Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyar termékek, bioélelmiszerek mellett kampányol az MDF / Ősszel indul az MDF piac az Óváros téren

2008. július 8. 12:39
Országos kampányt indított a Magyar Demokrata Fórum az egészséges hazai élelmiszerek népszerűsítéséért „Válaszd a hazait!” címmel. A kampánynak, melyet elsősorban vidéki súlypontokra helyeznek, az a célja, hogy gondolkodásmódunkon változtasson és eloszlassa azokat a tévhiteket, mi szerint a magyar termék drága, ezért sokak számára elérhetetlen. Az országos kampányban oroszlánrészt vállalt Veszprém. Ősszel például az Óváros téren indul majd újra az MDF piac, ahol első körben bioszőlőt fognak árulni kedvezményes áron.

Bense László Erik, a párt Veszprém megyei alelnöke felhívta a figyelmet, hogy a hazai termőföldek mindössze 2 százalékán termelnek bioélelmiszert, Ausztiában ez az arány 12-13 százalék. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, elsősorban a fogyasztói szemléletnek kell változnia – mondta a politikus. A kampányban is hangsúlyozzák, hogy a biotermékek garantáltan egészségesebbek: nem génmanipuláltak, nem tartalmaznak káros adalékanyagot, nincsenek kitéve a növényvédő szerek ártalmainak, sem pedig ionizáló sugárzásnak. Továbbá: az import élelmiszerek hosszú utat tesznek meg, míg a magyar családok asztalára kerülnek, vesztenek vitamintartalmukból, ízükből és aromájukból. Annak a paradicsomnak, amit a piacon veszek, igazi lédús paradicsomíze van - mondta Bense. Tavaly széleskörű vizsgálatot folytattak az élelmiszer-hatóságok, s az egymillió ellenőrzés során az élelmiszerek mintegy 30 százalékánál találtak minőségi kifogást.


Gondosan válogatott kistermelői hazai zöldségek

Az egész világon egyre terjed az élelmiszerbűnözés – tette hozzá a az MDF megyei alelnöke –, s ebből éves szinten 500 milliárd forint haszon származik. Hazánkban kevés a bioélelmiszer, s ennek 80 százalékát is exportáljuk. Szeles József, az MDF veszprémi elnöke hozzátette, hogy ma már a magyar termék nem drágább és nem rosszabb, mint a külföldi. Ha magyar terméket vásárolunk, akkor azzal a magyar gazdákat, egy-egy magyar gyárat, üzemet is támogatunk. Ha igény van a magyar termékekre, a magyar élelmiszerekre, akkor az üzemek magyar kézben fognak maradni – mondta Szeles.

Mint ismeretes, az elmúlt években sorra zártuk be, adtuk el külföldi tulajdonba régi patinás gyárainkat. Erre a sorsra jutott a tejgyár, a győri keksz. Valamint ma már csak egyetlen hazai cukorgyárunk van, az is Kaposváron.  Az MDF szomorúan konstatálja, hogy erre a sorsra jutottak a nagy múltú magyar cégek. Bense László Erik elmondta, hogy pártja sosem támogatta a globalizációval járó törekvéseket, s mindvégig kiálltak azon álláspontjuk mellett, hogy a hazai termelőket támogatni kell.

 

Nem ez az első törekvés a hazai áruk népszerűsítése érdekében. Bizonyára emlékeznek, hogy néhány évvel ezelőtt (2003-ban) Usztics Mátyás színművész elindította a Magor-mozgalmat. Sorra nyíltak a Magor üzletek az országban, ahol szigorúan ellenőrzött, hazai bio, Magor emblémával ellátott élelmiszereket, hungarikumokat lehetett kapni.

 

Akkor Usztics sokáig járta az országot, és tartotta az előadásokat, aztán a kampány elcsendesült. Magor üzlettel már ritkábban találkozunk, ellenben gombamód szaporodnak most épp a felkapott filléres német üzletláncok bevásárlóközpontjai, áruházai. 2006-ban a Magyar Termékvédők Szövetsége kezdett akcióba a boélelmiszerekért. Ma már csak a fővárosban álló óriástehénre emlékszünk.



Az a bizonyos óriástehén a fővárosban a hazai bioélelmiszereket hirdette

Bense és Szeles elmondták, hogy az MDF kampánya keretében ősszel újra indítják az MDF piacot. Terveik szerint első körben bioszőlőt fognak majd árusítani az Óváros téren, kedvezményes áron. S mivel a fiatalok szemléletén is szeretnének változtatni, az iskolákat is megkeresik, hogy egy-egy alkalommal az iskolabüfében népszerűsítsék a biotermékeket, és rászoktassák a gyerekeket az egészséges táplálkozásra. Ha szerencsénk van, egy idő után azt is elérhetjük, hogy a gyerek otthon azt mondja a szüleinek, hogy ő teljes kiőrlésű búzakenyeret szeretne enni és visszautasítja a chipset, ha anyuka vagy apuka épp azzal jutalmazná - mondta Szeles József. Céljuk elérése érdekében igyekeznek közelebb hozni egymáshoz a politikai és szakmai szervezeteket. Bense László Erik személy szerint a Veszprém Megyei Agrárkamarával tárgyal.



"Válaszd a hazait!"

Füssy Angéla
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.