Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újra áll a turul Várpalotán / "Nem csak a háborúban hősi halált halt katonákról kell megemlékeznünk"

2008. július 25. 21:11
Nyolcvan évvel a tragikus balest után úja áll a turul madár Várpalotán a hegytetőn, hogy emlékeztessen az ősi magyar múltra, a trianoni diktátumra és azokra a katonákra, akik 1928-ban a magyar haderő újraszerveződése során egy titokban kifejlesztett ágyú kipróbálásakor haltak hősi halált. Az emlékmű vitéz Csörgey Károly tábornok emlékét hirdette, de a huszadik század viharaiban más emlékművekkel együtt lerombolták. A hagyományőrzők, illetve a Vitézi Rend a baleset 80. évfordulójára helyreállítatta a turulszobrot, melyet a rend tagjai, a Nemzetőrség, az önkormányzat, illetve a Turul Társaság jelenlétében avattak fel pénteken délelőtt.

Ez a terület, itt körülöttünk egy lőtér, az volt egy évszázaddal ezelőtt is. Többek közt itt próbálta ki a titokban kifejlesztett fegyvereket a trianoni diktátumok után újraszerveződő magyar haderő. A harmadik leadott lövésnél ismeretlen okok miatt a lövedék felrobbant az ágyúcsőben. A tragédia több katona életét követelte. Vitéz Csörgey Károly tábornok több bajtársával együtt e helyen halt hősi halált, mondta köszöntőjében Vitéz Bősze Lajos nyugalmazott alezredes, a Vitézi Rend ügyvezető törzskapitánya. Emléküket obeliszk őrzi Várpalotától 2 kilométerre a Tési út mellett, a hegytetőn. Tetejéről büszke turul vigyázta egykor az áldozatok álmát. A tragédia tavalyi, azaz 79. évfordulóján született meg a gondolat, hogy a jubileumra kerüljön vissza a turulmadár az oszlop tetejére. Nesó József népművész elkészítette az egykori szobor tökéletes mását. Az emlékműállítást a helyi hagyományőrzők és a Vitézi Rend vállalta magára. Vitéz Bősze Lajos a balesetre emlékezve hangsúlyozta, hogy nem csak a szovjetek által megölt hősöket kell tisztelnünk, hanem mindazokat, akik így vagy úgy, de életükkel fizettek a hazáért és hivatásukért.

Németh Árpád polgármester példát mutatott, hogy kell őrizni a hagyományainkat, összefogni a hagyományőrzőkkel, s a katonai múltunkat is őrző vitézekkel, mondta Bősze. Majd hozzátette, ez az emlékmű az összefogás példaképe is.  A törzskapitány Trianonról is megemlékezett. Mint mondta, a turul az igazságtalan diktátumokat hirdeti. Mert az úgynevezett békeszerződés megfosztott bennünket erőforrásainktól, és még az önvédelem eszközeit is elvette tőlünk. Haderőnket szétverték. A hadsereget, a mai Magyar Honvédséget az elődök titokban szervezték újjá.  Dobszai József alezredes koordinálásával fejlesztették a fegyvereket, többek közt azt az ágyút, melynek bemutatóján eldördült az a végzetes lövés – emlékeztetett Bősze Lajos.


Az obeliszk lábánál az ünneplők Tóth Kálmán: Előre című versét is meghallgathatták, majd a megemlékezés koszorúit a Nemzetőrség, a Turul Társaság, az 56-os Szövetség képviselői, valamint az önkormányzat nevében Katona Tamás alpolgármester helyezte el.


(A turul a magyar eredetmondák mitologikus madara. A magyarok ősi pogány hitvilágának emléke. Az égi hatalom és az uralkodói fensőbbség megtestesítője. A mondavilág tőle eredezteti az Árpád-házat , és mint ilyen, az Árpád-házi fejedelmek és királyok isteni eredetét hivatott hangsúlyozni. A turul az isteni gondviselés és iránymutatás nemzeti jelképe. Az önálló magyar nemzeti identitás és a nemzeti összetartozás ősi jelképe.)

 

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.