Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Másfél milliárd Fürednek / – a reformkorban fejlődött utoljára ilyen ütemben –

2008. július 7. 22:36 // Forrás: Kovács Gabriella, Kovács Viktória, Zatkalik András
A balatonfüredi reformkori városrész fejlesztésére 2004-ben kapott támogatást az önkormányzat a ROP 1.1 pályázat révén. Ennek mintegy folytatásaként a műemléki jelentőségű terület további fejlesztésére a város önkormányzata – az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Program terv keretében – ismételten sikerrel pályázott, s meg is nyerte el a 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást.

Hétfőn ünnepélyes keretek között írták alá a régió kiemelt projektjeinek első támogatási szerződését a Jókai-villában. Az eseményen megjelent a Közép-dunántúli regionális Fejlesztési Tanács (KDRFT) elnöke, Pál Béla, a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatóságának főigazgatója, Kovács Tamás, a Közép-dunántúli regionális Fejlesztési Ügynökség (KDRFÜ) Kht. ügyvezető igazgatója, Mosonyi Balázs, valamint dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere.


A projekt célja a Balaton térség versenyképességének javítása a fenntartható fejlődés elveinek érvényesítésével, a kiemelt turisztikai vonzerők és kapcsolódó fejlesztések révén Balatonfüred területén. További cél a Balaton-part (mint országosan is kiemelkedő turisztikai vonzerővel bíró terület) fejlesztése, amely Magyarország második leglátogatottabb turisztikai területe.


Pál Béla elmondta, hogy Balatonfüred fejlődése a reformkori fejlődéshez hasonló, hiszen akkor volt hasonlóan gyors és látványos a város fejlődése. A Balaton-part ékköve néven ismert projekt nemcsak egy terület fejlesztését jelenti, hanem minden területen együttes fejlődést garantál, amelyben nagyon nagy szerepe van dr. Bóka István (Fidesz) és Nagy Jenő (MSZP) országgyűlési képviselők munkája mellett a polgárság összefogásának.


A pályázati pénzből sor kerül múzeumok (Jókai Emlékmúzeum, Látogatóközpont és Városi Múzeum), közterületek (pl. Gyógy és Vitorlás tér, Rózsakert, Tátra lépcső stb.) felújítására. A reformkori városrészben lévő Blaha utca 3. szám alatti épület felújítása során kerül új helyére (közösségi funkció kialakításával) a Városi Helytörténeti Gyűjtemény, a Turisztikai Információs Központ. A terv további érdekes része a „Történelmi emlékhelyek, szobrok útja” kialakítása közvetlenül a Balaton partján. A városrészre vezető önkormányzati utak modern burkolatot és új közvilágítást kapnak. A reformkori városközpont közepén elhelyezkedő Vaszary-villa rekonstrukciója, a közpark rendezése szintén szerves része a projektnek. A felújítási munkálatok azért is fontosak, mert a közép-dunántúli régió így lesz csak képes megőrizni turisztikai jelentőségét.


Balatonfüred polgármestere, Bóka István is a kiemelt projekt fontosságát hangsúlyozta ki, miszerint Balatonfüred jövője a kultúrában és művészetekben gyökerezik. Ehhez szükséges a megfelelő infrastruktúra, valamint a turisztikai vonzerő megteremtése.

A projekt további céljai a térség idegenforgalmi vonzerejének növelése, a történelmi és kulturális értékek kihasználása, megőrzése, valamint a turisztikai szezon meghosszabbítása és versenyképességének növelése, amivel a világszínvonal elérése lett a cél, nemcsak a minimális elvárások teljesítése – tette hozzá Mosonyi Balázs.

Kovács Tamás elmondása alapján a hazai fejlesztési politikában egyedülálló ez a projekt. Három tényezőt emelt ki, amelyek a sikerhez vezetnek: együttműködés a lakosság és az önkormányzat részéről, valamint az, hogy mindenki kiálljon a projekt mellett. Másodsorban formálni kell a projektet, és figyelemmel kísérni annak fejlődést. Végül elengedhetetlen feltétel, hogy minden dokumentáció megfelelő minőségben és az elvárt időpontra rendelkezésre álljon.

A pályázaton nyert összeget két éven belül kell felhasználni a városnak, melynek során az előírt fejlesztési terveket végbe kell vinni.

 
Zatkalik András
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.