2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Antall Józsefre emlékeztek Somlóvásárhelyen

2008. június 30. 15:56
Veszprém Megyei Önkormányzat Hivatala Elnöki Kabinet
A rendszerváltásról, a nemzeti függetlenségről, emlékezetes történelmi eseményekről beszéltek többek között a szónokok június utolsó vasárnapján a Somlón, a Szabadság napja alkalmából, ahol Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke emlékművet avatott Antall József volt miniszterelnök emlékére.

Az ünneplés apropóját adta, hogy 1991 júniusának végén az akkori somlóvásárhelyi polgármester, Vaczkó László meghívására Antall József miniszterelnök itt jelentette be a szovjet csapatok kivonulását.

A reggeli szentmisén a somlóvásárhelyi plébániatemplomban Kocsis Tamás
plébános a szabadság és a nemzeti függetlenség hiányáról beszélt.

Innen az ünneplők elsétáltak a Somlóra vezető útra, ahol Lasztovicza Jenő múltidézőjében elmondta: amikor az utolsó szovjet csapatok is kivonultak, az emberek úgy hitték, a rendszerváltás adott a szabadsággal együtt.


Lassan két évtized telt el azóta, és nem biztos, hogy szabadnak nevezhetjük magunkat – állította a politikus. Ma is gazdasági és lelki terror alatt élünk, létbizonytalanság van, sokan  külföldre távoztak. Az elnök emlékeztetett 2006 októberére, amikor a rendőrök saját honfitársaikat verték szét. Az emlékmű kapcsán, melynek megvalósítását a megyei önkormányzat támogatta, megjegyezte: hitünket megőrizve, országunkat a biztonság, a szabadság jellemezze.


Lezsák Sándor a magyar történelem kiemelkedő eseményei kapcsán emlékeztetett  Árpád korára, az akkori belső összefogásra, a korszerű hadseregre, majd követendő példaként említette Géza és Szent István, Szent László, IV. Béla államát, az akkori erős, történelmi hazát. Példának állította Mátyást, aki Európa egyik legerősebb országát hozta létre hadseregben, szervezettségben, gazdaságban, demokratikus erőben.
A Parlament alelnöke felidézte 1526 örökségét, amikor az ország másfél évszázadra elveszítette szabadságát. Bocskai, Bethlen Gábor, Erdély küzdelmei, illetve a Rákóczi-szabadságharc után kiemelte a reformkort, Kölcsey, Wesselényi, Kossuth, Deák, Petőfi példáját, akik a szabadságért, a nemzeti liberalizmusért küzdöttek. Ezzel szemben korunkban álliberalizmus uralkodik,  Petőfiék ki akarták terjeszteni, a mai hatalmon lévők ki akarják sajátítani a szabadságot – hangsúlyozta a politikus. Magyarország nagy beteg – mondta –, de kötelességünk, hogy a gyógyulásról beszéljünk. Ily módon erkölcsi, gazdasági megújulás, nemzeti reneszánsz jöhet el. A közelmúltbeli népszavazás jelezte: új többség alakult ki, amely bizakodásra ad okot.
Az ünnepi gondolatok után Lezsák Sándor és Laszovicza Jenő leleplezte az emlékművet, majd a jelenlévők koszorúkat helyeztek el.


Az ünneplés délután Somlóvásárhely főterén folytatódott, ahol Ékes József
országgyűlési képviselő és Marton László polgármester köszöntője után dr.
Kövér László, a Fidesz-MPSZ választmányi elnöke szónokolt. Szerinte a szabadság napja az emlékezésé, mintsem az ünnepé, ugyanis ami körülöttünk zajlik, nem
emlékeztet erre. 1990-hez képest nem sok minden változott: az szovjet csapatok kivonultak, de itt hagyták az emberi szemetüket, helytartóikat, ügynökeiket.
 Távozásuk nem a szabadság visszanyerésének napja volt, hanem csak a lehetőség első napja, hogy  szabadságunkat visszaszerezzük, amelyért naponta meg kell küzdeni – hangoztatta. A rendszerváltás társadalmi értelemben még várat magára, ettől nem sok idő választ el minket, és addig türelem, kitartás kell.

Dr. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerint az ünnepek jó alkalmat adnak arra,
hogy hitet és erőt merítsünk őseink példájából, levonjuk a történelmi tanulságokat. Ugyanaz volt a feladat korábban is: a polgári, személyes szabadságjogok, a társadalmi átalakulások biztosítása, másfelől a nemzeti függetlenség visszaszerzése, önálló, szuverén történelmi műhelyek megteremtése – utalt a történelmi előzményekre. Szent István példáját idézte, aki úgy integrálta az országot a keresztény Európába, miközben nem lettünk sem a német-római császárság, sem a bizánci birodalom hűbérese. A politikus szerint az országban túlzott pesszimizmus
van, noha hit és erő kellene, melyről Dobó István is bizonyságot tett egy kritikus helyzetben.
Egy kis nép számára van megmaradási esély, ha benne él az egész magyar történelem és kultúra, jellemzi a büszkeség, a nemzeti elkötelezettség. Kötelességünk saját magyarságunk megőrzése, hiszen bőven van szellemi
védőpajzs a történelmi példák nyomán. A magyarság útkereszteződésnél áll, elődeink a csillagok, akik  mutatják az utat - vélekedett a kereszténydemokraták elnöke.

Az ünnepre Gulyás Dénes országgyűlési képviselő, operaénekes, Kisfaludi Karola énekes, a Pápai Musical Stúdió, a Flare Beás romacsoport, az Ajka-Padragkút Néptánc Együttes, valamint a Requiem zenekar tette fel a koronát.

 
Zatkalik András

További cikkek

Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.