert csak illegalitásba vonultak. Egymás között titokban még mindig melósnak nevezik magukat - noha mostanság nem kocsmába járnak már, hanem vendéglátóipari szolgáltató objektumba –, de azért valahol a társadalom bugyraiban még szívósan fenntartják magukat. Sőt időnként előkerül egy-egy atavisztikus példány a már kihaltnak vélt proletárból is, de az össztársadalmi megvetéstől megkímélve magát inkognitóban él.

Mára már csak munkavállalók élnek és halnak, ők a néhai melósok és dolgozók leszármazottjai, akik a szolgalelkű szoci-bolsevista-komcsi elődjeikre nem szívesen emlékeznek. Hiszen ők ma már a bérből és fizetésből élők kivételezett társadalmához tartoznak. És nem teszik ki őseik képét a hálószoba falára.

vehir.hu

További cikkek

Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Elkészült az állványrendszer a vár alatti sportpályánál, ami a várnegyed megújításában játszik majd szerepet.
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Az ukrajnai háború okozta nehéz gazdasági helyzet következményeinek csökkentéséért több intézkedésről is döntött a kormány.
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy évvel a Halle utcai akció után, idén ismét meghirdették a Westprememuralt, ezúttal a Munkácsy utca egyik 10 emeletes társasházának tűzfala lesz Mentha "festővászna".
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
A kádártai és rátóti utak, a Cholnoky fái és a Cserepes utca szemete is szóba került napirend előtt a képviselő-testület májusi ülésén.