Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tartálykocsin érkezik a termálvíz Siófokra

2008. július 23. 11:58 // Forrás: www.tozsdeforum.hu
700 millióért töltik fel a medencéket a siófoki Galerius Élményfürdőben. A nagyszabású wellness-fejlesztések elé néző fürdőlétesítménybe tartálykocsival viszik a gyógyvizet Nagyberényből.
A 2006 nyarától működő siófoki Galerius Élményfürdőbe és Wellness Központba a 15 kilométerre, délre fekvő, 1500 lakosú somogyi faluból, Nagyberényből hozzák a gyógyvizet tartálykocsikkal. A kutat még anno Sereg József, a nagyberényi Oázis Panzió és termálfürdő tulajdonosa fúratta a 80-as években. Aztán fúrt még egyet. Szerinte Európa legjobb gyógyvizei közé tartozik a nagyberényi - gyógyvíznek minősített - termálvíz. Állítása szerint, aki ide betér, már 2-4 hét után érzi egészségi állapotának javulását. Az itteni melegvíz hatásosan alkalmazható mozgásszervi, reumatikus problémák, nőgyógyászati, urológiai és bőrgyógyászati betegségek gyógyítására, valamint baleseti sérülések és ortopédiai műtétek utókezelésére.

Mikor először lefúrtak a föld mélyébe, egyetlen csőben rögtön két termálvíz is felbukkant, az első a 700-800 méter mélyen fekvő vízadó rétegből feltörő kb. 30 fokos víz, a másik már a kősziklák szintjéről halad a felszín felé. Ez utóbbi melegvízre úgy "találtak", hogy a munkálatok során a fúrószál a repedésekbe szaladt, innen tört elő a 90 fokos víz. A felszínre tehát a 30 és a 90 fokos víz keveredve érkezik meg.

Sereg úr, tartozások miatt eladta a kutat Siófoknak, a Balaton fővárosa aztán erre alapozta a Galerius Élményfürdőt és Wellness Központot, amely két éve működik. A nagyberényi vállalkozó 220 milliót kapott Siófoktól, ebből kifizette a tartozását a pénzintézetnek. A siófoki "római" fürdőbe viszik a termálvizet.

A Galerius Élményfürdőbe Nagyberényből heti két alkalommal speciális, az ÁNTSZ által engedélyezett tartálykocsiban szállítják a termálvizet, alkalmanként 10 köbmétert. A víz először a központi víztározóba kerül, majd innen a termálmedencébe. A fürdő azonban nemcsak emiatt egyedülálló az országban, hanem a külső imidzsépítésben is speciális elemekkel operáltak. Ehhez az adta az apropót, hogy Siófok környéke már a rómaiak korában is lakott terület volt. A III-IV. századból származó feljegyzések szerint Galerius császár a jelenlegi Siófok területén a Balaton ingoványos részeinek lecsapolására 292-ben zsilipet építtetett, a jelenlegi Sió-csatorna őseként. A római kort idéző külső és belső építészeti jegyeket magában hordozó Galerius Élményfürdő fedettsége miatt függetleníteni tudja magát a balatoni hagyományos nyári 3 hónaptól, és egész évben nyitva tart.

Török Péter, a Termofok Kft. ügyvezetője az ingatlanmagazin.com kérdésére elmondta, hogy a komplexum - a célcsoport-bővítés európai trendjével összhangban - az egész család számára kínálja a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét. Az utóbbi időben már szinte mindenhol alapszolgáltatásnak számító élménymedencén kívül gyermekfelügyelővel ellátott gyermekkuckóval, pihenőszobával és úszásoktatással várják a vendégeket. Ami a fürdő "hatótávolságát" illeti, nagy fába vágták a fejszéjüket, hiszen vonzáskörzetükbe sorolják a Siófok és környékbeli lakosságon kívül a Budapestről és a környező nagyvárosokból, így Székesfehérvárról, Veszprémből, Szekszárdról érkező látogatókat. Célcsoportjaik között egyaránt szerepelnek a családok, a fiatalok és a nyugdíjasok.



Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a Galerius a nyugat-európai fürdők trendjeit figyelembe véve jelentős fejlesztésekbe kezdett. Ezek között szerepel egy egész évben működő kültéri termálvizes medence és egy különleges technológiával készült élménycsúszda kialakítása. Emellett a meglévő helyett - az alagsorban elhelyezett, panorámalifttel megközelíthető, a legújabb technológiákkal és élményelemekkel felszerelt (pl. sóbarlang, rönkszauna, valódi hóesést biztosító hógyártógép) - új "szaunavilág" megépítésére is sor kerül. Mindezt kb. 200 millió forint pályázati forrásból, valamint a város által biztosított önrészből finanszírozzák. A tervezett átadás időpontja 2009 nyara, illetve ősze.




De a tulajdonosok ambícióit jelzik, hogy a fejlesztés harmadik lépcsőjében egy világszínvonalú "egészségcentrum" megvalósítását is tervezik, amely egészségi állapotfelmérésnek, prevenciós, egészségmegőrző és szépészeti kezeléseknek ad majd helyet egyedülálló wellness-berendezések és eszközök (pl. speciális kezelésekre alkalmas vízágyak) segítségével.


A fürdő, Siófok város fürdőjeként aktív, egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosít minden korosztály számára. A Galerius római császárról elnevezett, egész évben nyitva tartó fedett élményfürdő és wellness központ nevéhez méltóan a római fürdők hangulatát idézi, az élet szépségét, szeretetét, egyfajta életörömöt sugározva.

Jelenleg a közel 650 m2 vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 7 medence és egy csúszda csábítja fürdőzésre a vendégeket, a medencék közül 5 az élményfürdő részen található. A további kényeztetésről a fürdő második emeleti szauna-világa gondoskodik. Wellness kezeléseik kiváló nyugtató és stresszoldó hatásúak, a különböző rész- és teljes testen végzett relax, aroma és vitalizáló masszázsok segítenek megteremteni a test és a lélek harmóniáját.


Kintli Tímea
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.