Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jubileumi Lovasi Napok / – a szomszéd települések is kínálnak programot –

2008. július 1. 18:12
A tizedik, jubileumi rendezvénysorozatára készül Lovas. A július 11-13. közötti időszakban 63 nagyobb, számos kisebb program vár az előzetesen 4-5 ezerre becsülhető nagyérdeműre. Az eseményekről Kemenes Dénes polgármester és meghívott vendégei tájékoztatták a közvéleményt a Lovas csárdában.

A Lovasi Napok rendezvénysorozat hagyományteremtő céllal indult útjára még 1999-ben. Az azóta nyaranta sikeresen lebonyolított program fő célja, hogy bemutassák a nagyközönségnek Lovast és környékérét, a balatoni Riviérára jellemző borokat, és megismertessék a látogatókat történelmünk egy-egy szeletével.


A település már a római korban is lakott volt, ám a török korra csaknem elnéptelenedett, hiszen gyakorlatilag itt volt a keresztény és az oszmán világ egyik határvonala. A környéken zajlott az a vesztes csata is, melyet Gyulaffy László vitézei vívtak 1561-ben a törökkel. A kétszáz katona halálának (legalábbis a krónikás szerint) nemcsak a török fegyvere volt az oka, hanem az előzőleg mértéktelenül elfogyasztott bor is.

Kemenes Dénes elmondta, hogy az idei eseményeket a családot, a történelmet és a természetet kedvelőknek ajánlja. Az egyes napok is (ld. tudósításunk alatt, illetve a programajánlóban) ehhez igazodnak. A szervezők azon lesznek, hogy minden korosztály megtalálja a magának valót.

Központi szerepet kapnak a lovak és a lovasok, akik csatajeleneteket elevenítenek meg, ezzel is kapcsolódva a reneszánsz évéhez. Nem maradnak el a kulináris események sem, sőt: versenyre hívják a fakanál művészeit.


A programok sorából kiemelkedik a magyar származású Lucien Hervé (Elkán László) Dialógus című kiállítása, melyet világpremiernek is tekinthetünk. A kalandos életutat befutott fotóst Kerényi József műegyetemi tanár méltatta. Hervé olyan kiválóság, mint pl. Le Corbusier épületeinek fényképezője volt, de a sportban és a zenében is letette névjegyét.

 


Somogyi Győző (Magyar Művészeti Akadémia) festőművész többek közt azt magyarázta el hallgatóságának, hogy a lovasi programok nem „csinált” hagyományokra építenek, hanem a történelem valódi eseményeire, melyeket olyan hagyományőrzők elevenítenek meg, akiket szerte Európában jól ismernek (pl. Bakonyi poroszkálók, Salföldi kopjások, Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület stb.)

A Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke, Domonkos Miklós arra utalt, hogy a történelem során sok minden eldőlt már a fehér asztal mellett, ezért is lesz érdemes figyelemmel követni a kulináris eseményeket, főzőversenyeket, ahol illik a korabeli fűszereket, húsokat felhasználni.

Befejezésül a látogatóknak színes, látványos bemutatót tartottak a hétvége fellépői egy kis középkori párbajjal. A csoport vezetője szerint kizárólag az eredetivel megegyező öltözetet, fegyvereket viselnek, hordanak, de még hajviseletük is a régmúltat mintázza.

Idén először a két szomszéd falu: Alsóörs és Paloznak is helyet ad egy-egy rendezvénynek.


 



A programok

Július 11. péntek:
Délutántól elkezdődik a hétvégi történelmi visszatekintés és szórakozás a következő programokkal:

16.30

Lucien Hervé: Dialógus című kiállításának megnyitója reneszánsz épületek be nem mutatott fotóival

Gyárfás Endre József Attila-díjas író „Bakfark”, Európa lantosa c. regényének bemutatója

Ars Renata együttes, Zádori Mária énekes, kiváló művész, Virágh László lantművész koncertje

Nagy Gyula festőművész: Itália c. kamara-kiállítása

Somogyi Győző: Mátyás király hadserege című grafikáiból. A kiállítást megnyitja: Kerényi József Kossuth- és Ybl-díjas építész

 

 

18. 00

Nyitó felvonulás a falu népével, fellépőkkel korhű öltözetben
(útvonal: Alsóörs - Lovas elágazó - Fõ u. - Millenniumi Park)

 

 

18. 30

10 éves a Lovasi Napok Ünnepélyes megnyitó a királyi udvarban (Lovas díszpolgára, Virágos Lovas díjainak átadása)

 

 

19. 15

Kobzos K. Tamás: „Részegség a hazáért” Magyar reneszánsz életmódok zenei műsor

 

 

20.00

Alsóörs-Lovas önkormányzatok néptánccsoportjának bemutatója

 

 

20.00

Reneszánsz Hangverseny

 

 

21. 00

Bordal-éneklő verseny cigányzenekar kísérettel

 

 

21. 00

Reneszánsz táncház

 

 

Július 12. szombat:

9. 00

Főzőverseny reneszánsz királyi és hagyományőrző ételekből

 

 

9.00-13.00

Hagyományőrző kézműves foglalkozások

 

 

10. 00

Történelmi zenés felvonulás a Millenniumi Parkba
/útvonal: Malomvölgy u. - Vörösmarty u – Fő u. - Millenniumi Park/

 

 

11. 00

Lovasi csata (négy hagyományőrző csapat részvételével)
Török-magyar ütközet korhű öltözetekben
A lovasi ütközetre 1561 májusának végén került sor. Tihanyi kapitány Gyulaffy László 400 gyalogossal portyázni indult. Ám a vállalkozásuk nem járt sikerrel, ezért a katonák Lovas község határában a borospincéket feltörve lakomázni, mulatozni kezdtek. Azonban a fehérvári szandzsákbég által a portyázó magyarok ellen indított lovas csapatok hamarosan rájuk találtak és gyorsan véget vetettek a mulatságnak. A csatában 400 magyar katonából 200-at levágtak és ezenfelül sokan estek fogságba vagy sebesültek meg. Gyulaffy László is csak harmadmagával tudott egérutat nyerni.
Helyszín: Millenniumi Park, Lovaspálya

 

 

12. 00

Salföldi kopjások korabeli bemutatója

 

 

12.30

Főzőversenyek bírálata

 

 

12.45

Zászlóforgatás

 

 

13.00

Főzőversenyek díjkiosztója

 

 

13. 00

Ló szépségverseny

Az idén is megrendezik a ló szépségversenyt, melyen közönségdíjat is kiosztanak. Aki szeretne szavazni, a szavazólapot július 12-tõl beszerezheti az információs sátornál, vagy a lovaspályán álló bírói emelvénynél. A lovak felvezetése és bírálása július 12-én 13 órakor kezdődik. Nevezni lehet július 12-én 12 órától az információs sátornál, vagy a lovaspályán álló bírói emelvénynél. Nevezési díj: 500 Ft
Zsűri elnöke: Suvada János

 

 

13. 30

Janicsár-képzés, gyermekadó a török korban - interaktív bemutató Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület

Célunk a XVI.-XVII. századra, a török korra jellemző harcmodor és kultúrtörténet kutatása, felelevenítése, a korhű fegyverzet, viselet és életmód, zene, tánc és irodalom bemutatása.

Egyesületünk 2002 őszén alakult. Tagságunk magyar történelmi hagyományokat ápoló, több éves tapasztalattal rendelkező, lelkes közösség.

A korhűséget és hitelességet az egyesületben tevékenykedő történészek és szakértők biztosítják. Az előadásainkat a korabeli magyar és török zenét játszó Héttorony zenekar teszi teljessé.

 

 

14. 00

Peregrinus együttes reneszánsz koncertje

Együttesünk a régi zene mai lehetséges megszólaltatásának lehetőségeit keresi. Első bemutatkozásunk 2005 decemberében volt, a veszprémi Regina Mundi templomban.
A peregrinus szó - többek között - a középkori Európa egyik jellegzetes alakját, a búcsúk elérése céljából útra kelt zarándokot jelöli. Zenekarunk több okból is ezt az elnevezést választotta. Egyrészt mert az alapítók közt többen is vagyunk akik időnként gyakoroljuk a gyalogos zarándoklatot, és az ebből fakadó lelki élményeknek zenei kifejezést is kívántunk adni, másrészt előadásainkban valóban szellemi vándorutat teszünk meg a középkori, reneszánsz és újkori Európa különböző zenei stílusait érintve.

Tagok: Hutvágner Erika ének, hegedű; Kissné Wittmann Bernadett ének, furulya, dob; Pásztorné Simon Annamária ének, fuvola, furulya, dob; Kiss György gitár; ütőgardon, dob, ének; Kiss J. Attila cselló, nagybőgő, ének; Sipos Balázs harmonika, billentyű, furulya, ének.

 

 

15. 00

Alakzati bemutató Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület

 

 

15.00

Veszprémi Művész Céh kiállítása „Miniatűrök” címmel

 

 

16. 30

Zászlóforgatók

 

 

16.30

Veszprémi Művész Céh kiállítása „Miniatűrök” címmel

 

 

17. 00

Középkori csata (négy hagyományőrző csapat részvételével)

Török-magyar ütközet korhű öltözetekben.
Veszprém visszavételére 1566. június 30-án került sor. A csata reggel 9-től este 8-ig tartott.
A roham során a lovasi csatában kudarcot szenvedett Gyulaffy Lászlónak és tihanyi katonáinak sikerült Veszprém déli kapuját berobbantani és ezen át elsőnek a várba betörni. A támadó csapatok szinte az utolsó emberig felkoncolták Veszprém várának 300 főnyi török őrségét. Gyulaffy László tihanyi kapitány Veszprém ostrománál annyira kitüntette magát, hogy Habsburg I. Miksa király 1566. szeptember 19-én kinevezte Veszprém parancsnokává úgy, hogy megtarthatta Tihany várának kapitányságát is. Helyszín: Millenniumi Park, Lovaspálya

 

 

17. 30

Záró felvonulás a résztvevő hagyományőrző együttesekkel

 

 

17.45

Héttorony zenekar korabeli koncertje

 

 

18.15

Egy párbaj története - tábori színdarab a Salföldi kopjások előadásában

 

 

18.30

Hastáncosok bemutatói

 

 

19.00

Veszprémi Művész Céh kiállítása „Miniatűrök” címmel

Kecskés Együttes reneszánsz koncertje

 

 

19.30

Tombolasorsolás

 

 

20. 00

Nádas György humorista fellépése

 

 

21. 00

A Középkor Tüze tűzzsonglőrök bemutatója

A Lángvirág Tűzszínház 2004-ben alakult. A társulat tagjai különböző szakmai utakat bejárva kerültek kapcsolatba a tűztánccal. Csoportunkban profi táncosok, artisták, képzőművészek dolgoznak együtt kiegészítve egymás tudását. Célunk, hogy a tűztáncot szakmailag igazán értékelhető szintre hozzuk ma Magyarországon. Előadásainkban arra törekszünk, hogy katartikus élményt szerezzünk közönségünknek a művészetek effajta ötvözésével.

 

 

22. 00

Tűzijáték

 

 

 

Utcabál a Rulett együttessel

Repertoárunkban megtalálhatók az '50-es '60-as évek zenéi, a rock & roll és beat-korszak, a '70-es '80-as évekre jellemző hazai és nemzetközi diszkó slágerek, valamint a jókedvhez nélkülözhetetlen mulatós zenék is. Előadásunkat kiforrott színpadkép, dinamikus előadásmód jellemzi, melyeket a közönséget énekeltető, tapsoltató és megtornáztató show-elemek is tarkítják.
Tagok: Gubicza Péter, Horváth Zoltán, Jády Péter, Kalocsai László, Solymosi Sándor.

 

 

Július 13. vasárnap:

9. 00

Főzőverseny hagyományőrző ételekből

 

 

10.00

Történelmi zenés felvonulás
/útvonal: Malomvölgy u. - Vörösmarty u. - Fõ u. - Millenniumi Park/

 

 

9.00-13.00

Korabeli hagyományőrző játszóház

 

 

10. 30

A kutya, mint a terelés és őrzés segítője, az ember barátja

 

 

11.00

Viselet és fegyverzet bemutató
Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület

 

 

11.00-13.00

Lovas ügyességi játékok
I. Lovasi Lóval járók találkozójának ügyességi programja

 

 

11.30

Borok és borkorcsolyák versenye

Lányok, asszonyok! A Lovasi Napok 3. napján, 2008. július 13-án várjuk mindazok nevezését a borkorcsolyák versenyére, akik a lovasi boros gazdák finom borai mellé ízletes borkorcsolyákat is tudnak kínálni.
A versenyre nevezni a Millenniumi Parkban felállított információs sátornál lehet 11 órától 11.30-ig.
Eredményhirdetés:
15.30. Kérjük a nevezőket, ezen időpontban a helyszínen tartózkodni szíveskedjenek!

 

 

12.00

Lovasi borok dicsérete borlovaggal

 

 

12.00

Főzőverseny zsűrizése

 

 

12.30

Héttorony zenekar korabeli koncertje

 

 

12.30

Borfelismerő verseny címmel játékos verseny a Lovasi Napok 3. napján, július 13. 12.30-kor.
Eredményhirdetés: 15.30-kor.
A versenyre nevezni a Millenniumi Parkban felállított információs sátornál lehet. Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

 

Ebéd cigányzenére

 

 

13.30

Lövész bemutató
Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület

 

 

13.30

Sütemények, torták elbírálása

Felhívjuk az ügyesen sütő lányok, anyukák, nagymamák figyelmét, hogy a Lovasi Napok 3. napján, július 13-án, süteménysütő verseny lesz, amelyre bármilyen otthon sütött süteménnyel be lehet nevezni a Millenniumi Parkban felállított információs sátornál 13.00-13.30-ig.
Elbírálás:
13.30. Eredményhirdetés:15.30. Kérjük a nevezőket, ezen időpontban a helyszínen tartózkodni szíveskedjenek!

 

 

14.00

Harcművészeti bemutató (dzsúdó, karate, birkózás és boksz-bemutató)

 

 

14.00

Baranta tradicionális magyar harcművészeti bemutató

 

 

14.30

Janicsárképzés, gyermekadó a török korban - interaktív bemutató
Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület

 

 

15.00

Tombolasorsolás

 

 

15.30

Lovasi borverseny, főzőversenyek, süteményverseny, borkorcsolya, borfelismerő verseny díjainak átadása, sütemények árverezése

 

 

16.00

Pánsíp koncert Kegye János koncertje

 

 

Mindkét nap történelmi játszóház, hagyományőrző csapatok táborhelyének látogatása, kirakodóvásár, reneszánsz piac, reneszánsz étkek, pincelátogatás lovaskocsival, gyalogtúra a királykúthoz, őskori festékbányához, gyógynövény túrák, egészségsátor, ökovásár.

A műsor a pontosítások miatt még kis mértékben változhat! A rendezvény költségei miatt az idén bevezetjük szombat, vasárnap a támogatói jegyek vásárlását.

Azért, hogy önöknek ez mégis kedvező legyen, az egyik főtámogatónk
a napijegy árának megfelelő vásárlási kedvezményt adó utalványt ajánl fel!
Ezt a jövő év elejéig mobil technikai eszközök vásárlása esetén beválthatják!

Pénteki nap mindenkinek ingyenes. Napijegy: 500 Ft. A rendezvény 16 éves korig ingyenes. Jegyeket a lovasi Templom téri információs pontnál válthatnak!

Zatkalik András
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.