Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szemérmességgel nem lehet előbbre lépni / – droghelyzet: az ital elterjedtebb –

2008. július 23. 15:10
Addig, amíg a szenvedélybetegségekről nem tudunk őszintén beszélni, jelentős javulást nem lehet elérni sem a gyógyítás, sem a prevenció terén – mondta Szolnoki Pál önkormányzati képviselő azon a találkozón, melyre az Alkohol-Drogsegély Ambulancia veszprémi állomásán került sor. A megyei önkormányzat képviseletében Talabér Márta alelnök, az ambulancia részéről pedig Szabóné dr. Virányi Judit elnök vett részt a találkozón.
Az Alkohol-Drogsegély Ambulanciát 1993 szeptemberében a Veszprém Megyei Bíróságon jegyezték be. 1998 áprilisától pedig kiemelten közhasznú szervezetként, s az ÁNTSZ engedélye alapján végzi tevékenységét.

Veszprém önkormányzata (mint támogató) és az ambulancia (mint támogatott) között egy támogatási szerződés van érvényben, s a következő feladatokat látják el: az alkohol- és drogfogyasztás elleni küzdelem jegyében részt vesznek a szenvedélybetegek kezelésében, rehabilitációjában, reszocializációjában (a társadalomba való visszatérésükben).


A gyógyulni akarók számára járó-beteg rendszerben történő ellátást biztosít az ambulancia, a betegek igényeihez alkalmazkodva rövid- és hosszú távú gyógyszeres, ill. pszichoterápiát végez egyéni-, csoport-, családterápiás formában.

Az elmúlt évben félezernél is több beteget kezeltek Veszprémben. Egyharmaduk a megyeszékhelyről, közel 60 százalékuk a megyéből került ki, de figyelemre méltó a hajléktalanok száma is (27 fő).


Az ambulancia az ártalomcsökkentő programok keretén belül ingyenes AIDS, hepatitis, TBC-szűréseket szervez, tűcsere-programot, valamint metadon fenntartó kezelést biztosít.

Mindemellett fontos tevékenységi kör a telefonos, illetve ingyenes jogi tanácsadás.

Az elnök asszony hangsúlyozta, hogy az egészséges életmódszemlélet kialakításában is aktívan vesznek részt.

Kiemelt célcsoportjuk az ifjúság. Rendezvényeiken alkohol, drog, drog-jog témában prevenciós előadásokat, programokat tartanak az általános és középiskolás diákoknak, pedagógusoknak, valamint szülőknek (2007-ben 840 diák és 30 felnőtt részére tartottak előadást).

Az ambulancia a Veszprém városi, ill. Veszprém megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által szervezett programokat és rendezvényeket is támogatja, emellett együttműködik a helyi szociális, egészségügyi, oktatási intézményekkel, valamint megyei, országos szakmai szervezetekkel.


Az utánpótlás és a gyakorlat megszerzése érdekében terepgyakorlati helyet biztosítanak főiskolai hallgatók részére.

A Vehír is meglátogatta a Pápai úton azt a 12 férőhelyes éjjeli menedékhelyet, melyet az ambulancia működtet hajléktalan, elsősorban szenvedélybetegek részére. Mindenütt rendet, tisztaságot tapasztaltunk, a „lakók” jó kedélyűek, közvetlenek voltak.

Talabér Márta elmondta, hogy egy ellátási szerződés megkötése a következő lépés az ambulancia és a megye között, tekintettel arra, hogy nemcsak a városbeli, de a megyei betegeket is fogadják. Az alelnök szerint nincs akadálya, hogy az őszi közgyűlés elé terjesszék a témát, annál is inkább, mivel ennek közvetlen anyagi vonzata nincs. Az ambulancia dolgozói azt is szeretnék elérni, hogy nagyobb publicitást kapjanak, ám nem önös érdekből, hanem mindazokért, akik ilyen vagy olyan ok miatt a társadalom perifériája felé sodródnak.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.