2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

„Nem csak jogi, de politikai és erkölcsi kérdés is a gyűlöletbeszéd elleni törvény” / Az MSZP kész arra is, hogy módosíttassa az Alkotmányt

2008. július 1. 15:49
Döbbenten állunk az Alkotmánybíróság döntése előtt, mi szerint alkotmányellenes a gyűlöletbeszéd elleni törvényjavaslatunk, mondták a Parlamentben kedden délután Bárándy Gergely és Suchman Tamás szocialista országgyűlési képviselők. Mint ismeretes az Alkotmánybíróság hétfőn hozta meg döntését, mi szerint alkotmányellenes a Btk. februári módosítása. A gyűlöletbeszéd szankcionálását legfőképp a Magyar Gárda léte és cselekedetei indokolják, a jogszabály viszont jelenlegi formájában kifogásolható. A képviselők sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy az alkotmánybírák között sem volt egyetértés. Bizonyos különvélemények szerint egyedül a szövegezés az, ami módosítást igényel. Bárándy és Suchman azt mondják, ha nem találunk módot a gyűlöletbeszéd szankcionálására és nem tudjuk megvédeni a zsidó, illetve cigány kisebbséget, azzal nemzetközi megállapodásainknak is hátat fordítunk. Európa ugyanis ezt elvárja Magyarországtól.
A két honatya felolvasták a döntést kifogásoló alkotmánybírák véleményét, köztük Kovács Péterét, aki az egyetlen nemzetközi jogász az alkotmánybírák között. Kovács Péter aggályosnak nevezte az Alkotmánybíróság határozatát. Különvéleményében az áll, jogszabályainkban is közelednünk kellene az európai normákhoz, a jelenlegi döntés, viszont ellentétes ezzel.


Suchman Tamás bemutatta a sajtó képviselőinek az egyetlen olyan naplót, melyet egy túlélő hozott haza Auschwitzból, nem más, mint az édesanyja. A képviselő bejelentette, hogy holnap reggel átadja a kéziratot Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság pár hete megválasztott elnökének tanulmányozásra. Itt egy dokumentum, ami nem csak visszaemlékezésekből áll, hanem maga a teljes meztelen valóság. Ezen a naplón rajta van édesanyám vére, könnye, verítéke – fogalmazott Suchman. Azt mondja, nem pusztán jogi, sokkal inkább politikai és morális kérdés, mit kezdünk a gyűlöletbeszéddel. Mert ha nem lesz ilyen törvény, az bátoríthatja a szélsőséges megnyilvánulókat, és elszabadulhat a káosz. Ilyen országban pedig nem akarok élni, - tette hozzá a honatya.

Továbbá azt is kifogásolta, hogy az Alkotmánybíróság pont a holokauszt emléknapján, a zsidóság legnagyobb gyásznapján hozta meg ítéletét a törvény felett, mely arra hivatott, hogy védelmezze őket, így dupla pofon, ami történt.

A továbbiakban civil és társadalmi szervezetekkel egyeztetnek és kitartanak a törvény mellett. Ha később sem megy át a jogi szűrőn a szabályozás, akkor pedig az Alkotmány módosítását fogják javasolni.

Füssy Angéla

További cikkek

Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.