Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kivonult a közgyűlésről Ajka polgármestere / – marad a régi igazgató a füredi Széchényiben –

2008. július 15. 14:54 // Forrás: Kovács Gabriella, Kovács Viktória, Zatkalik András
A Veszprém Megyei önkormányzat keddi rendkívüli ülésén kivonult a vendégként meghívott Schwartz Béla, Ajka polgármestere, aki sérelmezte a megyei közgyűlés elnökének hangnemét.
Első napirendi pontként a balatonfüredi Széchényi Ferenc szakközépiskola igazgatói székére kiírt pályázatot vitatták meg a képviselők, majd meghallgatták a pályázót, Lukács Juditot, aki elmondta, hogy vezetői gyakorlata ugyan nincs, de az intézmény további működését illetően határozott tervei vannak. A pályázat kapcsán megoszlottak a vélemények. Zongor Gábor például azt javasolta, adjanak esélyt a pályázónak, Stolár Mihály, az oktatási bizottság elnöke viszont nem támogatta. Áldozó Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakképzés óriási változás előtt áll, ezért arra jobban kell összpontosítani. A pro és kontra érvek között elhangzott, hogy az iskola szakmai irányultságának (kertészet, szőlészet) nagyobb szerepet kellene kapnia, de az is, hogy a tanulók többsége szívesebben látná Lukács Juditot a tanteremben, mint az igazgatói irodában.

A vélemények között figyelmet szenteltek a balatonfüredi képviselő-testület támogató véleményének, ám a végső szavazásnál 11 igen, 11 nem és 12 tartózkodással nem kapta meg a támogatást a jelentkező. A folytatásban ezért újabb egy esztendővel meghosszabbították Szalay Tibor (a korábbi igazgató) státuszát.

A rendkívüli ülés egy másik pontja is az oktatást, az iskolákat érintette: az ajkai Bercsényi és Bánki Donát szakközépiskolák megyei fenntartásból történő kilépését.

A témát nagyon sokan igyekeztek körbejárni, sőt: szót kapott az érintett város, Ajka polgármestere is. A kibontakozó vitában a megyei közgyűlés elnöke, Lasztovicza Jenő így fogalmazott: „Polgármester úr nagyon téved, amikor a megyének a hozzáállását negatívan ítéli meg.” Hozzátette azt is, hogy utóbb Ajka hálás lehet a megyének azért, mert nagy terhet vett le a válláról.

Ajka polgármestere másodszorra már nem kapott hozzászólási engedélyt, s kivonult a közgyűlésről. A Vehír telefonon érte utol, s kért magyarázatot a történtekre.

–Azért hagytam el a termet – mondotta –, mert még a vita lezárása előtt szót kértem, amiről úgy gondolom, hogy megilleti a tanácskozási joggal résztvevőt, ám ezt az elnök úr nem adta meg. Ezt követően – teljesen érthetetlen módon – személyemet illetően becsmérlő kijelentéseket tett, ezt követően felálltam, és eljöttem.

Arról, hogy mindennek a hátterében mi állhat, ezeket nyilatkozta a Vehírnek Schwartz Béla: „Itt egy politikai döntéshozatalnak vagyunk a résztvevői. Senki mással, csak Ajkával kapcsolatban a megyei közgyűlés előkészíttetett egy összevonást a két ajkai középiskola, a Bercsényi és a Bánki szakközépiskolák vonatkozásában. Azt, hogy ez politikai döntés, indokoltam is első hozzászólásomban. Ráadásul nem is demokratikus és etikus, nem vették figyelembe sem az alkalmazotti közösség, sem a szülői munkaközösség véleményét. Ez egy antidemokratikus folyamat, s mi ezzel nem értettünk egyet, tiltakoztunk ellene. Ezek az intézmények megyei fönntartásban vannak, s mi visszakértük ezeket, de nem adták. A képviselő-testületünk állást foglalt, hogy nem ért egyet ezzel az átszervezéssel. A megállapodás szerint (amit a megyével kötöttek – szerk.) figyelembe kell venni a mi véleményünket. A mi testületünk véleményét azonban nem vették figyelembe. Ezek után nem maradt más választásunk, s amint az be is jelentettem, a megye rákényszerít bennünket arra, hogy lépjünk. Ez a lépés pedig az, hogy felmondjuk egyoldalúan a megállapodás megsértése, a véleménykérés elmaradása, a profil megváltoztatása, a szerkezet megváltoztatása miatt. Azonnali hatállyal felmondjuk mindkét szerződést. Nekünk egyébként már van egy bírósági perünk a megye ellen, melyre szeptemberben kerül sor. Ez arról szól, hogy amikor a TISZK-et (Térségi Integrált Szakképző Központ) megalakították, akkor véleményünk szerint a megye megsértette az esélyegyenlőséget (Tapolcának engedte, ám Ajkának nem visszavenni az iskoláját a megye). Itt most a bírósághoz azért fordulunk, hogy állapítsa meg, hogy a megyei közgyűlés oly mértékben megszegte a megállapodást, hogy ez felmondási jog, s mi azonnali hatállyal kérjük a szerződések megszüntetését. Az erről szóló döntést Ajka képviselő-testülete már meghozta, én jogosult vagyok ezeket a bírósági kereseteket aláírni.”

Arról, hogy Ajka büdzséje elbírná-e a két iskola visszavételéből származó terheket, Schwartz Béla elmondta: „Igen, ezt tudjuk vállalni. Az volt a probléma, hogy a TISZK-ek jogszabályát később hozták nyilvánosságra, mint ahogy mi átadtuk az intézményeinket. MI ennek ismeretében vállaltuk volna a fenntartását. Mi úgy látjuk, a megyének itt nincs más célja a ajkai intézményhálózattal, mint annak az elsorvasztása.”    

A Vehír megkereste a megyei közgyűlés elnökét is, aki ekképp fogalmazott: "Nem igaz az az állítás, hogy becsméreltem Schwartz Bélát, mindössze annyit mondtam, hogy azok után, ami ebben az ügyben folyik, én más módon nem fogok leülni tárgyalni Schwartz Béla polgármesterrel, csak akkor, ha legalább két frakciótársa is jelen van, s arról jegyzőkönyv is készül."

Lasztovicza Jenő hozzátette, hogy a polgármesterek kérésére igyekeznek levenni a terhet az önkormányzatok válláról. Schwartz Béla kérése miatt a Fidesz frakció még a döntését is megváltoztatta, s nem integrált, hanem társult TISZK-et hoztak létre. Lasztovicza Jenő kijelentette: legfeljebb ő sértődhet meg, mert arra végképp nem számított, hogy köszönet helyett fenyegetést és pert kap a nyakába a megye.

 

Zatkalik András
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.