Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Rajtra készen a tó körül

2008. július 9. 14:07 // Forrás: Napi Online Ingatlan
Interjú Tomcsányi Gáborral, az SCD Holding vezérigazgatójával

- Az idei évre tervezett négy SCD-fejlesztés mellett elkezdenének egy ötödiket is, de mint hallani, ez némi nehézségekbe ütközik.

- Van egy vitás helyzet Badacsonyörsön, ahol egy 2,5 hektáros területen önálló villaépületekből álló üdülőfalu építését is elkezdjük az idén. A vita azonban az önkormányzat és a lakosság között van, ami a fejlesztést nem befolyásolja. A beruházás elindításával ugyanis megszűnik az a lehetőség, hogy a kempinget strandként használhassa a lakosság, illetve az üdülőtulajdonosok. Hogy a település ne maradjon strand nélkül, átadtunk egy háromezer négyzetméteres, nagyjából 200 millió forintot érő területet az önkormányzatnak, és a hivatal vállalta, hogy ezen strandot létesít. Számításaik szerint a strand kialakításához még 200 millió forintra lenne szükség, ennyi viszont nem áll az önkormányzat rendelkezésére. Az összeg első hallásra soknak tűnik, főként azért, mert még el sem készült az a hatástanulmány, amelyben benne lesz az is, hogy mennyibe kerülnek a munkálatok. Remélem, hogy mielőbb megoldódik ez a helyzet. Úgy érzem, mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy a település saját vízterülethez jusson.

- Mely projekteket tervezték erre az évre?

- Az üdülőfalu mellett szállodafejlesztést is kezdenénk Badacsonyban, Siófokon a kempingfejlesztés első üteme, Balatonszemesen pedig szintén egy szállodafejlesztésünk indulhat a szezonzárást követően. Amennyiben Balatonalmádiban sikerül megállapodnunk az önkormányzattal, itt is megkezdenénk az apartmanház építését. A projekteket az SCD és a Quinlan Private közös vállalkozása készíti elő és bonyolítja le. Az öt fejlesztés értéke nagyjából 15-16 milliárd forint. Ha Badacsonyban csak egy építkezésbe tudunk belefogni, akkor 13,5 milliárdos fejlesztés kezdődik idén.

- Mikor kezdenék el a beruházást?

- Kora és késő ősszel indulnának, attól függően, hogy mikorra sikerül az utolsó engedélyeket is beszerezni. Ez nem egyszerű, ugyanis az önkormányzati engedélyeztetési folyamatokat hatástanulmányokkal kell megtámogatni, és az átfutási időket is be kell tartani. Majd az engedélyekre a balatoni főépítésznek is rá kell bólintania. Van olyan önkormányzat, ahol gyorsabban megy az engedélyeztetés, attól függően, hogy a település helyi építési szabályzatához passzolnak-e az elképzelések, vagy módosítani kell a városfejlesztési terveket.

- Az idei Balaton-konferencián felvázolt építési ütemtervhez képest - a jelenlegi engedélyezési folyamatok alakulását tekintve - a több mint 100 milliárd forintba kerülő teljes beruházásban várható-e csúszás?

- Azt hiszem, mindössze egy projektünket érinti, hogy Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek a Balaton-törvényt. Ezenkívül nem látok arra utaló jeleket, hogy csúszás következne be a terveinkben. Azt persze hozzá kell tenni, hogy januárban is azt mondtam, hogy ősszel elindulunk a négy projekttel, és most is ezt mondom, de ha esetleg egy-két fejlesztés decemberre csúszik, nem befolyásolja az ütemtervet. Egy ekkora méretű beruházásnál egy-két hónap késés valójában nem számít.

- Jövőre indulnak a nagyobb horderejű beruházások. Azok mekkora értéket képviselnek?

- Három fejlesztés indulna, két hotelberuházás - Füreden és Zamárdiban -, illetve egy témapark építése, szintén Zamárdiban. Visszakanyarodva egy gondolat erejéig az előző kérdéshez: változhat az ütemterv, mert néhány önkormányzat jó értelemben kissé türelmetlen, sürgeti a beruházást, de ez nem a mi csúszásunk, mint ahogy az sem, hogy csupán egyetlen önkormányzattal nem sikerült megegyezni egy fejlesztésről. Hogy mekkora lesz a jövő évi fejlesztés értéke? Nagyjából 35 milliárd forint.

- Mit jelent, hogy türelmetlenek az önkormányzatok?

- Van olyan önkormányzati megkeresésünk, amelyben azt kérik, hogy a 2010-es projektet hozzuk előre, 2009-re, hogy minél előbb elkészüljön. Jelenleg 25 munkatársunk dolgozik a szükséges dokumentumok és engedélyek beszerzésén, a hatástanulmányok elkészítésén, tehát gőzerővel folyik a teljes program előkészítése. A lakosság és a helyhatóságok számára viszont csak az első kapavágás jelenti majd a fejlesztéseink megindulását. Már nagyon szeretnénk megkezdeni ezeket, azonban fontos, hogy megértsék: egy átlagos engedélyezési eljárás hat-nyolc hónap, az erre történő építési engedély megszerzése pedig ennek az időnek a fele. Vagyis jó, ha egy éven beül megvannak a papírok.

- Mikor jelentették be a balatoni fejlesztéseket?

- Valamivel több mint két éve. Ehhez képest négy projektünk lényegében rajtra készen áll. Ahhoz képest, hogy Budapesten voltak 3-4 éves engedélyezési időszakok is, meglehetősen gyorsak vagyunk.

- Miért adták vissza a Siotour nevet?

- Jelképes összegért adtuk vissza az önkormányzatnak, mert nem volt rá szükségünk, és ők szerették volna a Siotour név alá vonni a termálfürdőt és más turisztikai szolgáltatásokat. Mi a Balatontouristot használjuk, e név alá rendeztük a kempingeket.

Füssy Angéla
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.