Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Remek kiállítás a Csikászban

2011. június 26. 15:37
A Csikász Galériában szombat este megnyílt a Levendel-gyűjtemény válogatott darabjaiból rendezett tárlat.

Dr. Levendel László (1920-1994) 1952-től haláláig az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben dolgozott. Mezei Árpád (az európai iskola elnevezésű művészcsoport teoretikusa) révén ismerte meg a képzőművészeti műhely még élő, de szellemileg-egzisztenciálisan ellehetetlenített alkotóit: Anna Margitot, Bálint Endrét, Jakovits Józsefet, Gyarmathy Tihamért, Ország Lilit. Megismerte és megszerette őket, némelyiküket hosszú évekig, évtizedekig gyógyította, csakúgy mint Palasovszky Ödönt és Kassák Lajost.

A Levendel-gyűjtemény nem is gyűjtemény a fogalom szokványos értelmében, hiszen nem tehetős műértő, műpártoló vásárolta a műveket, hanem a képek és a szobrok mindegyike az ő számára „választódott” ki.

Szombat késő délután Hegyeshalmi László – a Művészetek Háza igazgatója – és Porga Gyula polgármester köszöntő szavai után Marosi Ernő művészettörténész szépszámú közönség előtt nyitotta a kiállítást.

A professzor úr akkurátusan megfogalmazott megnyitószövegében őszintén dicsérte a tárlatot és annak kurátorát, Lorányi Judit művészettörténészt. Mint mondta: Levendel László bensőséges párbeszédet „folytatott a képekkel”, mindig a maga közelében tartotta a műalkotásokat. A kiállítás csodálatos összhangot teremt és sugároz, tökéletesen tükrözi Levendel világát.

A „Galériák éjszakája” keretében megnyílt kiállításon nagyrészt az „európai iskolához” és közvetlenül Szentendréhez kapcsolódó művészek – többek között Ámos Imre, Anna Margit, Derkovits Gyula, Dési Huber István, Fekete Nagy Béla, Ferenczy Béni, Gyarmathy Tihamér, Kádár Béla, Kassák Lajos, Kondor Béla, Korniss Dezső, Ország Lili – műveit láthatjuk.

A tárlat 2011. szeptember 18-ig tekinthető meg a Csikász Galériában vasárnap kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Szaksz Balázs
további cikkek
Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43 A méltányos időskorról szól a Brémai muzsikosok színház A méltányos időskorról szól a Brémai muzsikosok Vasárnap mutatják be az új színházi évad első nagyszínpadi darabját a Veszprémi Petőfi Színházban, ráadásul a Brémai muzsikusokkal rögtön a gyerekeknek kedveznek. 2024. szeptember 25. 11:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.