Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szálltak a szívek a Balatonba / a reformkor hangulata Füreden

2008. július 25. 23:00 // Forrás: Kovács Gabriella, Kovács Viktória
A reformkorban Balatonfüred az ország második fővárosának számított: itt gyülekeztek a haladó gondolkodású politikusok, ifjak és idősebbek, hogy távol a rájuk leselkedő spicliktől kifejthessék nézeteiket, vitatkozzanak az ország jövőjéről. Természetes, hogy elkísérték őket az asszonyok, kedvesek, leányok. Mi több: a tehetősebb helybéliek is a korzónak számító parti fövenyen sétáltak, múlatták az időt a fürdőtelep szórakozóhelyein. Ezen szórakozások kimagasló eseménye volt a nevezetes füredi Anna-bál, melyre szerte az országból érkeztek a bálozni akaró gavallérok, s a lányukat férjhez adni óhajtó anyák és apák. Az Anna-bált megelőzte az a szívhalászat, amelyről Vörösmarty, majd egy évszázad elteltével Krúdy Gyula is megkapóan írt...
A XIX. század első harmadában lampionos sajkákról, csónakokról halászták ki a hölgyek azt a fából faragott szívet, melyre egy úr neve került. A zenés szívhalászat kinek-kinek jól sikerült, ugyanis a hagyomány szerint az lett a jövendőbeli, akinek a szívét hálóba fogták a szépen kiöltözött kisasszonykák.

A kedves, romantikus hagyomány aztán feledésbe ment, legfeljebb az irodalmárok körében volt ismert. A város önkormányzata néhány éve – a lelkes kutatóknak köszönhetően – felújította a hagyományt, s az Anna-bál előestéjén egy modernebb, ám hangulatában legalább olyan kellemes kísérő programot hozott létre. Idén a Balaton egyik legöregebb hajóján, a Kelén fedélzetén utazhattak a romantikát kedvelők – köztük a helyi hagyományőrző egyesület korhű ruhába öltözött tagjai – egészen a Tihanyi-öbölig, ahol aztán csak úgy szálltak a szívek a fedélzetről a kissé haragos Balaton hullámaiba. A leányok (titkon az asszonyok is) gyerekes örömmel halászták ki azokat, s keresték a név tulajdonosát, amit egy megengedett puszi-váltás kísért. A szerencsésebbek (a tombolahúzást követően) értékes nyereményekkel szállhattak partra a zenés utazás végeztével.

A hajón jelentette be Horváth Éva, az 1977-es Anna-bál szépe, hogy egy esztendő múlva megnyitja kapuit az ország (s talán a világ is) egyetlen Anna-bál múzeuma.

A füredi Anna-bál kísérő rendezvényeként a Balatonfüredi Hagyományőrző Egyesület tagjai megkoszorúzták a Horváth-ház falán elhelyezett füredi nagyasszonyok emléktábláját. A koszorúzáson Hanny Szabó Anikó újságíró köszöntötte a megjelenteket. Beszédében röviden elmondta az Anna-bál történetét, hagyományait. Az ünnepélyes bevezetőt követően koszorúkat helyeztek el a ház falán. Elsőként dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, majd a Nők a Balatonért Egyesület elnöke, Szauer Rózsa, végül a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Egyesület tagjai: Mészáros Klára és Juhász Helén.

Zatkalik András
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.