Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Kovács-találkozó Balatonalmádiban

2008. július 9. 11:24 // Forrás: Vecsey Kiss Mária
Az „Almádiért” Közalapítvány szervezésével lebonyolított kovács-találkozóra az idén is közel 20 kovácsmester érkezett Balatonalmádiba az ország különböző részéből. A rendezvény kezdeményezője és fő szervezője Takács István, aki mesterének, Koppa Györgynek emlékére szervezi évről évre ezt a meghitt mestertalálkozót.
„Almádinak egyre fontosabb a városhoz kötődő emberek öröksége, egyre tudatosabban büszkélkedik tehetségükkel, szorgalmukkal, alkotásaikkal, legyenek azok akár szellemi, akár fizikai értelemben értékesek.

A kovácsok minden korban megbecsült mesteremberek, munkáik már az ősmagyarok nélkülözhetetlen eszközei, csatákat eldöntő fegyverei voltak. A jól elkészített nyílhegyek, fokosok, balták, lándzsák, szablyák meghatározták az ütközet kimenetelét. Ezek a kiválóan elkészített fegyverek részben meg is maradtak, közülük is kitűnik az „Attila kardja” néven ismert remekmű, mely az Árpádok kincstárából való. Ez a 9-10. századi szablya - egy úgynevezett „sárkányölő kard” - a korabeli magyar kovács- és ötvösművesség remeke (sajnos nem hazánkban, hanem egy németországi múzeumban őrzik).

A mai kor tömeggyártásának megjelenésével ez a szép szakma is veszített tekintélyéből. Versenyképességének, megbecsültségének akadálya a gépi készítésű öntöttvas termékek olcsósága. Mennyivel szebbek, értékesebbek pedig a közvetlenül a tűzből kikerülő, az emberi kéz formáló erejét magukon viselő tárgyak, melyek az alkotó ember fantáziájának művészi megjelenítését is érvényesíteni tudják. Gondoljunk csak kastélyaink kovácsoltvas kapuira, korlátaira, a szépséges csillárokra. Ez a szakma ilyent tud, a hagyományokat ápoló mesteremberek ma is képesek ezekre az igényes, nagy mesterségbeli tudást igénylő munkákra. Nagy kár, hogy egyre kevesebben vannak. Pedig ebben a nemzeteket egységes masszává alakítani akaró világban, a minden egyedit erőszakosan magába olvasztani akaró globális kohóban nagyon fontos lenne nemzeti egyéniségét megtartó iparművészetünk minden morzsáját megőrizni. És megbecsülni. És továbbadni - a természetes anyaggal, a négy alapelem egyikével, a tűzzel dolgozó foglalkozásra ösztönösen rácsodálkozó - gyerekeinknek, unokáinknak. Hogy ők is továbbadhassák majd utódaiknak az ősök alkotóerejéből merített, a szakma szépségét, értékét megtartó tudást. Mert ez egy olyan mesterség, amire egy igényes kornak mindig szüksége lesz, és amit éppen ezért jó lenne a maga méltóságában megtartani. Oktatáspolitikánk – sok egyéb mellett - ezt is észrevehetné.


Az „Almádiért” Közalapítvány tisztelettel és megbecsüléssel köszönti a kovácsokat, éljen és viruljon ez a nehéz, ám igen szép mesterség!  Koppanjon a kalapács, csendüljön az üllő, kalapáljanak a kovácsok, hiszen szépen kalapálni csak ők tudnak.” – köszöntötte a mesterember-vendégeket Vecsey Körmendi Istvánné, az Almádiért” Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Kintli Tímea
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.