Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyar-kutatások Kazahsztánban / – a Buhim-völgyi Szalon különleges vendégei –

2008. augusztus 12. 23:33
Hagyományaihoz híven a Buhim-völgyi Szalon vendéglátói: Bősze Ferenc és Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó most is izgalmas meglepetéssel szolgáltak mindazok számára, akik nem a strandot, vagy éppen valamelyik boros rendezvényt választották kedd esti programul. Ezúttal a kazah-magyar kapcsolatok, még pontosabban a távoli ázsiai ország magyar vonatkozású gyökereiről volt szó.
Érdekesen alakult a bemutatkozó vendégek meghívása, ugyanis a kultúra, az idegenforgalom, a táborozás, de talán még az üzleti világ is egymásra talált egy harmonikus pillanatában. A szerencsés véletlen „terelte egybe” Bogó Ágnest (Gyermek és Ifjúsági Centrum, Zánka), Rosta Sándort (Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság), Szeremley Huba üzletembert (és egy személyben boros gazdát!). A közös pont a kultúra és a magyarság kutatásának vágya volt. Így aztán nem véletlen, hogy a sors (és kazahsztáni nagykövetünk, Jaczkovics Miklós) összehozta valamennyiüket Babakumar Kynayat kutatóval (Kazah Nemzeti Múzeum), Benkő Mihály író, kutató polihisztorral, valamint egy kevésbé ismert, ám annál érdekesebb világbajnokkal, Bekmukhambet Issabekovval, aki az elmúlt évben a sassal történő vadászat londoni vb-jén szerzett magának és hazájának méltó hírnevet.

A szalon témája ezúttal a magyarok ázsiai rokonsága volt. A szakemberek hosszasan (ám annál élményszerűbben) mondták el, hogy a 29 (!) magyarországnyi területű Kazahsztánban becslések szerint százezerre tehető azoknak a száma, akik magukat (több különböző, olykor egymásnak ellentmondó törzsről van szó) rokonainknak vallják. A dokumentumok, a feljegyzések, a szájról szájra terjedő hagyományok egy ponton figyelemreméltóan megegyeznek. Ezek szerint ezek a „magar”-ok nem vándoroltak, mindig is ott éltek őseik, ahol ma. Véleményük szerint mi, a mai Kárpát-medencei magyarok vagyunk azok, akik „elhagyták” földjüket. Vannak, akik másképp fogalmaznak: tőlük „szakadtak le” a magyarok.


A különféle teóriák vitathatók, de a résztvevők szerint számos tudományos eredmény igazolja ezeket. Apró érdekesség, hogy számos, ma is használt szavunk közös (abban már felmerülnek kételyek, hogy ezek a szavak – pl. alma, árpa, alacsony stb. – a törökből kerültek-e át egy ősnyelvbe. Ám ez legyen a kutatók feladata. A hallgatóság mindenesetre nagyon élvezte a beszámolót és az előadásokat, s örömmel lapozgatták a kíváncsibbak a „Torgaji madarok” (Benkő Mihály tollából) című kiadványt.


Bár a témát nem a veszprémi Buhim-völgyi Szalonban „dobták fel” a tudósok, annyi egészen bizonyos, hogy még nagyon sok kutatnivalója van a ma és a jövő nemzedékének ebben a témában (is).

Zatkalik András
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.