Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az ÁSZ szerint nem átlátható a fejlesztési források elosztási rendszere / Bajnai elégedett, a Fidesz viszont vitára bocsátaná az anyagot

2008. augusztus 12. 20:37
Több hibát, problémát jelzett az Állami Számvevőszék jelentése az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtása kapcsán. Az ÁSZ szerint nincs megfelelő szabályozási rendszer a források elosztásában, máig nincs törvény mely szabályozná a fejlesztéspolitikát, továbbá évről évre változik, így nincs kiépült intézményrendszerünk, mely lebonyolítsa a pályázatást. Mindezekből következik a jelentés szerint, hogy a kormány pazarlóan, és átláthatatlanul költi el az adófizetők pénzét. Kedden rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti bizottsága, hogy megvitassa a jelentés tartalmát. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert megnyugtatta a jelentés, szerinte javult a helyzet az elmúlt években. A Fidesz viszont azt mondja, már többször jelezték ezeket a problémákat, most pedig azt kezdeményezik, hogy az őszi ülésszakban külön vitanapot szenteljenek az ÁSZ észrevételeinek – tudtuk meg dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselőtől, aki jelen volt a mai bizottsági ülésen.

Az ÁSZ megállapításai között az szerepel, hogy a minisztériumi munkában gyakran változnak a prioritások, hiányoznak a döntésekhez szükséges információk, hiányosak az ellenőrzések, nem definiálják az állami feladatokat, és nem hangolják össze a hazai és uniós források tervezését a felhasználással. Az Állami Számvevőszék vizsgálata az állami források felosztására, az NFÜ rendszerére, valamint a Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósításának ütemezésére tért ki.  Alapvető problémaként fogalmazza meg a jelentés, hogy nincs fejlesztéspolitikát szabályozó törvény, ezt a kormányzat rendeletekkel pótolja, ami nem feltétlenül elégséges. Ennek köszönhetően a források elosztásának rendszere nem átlátható. 2006 óta Bajnai Gordon feladata lenne ennek a törvénynek az előkészítése. A bizottsági ülésen erre a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca vezetője úgy reflektált, hogy jövőre majd elgondolkoznak azon, egyáltalán szükséges-e ilyen törvény. De nem ez volt a miniszter egyetlen elutasító válasza. Arra az Unió által készített elemzésre, mi szerint az uniós források mindössze 3,3 százaléka jut el a magyar kis és középvállalkozókhoz, Bajnai úgy felelt, hogy az EU is tévedhet, bizonyára rosszul számoltak.

 

Nem csak az elosztási rendszer a kritizálható az ÁSZ szerint. A hivatalos jelentés megjegyzi, hogy nincs kiépült intézményrendszer a megfelelő pályáztatáshoz, továbbá jelentős a kormányzati centralizáció. Mindez azt jelenti, hogy a fejlesztési források nem érnek célba. Talán az egyik legnagyobb hiányosság, hogy nincs egy olyan indikátorrendszerünk, mely jelölné, mi az eredménye az eddig elkötött pénznek. Az a rendszerünk, mely a források elköltésének hatékonyságát vizsgálja az Állami Számvevőszék szerint nem alkalmas a célok és az eredmények összevetésére. A megfelelő indikátorrendszer hiányát Horváth Zsolt is Bajnai Gordonnak szegezte ma a Parlamentben, de a miniszter nem kívánt vitába bocsátkozni, mindössze jelezte, hogy ő nem ért egyet az ÁSZ-szal.

Bihary Zsigmond, az Állami Számvevőszék főigazgatója ugyanakkor azt nyilatkozta, elégedett az általuk felvetett problémák utáni intézkedési tervvel. A szakminiszter a júniusban keltezett jelentés kapcsán még abban a hónapban megküldte reakcióját az ÁSZ-nak. Több képviselő  kijelentette , hogy ezt a dokumentumot  a mai napig nem kapta meg.

Az eseti bizottsági ülésen is szóba került a 16 milliárdos kommunikációs büdzsé. Ezt az összeget 14 program népszerűsítésére, kilenc éven keresztül használják fel. A Fidesz szerint nem az a hatékony reklám, ha 200 millió forintot költünk el arra, hogy egy nézett magyar szappanoperában szóbahozzák a fejlesztési tervet és pályázati rendszert, - mondta a Vehírnek Horváth Zsolt, majd hozzátette, a Fidesz úgy véli, hogy az átláthatatlanság miatt az is félő, megfelelő helyre kerül-e majd ez a sokmilliárdos keretösszeg, vagy netán az MSZP kampányára is jut majd belőle a választások előtt. Horváth Zsolttól megtudtuk, hogy a Fidesz az ÁSZ jelentését vitanapra kívánja bocsátani, melyről már döntött is a frakció. Mivel a képviselők egy ötödének szándéka ehhez elég, a most felvetett problémák még biztosan előkerülnek az őszi ülésszakban.

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.